22 Kasım 2024
  • Lefkoşa21°C
  • Mağusa23°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt20°C
  • İskele23°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara13°C

FİZYOTERAPİSTLİK MESLEĞİ ÖZGÜN VE KENDİ OTONOMİSİ OLAN BİR BİLİM DALI

LAÜ Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Ergin, “8 Eylül Dünya Fizyoterapi Günü” dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Fizyoterapistlik mesleği özgün ve kendi otonomisi olan bir bilim dalı

07 Eylül 2018 Cuma 14:09

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Gülbin Ergin, “8 Eylül Dünya Fizyoterapi Günü” dolayısıyla açıklamalarda bulunarak, bugün dünyada 100, ülkemizde ise yaklaşık 50 yıldan fazla bir geçmişe sahip olan fizyoterapistlik mesleğinin özgün ve kendi otonomisi olan bir bilim dalı olduğunu ifade etti.

Fizyoterapistlik mesleğinin, insanların yaşam boyu maksimum fonksiyonel yeteneklerini geliştirme, devam ettirme ve düzenleme gibi çok önemli sağlık hizmetlerini sağladığını dile getiren Ergin, fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamalarının yaşamın her döneminde, sağlıklı ve hasta kişiler, engelli ve engelsiz kişiler için gerekliliğine dikkat çekerek, bu uygulamaların amaçlarını; sağlıklı ve verimli yaşamı devam ettirme, hastalık sürelerini kısaltma ve engellilik durumunda en üretken seviyeyi kazanma ile bu seviyeyi devam ettirmek olarak sıraladı.

Kişilerin sağlıklarının geliştirilmesinde fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamalarının etkin rolü bulunuyor

Ergin, “Fizyoterapi ve Rehabilitasyon uygulamaları günümüzde, bilim ve teknik alanında elde edilen gelişmelere paralel olarak, tüm yaş gruplarındaki kişilerin, yeni doğan ve erken doğum dahil olmak üzere çocuk, adölesan, yetişkin ve yaşlıların sağlıklarının geliştirilmesinde etkin rol alan bir bilim dalı haline gelmiştir” diyerek, fizyoterapistlerin bir hastalık veya kaza sonrası hasta olan kişilerin mümkün olan en üst bağımsızlık seviyesine ulaştırılmaları için gerekli çalışmaları yapmakta olduklarını dile getirdi.

Fizyoterapistlerin en sık çalıştıkları alanların nörolojik hastalıklar, ortopedi ve travmatolojik hastalıklar, romatoloji, kalp-dolaşım ve solunum sistemi hastalıkları, obstetrik ve ürojinekolojik durumlar, spor yaralanmaları, el yaralanmaları, beyin cerrahisi, plastik cerrahi, genel cerrahi olduğundan bahseden Ergin, öğrencilerin mezuniyet sonrası yüksek lisans ve doktora eğitimleri ile akademik olarak ilerleyebileceklerini ve dolayısı ile bölüm öğrencilerini mezuniyetten sonra geniş bir çalışma alanının beklemekte olduğuna da dikkat çekti.

Fizyoterapiste olan gereksinimin her geçen gün artıyor

“Fizyoterapistlik mesleğinde teknolojik gelişmelere bağlı olarak 20. yüzyılda çok önemli ilerlemeler sağlanmıştır” diyen Ergin, fizyoterapinin, toplumun değişen ihtiyaçlarına göre gelişim gösterebilmesi (yaşlı nüfusunda artış, obezite, hareketsizlikle oluşan hastalıklar, vb), yaşam kalitesi beklentisinin artması, toplumda fizyoterapi ve rehabilitasyonun öneminin anlaşılması ile  fizyoterapistlik mesleğine talebin her geçen gün arttığını belirtti. LAÜ Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü’nün de uzman akademik kadrosu, uygulamalı üniteleri (elektroterapi, hidroterapi, nöroloji vb.) ile 6 yıldan beri eğitim ve ögretim hayatına devam etmekte ve ilerlemekte olduğunu ifade eden Ergin, bu anlamda fizyoterapistlik mesleğine üniversite olarak katkı sağlamakta olduklarına vurgu yaptı.

Ergin son olarak, “Bugün dünyada ve ülkemizde fizyoterapistlik mesleğinin ilerlemesine ve bugünlere gelmesinde emeği geçen tüm meslektaşlarımızın ‘8 Eylül Dünya Fizyoterapi’ gününü Lefke Avrupa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü olarak kutlar, daha aktif bir toplum olma yolunda sağladıkları emeklerden dolayı teşekkür ederiz” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA