‘FAİLİ MEÇHUL’ YANGINLAR 20 HEKTAR ALANI KÜL ETTİ
Sivas, Hatay, Manisa ve Dersim’de çıkan yangınlarda toplamda 20 hektarlık yeşil alan kül oldu. Yangınların kundaklama sonucu çıkmış olabileceği belirtildi

27 Ağustos 2018 Pazartesi 10:28
Yangınların ardı arkası kesilmiyor. Sivas’ta 7, Hatay’da 10, Manisa’da ise 3 hektar yeşil alan zarar gördü. Dersim’de ise yeniden orman yangını başladı.
7 hektarlık orman yandı
Sivas’ın Koyulhisar ilçesinde çıkan orman yangını, 9 saatlik çalışmayla söndürüldü. Koyulhisar ilçesi Ortaseki Köyü yakınlarında önceki gün akşama doğru yangın çıktı. Alevler rüzgârın da etkisiyle kısa sürede yayıldı. İhbar üzerine bölgeye itfaiye ekipleri sevk edildi. Çevre ilçelerin yanı sıra Amasya, Tokat, Ordu, Giresun ve Yozgat’tan da takviye ekipler bölgeye sevk edildi. Yangın gece yarısı 02.30 sularında anca söndürülebildi. Soğutma çalışmaları sürerken, yangında 7 hektarlık kızılçam ormanı zarar gördüğü açıklandı. Yangının çıkış nedeni bilinmiyor.
Yangını kaçak avcılar mı çıkardı?
Hatay’da önceki gece başlayan orman yangını, havadan ve karadan yapılan müdahaleyle uzun saatler süren çalışmaların ardından kontrol altına alındı. Merkez Antakya ilçesine bağlı Kisecik Mahallesi Radar mevkiindeki ormanlık alanda önceki gece yangın çıktı. Kaçak avcıların yaktığı ateşten çıktığı belirtilen yangın, yaklaşık 10 hektarlık alana zarar verdi. Maraş Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı ekipler çok sarp bir bölgede çıkan yangını kontrol altına alabilmek için havadan ve karadan müdahale etti. Yangına 2 uçak, 4 helikopter, 35 arazöz, 20 itfaiye ve ilk müdahale aracı, 10 su tankı, 4 dozer ve yaklaşık 300 orman işçisi ile müdahale edildi.
Kundaklama şüphesi
Manisa’nın Turgutlu ilçesinde 6 noktada çıkan yangında, 1 hektar tarım alanı ile 2 hektar makilik zarar gördü. Avşar Mahallesi Ballıdere mevkiindeki makilikte önceki akşam saat 21.30 sıralarında, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Rüzgârın da etkisiyle yayılan alevler, yakındaki zeytin ve meyve ağaçları ile kaplı tarım arazilerine ulaştı. Orman İşletme Şefliği’ne ait 6 arazöz, 2 su tankeri, 2 itfaiye aracı ile ekipler sevk edildi. Alevlere müdahale edildiği sırada 1’i yakındaki Dalbahçe Mahallesi’nde yer alan, 4’ü ise Osmancık Mahallesi’ndeki 5 noktadan daha alevler yükselmeye başladı. Alevler, paniğe neden olurken, bu bölgeye de 1 arazöz sevk edildi. Söndürme çalışmalarına köylüler de yardım etti. Alevler, karadan müdahaleyle 2 saatte güçlükle söndürüldü. Yangında 1 hektar tarım alanı ve 2 hektar makilik küle döndü. Yangınların kundaklama sonucu çıktığı şüphesi üzerinde durulurken, jandarma tarafından soruşturma başlatıldı.
Dersim’de alevler yeniden yükseldi
Dersim genelinde haftalardır süren orman yangınları hafta içinde kontrol altına alınıp söndürülürken, dün Sıncik Dağı’ndan Bali Vadisi’ne kadar uzanan çok geniş alanda dumanlar yükselmeye başladı. Yangın bölgesine giden köylüler güvenlik gerekçesiyle geri çağrıldı. Köylüler, durumun çok daha vahim olduğunu vurgulayarak, yangına müdahale edilmesini istedi.
ODTÜ ormanında korkutan yangın
Ankara’da Ahlatlıbel Atatürk Parkı içindeki Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ormanlarında dün öğle saatlerinde henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Piknik yapmak için parkta bulunan ve ormandan dumanlar yükseldiğini görenler durumu itfaiye ekiplerine haber verdi.
Bu sırada yaklaşık 30 kişilik bir grup, itfaiye ekipleri gelene kadar yangına müdahale etti. Araçlarındaki yangın tüpleri, kürekler ve ağaç dalları ile alevlere müdahale eden yurttaşlar yangının büyük bir kısmını söndürdü. Daha sonra olay yerine gelen orman itfaiyesi yangına müdahale etti. Yangın, itfaiye ekiplerinin yaklaşık 1 saat süren müdahalesi ile söndürüldü.
Yangında yaklaşık 10 dönümlük alanın kül olduğu belirtildi. Bu arada alevlere müdahale eden 1’i itfaiye personeli 9 kişi dumandan etkilendi. Dumandan etkilenenlere olay yerine gelen ambulansta müdahale edildi.
***
Çıkış sebebi bilinmiyor failler bulunamıyor
Eski Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine geçen aylarda verdiği yanıtta, son beş yılda çıkan 13 bin 644 orman yangınından 840’ının kasten çıkarıldığı açıkladı. Ayrıca yanıtta, yangınlardan 6 bin 671’inin ise çıkış sebebinin bilinmediği ve faillerinin de bulunamadığı aktarıldı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın geçen ay açıklanan raporuna göre de, 2017’deki 2 bin 411 orman yangınından 1280’inin çıkış nedeni belirlenemedi. Son 6 yılda Türkiye’de yangın sayısı ve yanan alanların büyüklüğünün arttığı ifade edilirken,119 bin 92 hektar ormanlık alanın (yaklaşık 148 bin futbol sahası) yangınlarda zarar gördüğü kaydedildi.
Rapora göre, 2017 yılında çıkış nedeni belirlenemeyen orman yangınlarında Türkiye’de 4 bin 135 (yaklaşık 5 bin 130 futbol sahası) hektar ormanlık alan yandı. 2017 yılı, 2000 ve 2008’den sonra yangınlarda en fazla ormanlık alanın zarar gördüğü yıl oldu.
Türkiye Milli Güvenlik Kurulu'ndan KKTC ve Doğu Akdeniz mesajıMilli Güvenlik Kurulu, Türkiye'nin garantör ülke olarak Kıbrıs Türklerinin güvenliği ve haklarını korumakta kararlı olduğunu vurgulayarak, KKTC'nin hak ve menfaatlerine zarar verecek hiçbir oldubittiye izin verilmeyeceğini açıkladı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:39TÜRKİYE
Değirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin yeni hizmet binasının temeli atıldıDeğirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin tüm birimlerini tek çatı altında toplayacak yeni hizmet binasının temeli düzenlenen törenle atıldı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:38KIBRIS
Ünlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında 8 ismin testi pozitif çıktıÜnlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında örnekleri alınan şüphelilerden Ali Efe Bezci, Berdan Mardini, Enis Arıkan, Kenan Doğulu, Oğuzhan Beker, Ozan Doğulu, Tolga Çam ve Yaşar İpek’in test sonuçları pozitif çıktı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:36TÜRKİYE
Son bir haftada 52 trafik kazası meydana geldi, 19 kişi yaralandıÜlkede, geçen hafta 52 trafik kazası meydana geldi, 19 kişi yaralandı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:36KIBRIS
Sağlık Bakanlığı’ndan sahte randevu sitesi uyarısıSağlık Bakanlığı, “kktcsaglikrandevu.com” sitesinin resmi randevu sistemiyle bağlantısı olmadığını belirterek vatandaşları bu platformu kullanmamaları konusunda uyardı. Bakanlık, konuyla ilgili hukuki süreç başlatıldığını açıkladı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:50KIBRIS
DAÜ, QS Dünya Üniversite Sıralaması'nda ülkede 1, dünyada 691'inciDoğu Akdeniz Üniversitesi, QS Dünya Üniversiteler Sıralaması 2027’de 1.504 üniversite arasında 691’inci sıraya yerleşerek KKTC’nin en iyi üniversitesi oldu.18 Haziran 2026 Perşembe 16:48DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Merkezi Cezaevi yasa tasarısı oy birliğiyle Genel Kurul'a sevk edildiCumhuriyet Meclisi İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi, “Merkezi Cezaevi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı oy birliğiyle kabul ederek Genel Kurul gündemine sevk etti.18 Haziran 2026 Perşembe 16:47KIBRIS
Çatalköy-Esentepe Belediyesi’nde Hizmet İçi Eğitimler Devam EdiyorÇatalköy-Esentepe Belediyesi, personelinin mesleki gelişimini desteklemek ve vatandaşlara sunulan hizmet kalitesini artırmak amacıyla hizmet içi eğitim programlarını sürdürüyor.18 Haziran 2026 Perşembe 16:46KIBRIS
Powerbank çantasında patladı.Kazakistan'da bir spor salonunda, bir kadının çantasındaki powerbank aniden patlayarak alev aldı. Güvenlik kameralarına yansıyan olayda kadın yaralanırken, çalışanların hızlı müdahalesi sayesinde yangın büyümeden kontrol altına alındı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:42TEKNOLOJİ
Suudi Arabistan ve İran petrolü taşıyan tankerler Hürmüz Boğazı'ndan geçtiSuudi Arabistan'dan 2 milyon varil ham petrol ve İran'dan yaklaşık 27 bin 500 varil petrol ürünü yüklenen 2 tanker, bugün Hürmüz Boğazı'ndan geçiş yaptı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:40ORTADOĞU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.