FED, SVB'NİN İFLASINDAN BANKA YÖNETİMİNİ VE YETERSİZ DENETİMİ SORUMLU TUTTU
ABD Merkez Bankası (Fed), Silicon Valley Bank'ın (SVB) iflasının banka yönetiminin riskleri yönetememesi ve denetimdeki yetersizliklerden kaynaklandığını belirterek, denetim ve düzenlemeyi güçlendirme çağrısında bulundu.

29 Nisan 2023 Cumartesi 12:37
Fed, Finansal Kuruluşlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Michael Barr liderliğindeki, SVB'nin denetim ve düzenlenmesine ilişkin incelemenin sonuçlarını açıkladı.
Bankanın yönetimi ile çöküşünü çevreleyen denetim ve düzenleme konularının ayrıntılı olarak ele alındığı raporda, bankanın hızlı büyümesinin yanı sıra Fed denetçilerinin bankanın kırılganlıklarını belirleme ve bankayı bunları düzeltmeye zorlama konusunda karşılaştıkları zorluklar ortaya konuldu.
SVB'nin iflasının nedenlerine ilişkin 4 temel çıkarımda bulunulan raporda, bunlardan ilkinin SVB yönetiminin riskleri yönetememesi olduğu belirtildi.
Raporda, SVB boyut ve karmaşıklık açısından büyüdükçe Fed denetçilerinin güvenlik kırılganlıklarının boyutunu tam olarak kavrayamadığı kaydedildi.
Denetleyenlerin kırılganlıkları belirlediklerinde SVB'nin bu sorunları yeterince hızlı bir şekilde çözmesini sağlamak için yeterli adımları atmadığına işaret edilen raporda, denetim politikasının duruşundaki değişikliğin, standartları azaltarak, karmaşıklığı artırarak ve daha az iddialı bir denetim yaklaşımını teşvik ederek etkin denetimi engellediği vurgulandı.
Raporda, SVB iflas ettiğinde bankanın giderilmemiş 31 güvenlik ve sağlamlık denetim uyarısının bulunduğu ve bunun sektördeki emsallerinden üç kat daha fazla olduğu bildirildi.
FED BAŞKAN YARDIMCISI BARR'DAN DENETİMİ VE DÜZENLEMEYİ GÜÇLENDİRME ÇAĞRISI
Fed'in Finansal Kuruluşlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Michael Barr, rapora ilişkin açıklamasında, SVB'nin yönetiminin temel faiz oranı ve likidite riskini yönetemediğini ve yönetim kurulunun üst düzey yönetimi denetlemede başarısız olduğunu aktardı.
Özeleştiride de bulunan Barr, Fed denetçilerinin yeterince güçlü adımlar atmayı başaramadığını belirtti. Barr, "SVB'nin iflası, düzenleme ve denetimde ele alınması gereken zayıflıklar olduğunu gösteriyor." ifadesini kullandı.
Barr, finansal sistemdeki riskler gelişmeye devam ettikçe, denetim ve düzenleyici çerçevenin sürekli olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "SVB'nin iflasının ardından öğrendiklerimize dayanarak Fed'in denetimini ve düzenlemesini güçlendirmeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.
SVB'den mevduat çıkışının sosyal medyada yayılan korku ve teknolojinin para çekmeyi kolaylaştırmasıyla hızlandığına dikkati çeken Barr, bu durumun düzenleyiciler tarafından dikkate alınması gerektiğini dile getirdi.
Bu incelemenin, bu süreçteki ilk adımı temsil ettiğine değinen Barr, Fed'in denetimi ve düzenlemesinin rolü de dahil olmak üzere bankanın iflasına yol açan koşullara bakan bir öz değerlendirme olduğunu ifade etti.
Fed Başkanı Jerome Powell da Barr'ın, Fed'in kurallarını ve deneyim uygulamalarını ele alma konusundaki tavsiyelerine katıldığını ve desteklediğini, bunların daha güçlü ve dayanıklı bir bankacılık sistemi sağlayacağından emin olduğunu açıkladı.
ABD'nin 16. büyük bankası olan SVB'ye 10 Mart'ta kayyum atanmış, bankanın iflası, 2008 küresel finansal krizinden bu yana en büyük banka iflaslarından biri olmuştu.
Limasol’da cinayete teşebbüs zanlısına ait berber dükkanına saldırıSuriye uyruklu zanlı Mohamad Tleis’e ait berber dükkânına dün sabaha karşı kimliği belirsiz kişilerce taşlı saldırı düzenlenirken, saldırıda iş yerinde ciddi hasar meydana geldiği bildirildi.23 Aralık 2025 Salı 13:48GÜNEY KIBRIS
DAÜ-SEN: VYK atama önerileri yasaya aykırı!Sendika, söz konusu atamaların yasal yetki açısından sorunlu olduğunu savundu. Bu çerçevede, hangi üyenin hangi gerekçeyle görevden alındığının ve yerine kimin atandığının ayrı ayrı belirtilmesi gerektiği vurgulandı.23 Aralık 2025 Salı 12:13KIBRIS
Barolar Birliği Merkez Konseyi’nden “Anayasa Değişiklik Taslağı”na destekTaslak, yargı sisteminin sürdürülebilirliği ve etkinliği açısından kritik bir eşik 23 Aralık 2025 Salı 12:08KIBRIS
Başhekim Mustafa Kalfaoğlu’nun babası Ahmet Erdil Kalfaoğlu hayatını kaybettiBaşhekim Mustafa Kalfaoğlu’nun babası Ahmet Erdil Kalfaoğlu hayatını kaybetti.23 Aralık 2025 Salı 10:00KIBRIS
KKTC Cittaslow Ağı, Antalya'da noel baba etkinliklerine katıldıKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cittaslow Ağı, Bilim Kurulu Başkanı Azmi Öge liderliğinde Antalya Demre Belediyesini düzenlediği 2. Noel Baba etkinliklerine katıldı.23 Aralık 2025 Salı 09:48KÜLTÜR/ SANAT
Basketbol Pro Lig’de 1. Hafta Heyecanı SürüyorBirinci haftanın ikinci karşılaşması, 25 Aralık Perşembe akşamı saat 20.00’de İskele’de oynanacak. Bu mücadelede Caesar Larnaka Gençler Birliği ile Soyer Egemen takımları karşı karşıya gelecek.23 Aralık 2025 Salı 09:37BASKETBOL
3'lü zirveden silahlı kuvvetler düzeyinde iş birliğini artırma kararıRum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis, Kudüs’te gerçekleştirilen üçlü zirve çerçevesinde Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi.23 Aralık 2025 Salı 09:25GÜNEY KIBRIS
Şap Hastalığı Hakkında Merak Edilenler: Uzmanlar Alınması Gereken Önlemleri AnlattıYakın Doğu Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi ile Yakın Doğu Üniversitesi Hayvan Hastanesi uzmanları, adada kırmızı alarma yol açan şap hastalığına ilişkin önemli uyarılarda bulundu.23 Aralık 2025 Salı 09:24YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Motosiklet sürücüsü yol kenarında yürüyen yayalara çarptı!Gemikonağı’nda akşam saatlerinde meydana gelen trafik kazası endişe yarattı.23 Aralık 2025 Salı 09:23GÜZELYURT
Kelebeklerin Geleceği İçin Kıtalar Arası Dayanışma!Yakın Doğu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özge Özden, Almanya’da düzenlenen “9. Ortaklar ve Uzmanlar Toplantısı”nda Kıbrıs’ı temsil ederek Akdeniz ekosisteminin karşı karşıya olduğu tehditleri uluslararası bilim dünyasına aktardı.23 Aralık 2025 Salı 09:22YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs












Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.