25 Nisan 2024
  • Lefkoşa36°C
  • Mağusa33°C
  • Girne31°C
  • Güzelyurt36°C
  • İskele33°C
  • İstanbul25°C
  • Ankara26°C

“FIRSAT PENCERESİ SONSUZA KADAR AÇIK KALMAYACAK”

“Fırsat penceresi sonsuza kadar açık kalmayacak”

02 Eylül 2014 Salı 18:01

Erdoğan güneye mesaj verdi

   "Garantör ülkeler olarak bizim samimi gayretlerimizi aynen Yunanistan'ın da, aynen İngiltere'nin de ortaya koyması lazım. Bunların dışında garantör ülke veya garantör uluslararası kuruluş arama gayreti içerisine girenler de boşuna bu tür gayretlerin içerisine girmiş olurlar. Böyle bir şeye 'evet' dememiz de asla mümkün değildir"

 "Temennimiz 2008'den beri devam eden bu son süreçte, bugüne kadar sarf edilen çabaların heba edilmemesi, zamanın boşa harcanmamasıdır. Mevcut fırsat penceresinin sonsuza kadar açık kalamayacağı herkes tarafından artık idrak edilmelidir. BM sürecini zamana yayıp, Türk tarafını ve uluslararası camiayı oyalamaya kimsenin hakkı yoktur."

Türkiye Cumhuriyeti’nin 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk yurt dışı ziyareti için, özel uçağı TC-TUR ile Ercan Havalimanı’na geldi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun davetlisi olarak saat 13.10’da İstanbul’dan Ada’ya gelen Erdoğan, Ercan’da Cumhurbaşkanı Eroğlu ve eşi Meral Eroğlu tarafından karşılandı.

Karşılamada Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça,Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlyas Bozkurt,bakanlar, üst düzey devlet ve hükümet yetkilileri de hazır bulundu.

Aralarında milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin de yer aldığı bir grup vatandaş da Erdoğan’ı bayraklarla karşıladı.

Erdoğan kısa bir süre VIP salonunda dinlendikten sonra dışarıya çıkarak kendisini karşılayanlarla el sıkıştı, ayak üstü sohbet etti.

Olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığı Ercan’da, bazı basın mensupları VIP binasına alınmadı. Milletvekilleri de VİP binasının dışında bekledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, konuşmasında, Erdoğan ve heyetine “hoş geldiniz” diyerek, Erdoğan’ın Türkiye halkının seçtiği cumhurbaşkanı olarak ilk resmi ziyaretini KKTC’ye yaptığına dikkat çekti.

EROĞLU’NDAN ERDOĞAN’A “CUMHURBAŞKANIMIZ”erdogan-ercan4

Bu sırada slogan atanlara atıfta bulunan Cumhurbaşkanı Eroğlu, “sevgili kardeşlerim attığınız slogandan anlaşılıyor, siz mesajı aldınız. İnşallah başka taraflar da Sayın Cumhurbaşkanımızın ilk ziyaretini buraya yapmakla vermeye çalıştığı mesajı alırlar” dedi. Eroğlu, “İlginize, desteğinize ve sevginize teşekkür ediyorum” diyerek sözü Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bıraktı.

ERDOĞAN: “2 AY İÇİNDE SU, ARDINDAN ELEKTRİK GELECEK”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ercan’da kurulan platformda Erdoğan’ı karşılamaya gelenlere hitap etti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, konuşmasında, Erdoğan ve heyetine “hoş geldiniz” diyerek, Erdoğan’ın Türkiye halkının seçtiği cumhurbaşkanı olarak ilk resmi ziyaretini KKTC’ye yaptığına dikkat çekti.

Eroğlu, “İlginize, desteğinize ve sevginize teşekkür ediyorum” diyerek sözü Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bıraktı.

ERDOĞAN: “DUYGUSAL VE ANLAMLI BİR BULUŞMA”

Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, ziyaretini “duygusal ve anlamlı bir buluşma” diye niteledi.

Erdoğan, “Duygusal ve anlamlı diyorum zira 10 Ağustos’ta yapılan Türkiye’de cumhurun Cumhurbaşkanı’nı seçtiği bu seçimde, her zaman olduğu gibi ilk ziyaretimi KKTC’ye yapmak suretiyle hamdolsun yolculuğumuzun resmi diplomatik ilişkiler sürecini de Kuzey Kıbrıs’tan başlatmış oluyoruz. Zira ana ile yavrunun buluşması ne kadar anlamlıysa buradaki buluşmamız da o kadar anlamlıdır” dedi.

“DERTLEŞECEĞİZ”erdogan-ercan8

Erdoğan konuşmasında KKTC’de Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Bakanlar Kurulu ve ana muhalefetle yapacağı görüşmelerde “Kuzey Kıbrıs’ın bugüne kadar samimi ve dik duruşunun uluslararası camiadaki yerini tekrar dertleşeceklerini” söyledi.

“KIBRIS NATO VE BM GENEL KURULU GÜNDEMİMİZDE”

Konuşmasını sürdüren Erdoğan, bu hafta içinde NATO zirvesi, ay sonunda BM Genel Kurulu toplantıları yapılacağına dikkat çekerek, Kıbrıs’ın kendileri için bu toplantılarda önemli bir gündem maddesi olacağını kaydetti.

Recep Tayyip Erdoğan, “Gösterdiğiniz ilgiye nezakete şahsım ve milletim adına çok teşekkür ediyorum. Şunu bilmenizi istiyorum: Hiçbir zaman Kuzey Kıbrıs’ı unutmamız söz konusu olamaz ve inşallah öyle zannediyorum ki 2 ay içinde artık Türkiye’den denizin altından su Kuzey Kıbrıs’a ulaşıyor” dedi.

“ELEKTRİK DE GELECEK”

Barajların tamamlandığını, ardından da deniz altından elektriğin de geleceğini ve elektrik kesintisi diye bir şey kalmayacağını iddia eden TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şöyle konuştu:

“Ve şunu da söyleyeyim Güney Kıbrıs’ın da ihtiyacı olduğu zaman bizim bu attığımız adımlardan onlar inanıyorum ki barışın mesajını alacaklar.

“YUNANİSTAN DA GÖREVİNİ YAPMALI”

Tabi burada arzumuz şudur: Özellikle garantör ülkeler olarak Türkiye nasıl görevini yapıyorsa, aynı şekilde Yunanistan’ın da bu görevini yapmasıdır. Eğer bu görevler yerine getirilirse inanıyorum ki çok kısa zamanda Kıbrıs sorunu hal yoluna girmiş olur.”

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının sonunda halka aydınlık bir gelecek diledi.

ANITTEPE VE RAUF DENKTAŞ’IN KABRİNİ ZİYARET ETTİ

Erdoğan, Ercan Havaalanı’ndan Anıttepe’ye geçti ve Kıbrıs Türk halkının özgürlük ve varoluş mücadelesi lideri Dr Fazıl Küçük’ün kabrini, ardından Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın kabrini ziyaret etti.

ERDOĞAN İÇİN 21 PARE TOP ATIŞI

Heyet daha sonra Cumhurbaşkanlığı’na geldi.

Erdoğan ve beraberindeki heyet Cumhurbaşkanlığında resmi tören ve 21 pare top atışıyla karşılandı.

Erdoğan’ı Cumhurbaşkanlığı’nda Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, GKK Komutanı Tümgeneral İlyas Bozkurt, Anamuhalefet UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Dışişleri Bakanı Özdil Nami ve bazı bakanlar karşıladı.

baş başa görüşmenin ardından yemeğe geçildi.

Yemekten sonra Cumhurbaşkanı Eroğlu, Başbakan, yardımcısı ve bakanları Erdoğan’a takdim etti. Daha sonra saat 16.55’te ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanlığı'ndaki karşılama törenini, KKTC ve Türkiye'nin yanı sıra Güney Kıbrıs'tan kalabalık bir basın grubu takip etti.

ORTAK BASIN TOPLANTISI

Cumhurbaşkanı Eroğlu, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi sonrasında Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlediği basında toplantısında yaptığı konuşmada, “samimi ve çok yararlı” bir görüşme yaptıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs’ın, Ortadoğu’nun tam ortasında, tarih boyunca stratejik önemi azalmayan, tam aksine artan bir toprak parçası olduğunu kaydeden Eroğlu, “Bir yabancı devlet adamının ifadesiyle, 'batmayan bir uçak gemisi' olan Kıbrıs bizim için bir vatandır ve biz de bu Ada’nın eşit sahipleri, eşit ortaklarıyız” dedi.

KKTC’nin tarihsel bir mücadelenin sonucu olduğunu kaydeden Eroğlu, Anavatan Türkiye’nin her alandaki büyük desteği ve halkın kararlılığının, Kıbrıs Türkü’nü, yok olmanın eşiğinden bugünkü noktaya getirdiğini belirtti.

“HEDEF BİR AN EVVEL EŞ ZAMANLI REFERANDUMLAR AŞAMASINA GELİNMESİ”erdogan-ercan

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs konusunda başından beri adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözümden yana olduklarına dikkat çekerek, “Önümüze adil olmayan projelerle gelenler şunu bilsin ki, öyle bir projeyi kabul etmek bizim tarihimizi reddetmek olur ki, böyle bir şeyi kabul etmek mümkün değildir" dedi.

"Hedefimiz devam etmekte olan müzakere sürecinin bir an evvel eş zamanlı referandumların yapılması aşamasına getirilmesidir" diyen Erdoğan, "Garantör ülkeler olarak bizim samimi gayretlerimizi aynen Yunanistan'ın da, aynen İngiltere'nin de ortaya koyması lazım. Bunların dışında garantör ülke veya garantör uluslararası kuruluş arama gayreti içerisine girenler de boşuna bu tür gayretlerin içerisine girmiş olurlar. Böyle bir şeye 'evet' dememiz de asla mümkün değildir" şeklinde konuştu.

“MEVCUT FIRSAT PENCERESİ SONSUZA KADAR AÇIK KALMAYACAK”

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle dedi:

"Temennimiz 2008'den beri devam eden bu son süreçte, bugüne kadar sarf edilen çabaların heba edilmemesi, zamanın boşa harcanmamasıdır. Mevcut fırsat penceresinin sonsuza kadar açık kalamayacağı herkes tarafından artık idrak edilmelidir. BM sürecini zamana yayıp, Türk tarafını ve uluslararası camiayı oyalamaya kimsenin hakkı yoktur."

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA