25 Nisan 2024
  • Lefkoşa36°C
  • Mağusa33°C
  • Girne31°C
  • Güzelyurt36°C
  • İskele33°C
  • İstanbul25°C
  • Ankara26°C

“FAŞİZMLE HER YERDE MÜCADELE ETMELİYİZ”

“Faşizmle her yerde mücadele etmeliyiz”

28 Mart 2014 Cuma 10:52

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Limasol’da konferans verdiği binaya fanatik bir grubun saldırmasıyla ilgili açıklama yaptı:

 “Faşizmle her yerde mücadele etmeliyiz”

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, “Her yerde fanatizmle mücadele etmeliyiz ve bu mücadeleyi kazanmalıyız çünkü onlar kazanırsa çözüm ulaşılması imkansız bir hedefe dönüşecek” dedi.

Talat, önceki akşam Limasol’da konferans verdiği binaya bir grup faşist Kıbrıslı Rum tarafından saldırı düzenlenmesiyle ilgili konferans çıkışı Kıbrıs Rum basınına açıklama yaptı.

Talat, “Etkinliği düzenleyenlerin hedefi Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlar arasında karşılıklı anlayışı, uzlaşı kültürünü geliştirmek. Bir çözüm için buna ihtiyacımız var, aksi takdirde liderler bir antlaşmaya varsa dahi, kalıcılığı beklediğimiz kadar olmayacak” dedi.

Faşist Kıbrıs Rum ELAM örgütü tarafından düzenlendiği belirtilen olayların amacına da değinen Talat, “Olaylar uzlaşı kültürünü geliştirme hedefini sekteye uğratmak içindi. Ancak bizim hedefimiz, kalıcı bir çözüm ve birleşik bir Kıbrıs için bunlarla yüzleşmek, faşist faaliyetlere karşı durmak, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlara bu kesimleri izole etmeye yardımcı olmaktır” dedi.

Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiades’in kendisini aradığını ve olaylardan üzüntü duyduğunu ileterek özür dilediğini kaydeden Talat, “Anastasiades, ‘Bunu tasvip etmemiz mümkün değildir. Bir daha olamaması için gerekli tedbirlerin alınması talimatını verdim’ dedi” ifadelerini kullandı.

Polisin ihmal ve zafiyeti

2. Cumhurbaşkanı Talat, BRT ve TAK’a yaptığı açıklamada ise, “Konu biliniyordu, gerekli tedbirlerin alınması gerekiyordu,.. Burada polisin bir ihmali oldu, zafiyeti oldu. Bu nerden kaynaklandı? Onların(Kıbrıs Rum kesimi yöneticilerinin) yapacağı bir araştırmayla ortaya çıkacaktır” dedi.

Mungan

Maliye Bakanı Zeren Mungan da söz alarak, kurumların özerk yapı içerisinde çalıştırılmasının hükümetin yaklaşımı olduğunu, bütçe ile ilgili de kurumların eylem planları yapmalarının ardından hükümetin katkı koymakta olduğunu söyledi.

Kayıtdışı ekonomi ile mücadele eylem planının bakanlar kurulundan geçtiğini ve yasa tasarılarının komitelerde görüşülmekte olduğunu ifade eden Mungan, devletin performansının gelişmesi ve kayıt dışılığa karşı bu yasaların önemli olduğunu kaydetti.

Töre

Toplantıda söz alan DP-UG Milletvekili Zorlu Töre, milli ve manevi değerler ile Milli Eğitim Şurası konularında gündem dışı konuşma yaptı.

Atun

UBP Genel Sekreteri Sunat Atun ise, hükümet icraatları konusunda konuşma yaptı.

Hükümetin tek bir yapı olduğunu ve görevinin çözüm üretmek olduğunu ifade eden Atun, “Siz icraat yerine ideolojileriniz üzerinden kavgalar çıkarıyorsunuz. Ama dışarıda hayat devam ediyor” dedi.

Sucuoğlu

UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu da, hükümet icraatları konusunda konuştu.

İlk olarak 2. Cumhurbaşkanı Talat’a yapılan saldırıyı kınayan Sucuoğlu, daha önce Talat’ın Baf’ta da saldırıya uğramasına rağmen Rum polisinin önlem almadığını, Baf’ta olduğu gibi dün gece de sınıfta kaldığını söyledi. Sucuoğlu, bu olaylarda daha vahim sonuçlar çıkmamasının şans olduğunu dile getirdi.

KKTC’de ölü hayvanlara yapılan eziyetin cezası olmadığını ve bu konuda yasa değişikliği yapılması gerektiğini de kaydeden Sucuoğlu, restorantların denetiminin yetersiz olduğunu, uzman kişilerce yapılmadığını savundu.

Reçetesiz ilaç satışının önünün 7 aydır alınmadığını, hastanelerde hastalara gün vermeme ve öteleme nedeniyle halkın yüzde 40’ının dışardan sağlık hizmeti almakta olduğunu savunan Sucuoğlu, Genel Sağlık Sigortası Yasası’nın hayata geçmesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çok durgun davrandığını öne sürdü.

Gülle

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle söz alarak, bir lokantada gerçekleşen ve toplumun gündemine oturan olayın kabul edilemez olduğunu belirtti. Bunun normal bir olay olmadığını kaydeden Gülle, olayın çalışma izinleri ve sağlık kontrollerinin önemini ortaya koyduğunu söyledi.

Hükümet olarak kontrol ve denetimleri yapmakta olduklarını kaydeden Gülle, bu olayın sağlık denetimlerinde koordinasyonun daha iyi sağlanması gerektiğini ortaya koyduğunu ve bu konuda çalışma başlattıklarını söyledi.

Onkoloji Hastanesi konusuna da değinen Gülle, yeni ihale tüzüğüne göre uygulamaya gidilmesi konusunda gecikmeler olduğunu, Pazartesi günü muhtemelen ihaleye çıkılacağını anlattı.

8 acil servis doktoru için 10 Nisan’da sınav yapacaklarını anlatan Gülle, geçiciliğin ise sorun olduğunu, bunun bir anda çözülemeyeceğini belirtti.

Saner

UBP Milletvekili Ersan Saner, “Elektriğin Özelleştirilmesi” ile ilgili gündem dışı konuşmasında, hükümeti verdiği sözleri yerine getirmemekle suçladı.

Çakıcı

TDP Milletvekili Çakıcı, Elektrik Kurumu’nun özerkleştirilmesi konusunda geçmişte Meclis’e sunulan  yasa önerisinin altında kendilerinin de imzası  olduğunu belirterek, ortak hazırlanan o yasanın, o gün olduğu gibi bugün de arkasında olduklarını vurguladı.

Yorgancıoğlu

Yogancıoğlu, eleştirileri yanıtladığı konuşmasında,  Elektrik Kurumu’nun özerkliğiyle ilgili söylediklerinin arkasında olduklarını ve kurumu özelleştirme yönünde bir hamle yapmadıklarını vurguladı.

Özgür

CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür, “Enerji Vizyonumuz” konulu gündem dışı konuşmasında, Kıbrıs Türkü’nün,  dünyadaki gelişmelere adapte olabildiği oranda, varlığını sürdürebileceğini ifade ederek, bu konuda yapılması gerekenler olduğunu anlattı.

Angolemli

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, hükümet icraatları ile ilgili gündem dışı konuşmasında, önemli olanın yasaların geçmesi değil, uygulanması olduğunu vurguladı.

BRTK’daki soruna dikkat çeken Angolemli, çalışanların yasal haklarını alamadıkları gerekçesiyle eyleme gitmesini  buna örnek gösterdi.

Uluçay

Eleştirileri yanıtlayan İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, tarla kiralama konusunda geçen yıl yapılan işlemlerde ihtilaflı bazı yerlerde yaşanan mağduriyetleri gidermek adına bu yıl, işlemleri Haziran ayından başlatacaklarını açıkladı.

Yeniden söz alan Angolemli, devletin, geçen yıl bir yıllığına yaptığı kira sözleşmelerini sürenin dolmasını beklemeden iptal ettiğini ileri sürerek, bunun devlet ciddiyetiyle bağdaşmadığını ve güvenin sarsıldığını söyledi.

Ertuğruloğlu

UBP Milletvekili Tahsin Ertuğruloğlu, bu günlerde, yine Annan Planı döneminde olduğu gibi toplumda yoğun bir aldatma ve yanıltma kampanyası yürütüldüğünü savundu.

KKTC’de halkı memnun edecek adil, kurulması gereken bir düzen oluşturulmadığının doğru olduğunu ancak bunun için KKTC devletinin ortadan kaldırılmasına gerek olmadığını kaydeden Ertuğruloğlu, gerçek bir anlaşmanın, ayakları üzerinde duran, sağlam bir Kıbrıs Türk halkı ve KKTC’nin üzerine kurulabileceğini söyledi.

Uluçay

Teberrüken Uluçay da konuşmasında, Ertuğruloğlu’nun görüşlerine saygı duyduğunu ancak aralarında çok ciddi bir görüş ayrılığı bulunduğunu belirtti.

Kıbrıs sorununun çözümünün önemine vurgu yapan Uluçay, çözüm ve anlaşma istemenin her Kıbrıslı Türk’ün hakkı olduğunu söyledi. Uluçay, yıllardır çözümlenmeyen Kıbrıs konusunda doğal gaz gibi yeni unsurlar oluştuğuna işaret ederek, ne kadar çok uğraşılırsa, arzulanan anlaşmaya ulaşmanın da o kadar kolay olacağını kaydetti.

Konuşmaların ardından yazılı sorular ve yanıtları okundu. Daha sonra genel kurulun bugünkü oturumu sona erdi. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun bir sonraki toplantısı 31 Mart Pazartesi günü yapılacak.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA