FRANSA BASINI: MACRON MAYIS'TA REFERANDUMA GİTMEYE HAZIRLANIYOR
Fransa basını Aralık ayından bu yana devam eden hükümet karşıtı protestoları kontrol altına alabilmek için Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Mayıs ayında ülkeyi referanduma götürmeye hazırlandığını yazıyor.

04 Şubat 2019 Pazartesi 10:01
Haftalık dergi Journal du Dimanche'ın çok sayıda hükümete yakın kaynağa dayandırdığı haberde, oy pusulaları için siparişlerin şimdiden verildiği, Macron'un 26 Mayıs'ta düzenlenmesi planlanan Avrupa Parlamentosu seçimleriyle birlikte ülkeyi referanduma da götürmek istediği ifade ediliyor.
Ülkedeki akaryakıt zamlarını protesto ile başlayan ancak daha geniş yelpazede sosyal hak taleplerinin yanı sıra hükümetin politikalarına karşı tepkinin de dile getirildiği gösterilere dönüşen Sarı Yelekliler eylemleri, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'u çok sayıda politikasından geri adım atmaya zorlamıştı.
Ancak polisin göstericileri dağıtmak için biber gazı, plastik mermi ve TOMA'lara başvurması, Macron'a olan desteğin hızla azalmasına yol açmıştı.
Sarı Yelekliler hareketinin liderlerinden Jerome Rodrigues, geçen hafta düzenlenen gösterilerde plastik mermiyle vurulmuş ve bir gözünü kaybetmişti.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ülkenin sorunlarının geniş katılımlı bir platformda konuşulabilmesi için 'Büyük Müzakere' adını verdiği bir süreci başlatmış durumda.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un 10 Aralık 2018'de Sarı Yelekliler protestolarının ardından yaptığı ulusa sesleniş konuşmasını Elysee Sarayı'nın 'Altın Oda'sından gerçekleştirmesi tepki çekmişti.Journal du Dimanche dergisi, Cumhurbaşkanı Macron'un 'Büyük Müzakere' sürecini Mayıs ayında düzenlenecek bir referandumla noktalamayı amaçladığını yazıyor.
Haberde Macron'un Fransa halkına talepleri dinleyen Cumhurbaşkanı imajı vermek istediğini yazıyor.
Fransız kamuoyu yoklama şirketi Ifop'a göre Macron'a olan destek Mayıs 2017'de yüzde 60'lar seviyesindeyken, Aralık 2018'de yüzde 23'e kadar geriledi.
Referandumda ne sorulacak?
Journal du Dimanche, Mayıs ayı için planlanan referandumda birden fazla sorunun yer alabileceğini de ifade ediyor.
'Parlamentodaki milletvekili sayısı azaltılmalı mı?', 'Milletvekillerinin görev süreleri kısaltılmalı mı?' gibi soruların yanı sıra sosyoekonomik konularla ilgili soruların da referandumda yer bulabileceği belirtiliyor.
Bu formatta bir referandum düzenlenirse bu Fransa tarihinde bir ilk olacak.

Sarı Yeleklilere karşı Kırmızı Fularlılar
Kasım 2018'de başlayan Sarı Yelekliler eylemlerinde başlangıçta hükümetin planladığı akaryakıt zamları protesto ediliyordu.
Ancak farklı siyasi görüşlerden protestocuların katılımıyla desteğin arttığı eylemlerde ülkedeki işsizlik sorunu, gelir adaletsizliği, Macron hükümetinin politikaları da hedef haline geldi ve Cumhurbaşkanı Macron'un istifası istenmeye başlandı.
Protestocular, gösterilerde giydikleri yelekler nedeniyle kısaca Sarı Yelekliler olarak anılıyor.
Kendilerini 'Kırmızı Fularlılar' olarak adlandıran göstericiler ise 'demokrasiyi ve Cumhuriyetin kurumlarını koruyacağız' sloganlarıyla Paris sokaklarında yürüyor ve Sarı Yeleklileri şiddete başvuran antidemokratik bir hareket olmakla suçluyor. AB ve Fransa bayraklarıyla yürüyen göstericiler, 'Demokrasiye evet, devrime hayır' dövizleri taşıyor.
Paris emniyetinin verdiği sayılara göre Cumartesi günleri düzenlenen Sarı Yelekliler gösterilerine katılım 50 ila 60 bin arasında olurken, son Kırmızı Fularlılar gösterisinde 10 bin kişinin yürüdüğü belirtilmişti.
Kanunsuz avlanmaErgazi-Kilitkaya köyleri arasında 14 numaralı av bölgesinde, bölgede avlanmakta olan kimliği meçhul avcı/lar tarafından açılan ateş sonucu ise, 1 kişi yüzünden yaralanmıştır. Soruşturma devam etmektedir.01 Kasım 2026 Pazar 19:57KIBRIS
Dikkat bu okullarda grev var!KTOEÖS, yarın Lefkoşa merkez ve çevre okullarında öğleden sonra grevde olacak01 Kasım 2026 Pazar 19:09LEFKOŞA
YSK, TAM Parti’nin LAÇ belediye meclis aday listesini iptal etti: Cinsiyet kotası karşılanmadıYüksek Seçim Kurulu, TAM Parti’nin, Lapta-Alsancak-Çamlıbel Belediyesi için sunduğu 14 kişilik listede yalnızca 4 kadın adaya yer vermesi nedeniyle belediye meclis üyesi aday listesini oyçokluğuyla iptal etti.31 Ekim 2026 Cumartesi 22:07KIBRIS
DAÜ-SEN: “Hukuk çiğnenerek akademik personelin sözleşmeleri sonlandırılamaz!”DAÜ-SEN, 65 yaşını dolduran akademisyenlerin sözleşmelerinin uzatılmaması ve dönem ortasında öğretim üyelerinin değiştirilmek istenmesine karşı Rektörlük önünde eylem yaptı.31 Ekim 2026 Cumartesi 11:50KIBRIS
TDP ilk 90 günlük acil eylem planını açıkladıTDP, 6 Aralık 2026 seçimlerinin ardından hayata geçirmeyi hedeflediği İlk 90 Gün Acil Eylem Planı’nı kamuoyuyla paylaştı.31 Ekim 2026 Cumartesi 11:34KIBRIS
DAÜ-SEN, Rektörlük Önünde Eylem YapacakDAÜ-SEN, 65 yaşını dolduran akademisyenlerin sözleşmelerinin uzatılmaması ve akademik kadro statülerine ilişkin yaşanan sorunlar nedeniyle yarın Rektörlük önünde eylem ve basın açıklaması gerçekleştirecek.29 Ekim 2026 Perşembe 13:32KIBRIS
İsrail seçim sonuçları: Netanyahu'nun bloğu önde ancak meclis çoğunluğunu sağlayamıyorİsrail'de 27 Ekim Salı günü yapılan parlamento seçimlerinde Türkiye saatiyle 15.30 itibarıyla oyların %85,6'sı sayıldı.29 Ekim 2026 Perşembe 00:19ORTADOĞU
“Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığının evlilik yoluyla elde edilmesi konusunda kararRum Yüksek Mahkemesi, sonradan “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığı alan yabancı uyruklu bir kişinin, evlendiği yabancı uyruklu eşine vatandaşlık hakkı kazandırmayacağına hükmetti.28 Ekim 2026 Çarşamba 12:21KIBRIS
İçişleri Bakanlığı: Fatma Ünal’a cezaevinde ayrıcalıklı muamele yapıldığı iddiaları gerçeği yansıtmıyorFatma Ünal’ın özel bir odaya yerleştirildiği ve ayrıcalıklı muamele gördüğü yönündeki iddiaları reddederek, yasa ve tüzüklere aykırı herhangi bir uygulama bulunmadığını açıkladı.28 Ekim 2026 Çarşamba 12:18KIBRIS
Doç. Dr. Hamit Caner yazdı... "Büyüdük... Peki Güçlendik mi?""Kuzey Kıbrıs’ın son kırk yıldaki en büyük başarılarından birinin yükseköğretim olduğunu inkâr etmek haksızlık olur."28 Ekim 2026 Çarşamba 12:11KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.