29 Mart 2024
  • Lefkoşa25°C
  • Mağusa26°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt25°C
  • İskele26°C
  • İstanbul21°C
  • Ankara20°C

FACEBOOK’TAN TEHDİDE HAPİS CEZASI

Facebook’tan tehdide hapis cezası

29 Temmuz 2013 Pazartesi 19:44

128774[1]Bu karar, sosyal medyadan yapılan tehdit ve hakaret konusunda emsal olacak.

Türkiye'de sosyal paylaşım siteleri üzerinden tehdit ve hakarete mahkemeden emsal niteliğinde bir ceza geldi. Eskişehir 4. Sulh Ceza Mahkemesi, açtığı sahte Facebook hesabıyla bir avukatı tehdit eden sanığı 6 ay 7 gün hapis cezasına çarptırdı. Ceza ertelenmedi. Daha önceki benzer davalarda genellikle cezalar erteleniyordu.

Eskişehir’de geçtiğimiz yıl meydana gelen olayda, avukat Abdullah Algın, kefil olduğu halde ödemediği bir borç sebebiyle Hakan Sarı’nın babasına ait ev hakkında icra takibi başlattı.

İkazlara ve taleplere rağmen gerekli ödeme yapılmayınca Sarı’nın babasının evine haciz konuldu ve ev bu yolla satıldı. Yaşananlara tepki gösteren Hakan Sarı, sosyal paylaşım sitesi ‘Facebook’ üzerinden ‘Semiha Hopan’ ismiyle sahte bir hesap açtı. Bu hesap üzerinden avukat Algın’a ‘tehdit ve hakarette’ bulundu.

Facebook üzerinden gönderilen mesajlarda, “Cezanı çekeceksin. Kime bulaştığını bilseydin. İleride keşke demek zorunda kalmasaydın.” ifadelerini kullandı.

Bunun üzerine Abdullah Algın, konuyla ilgili araştırma başlattı. Sarı, sahte ‘Facebook’ hesabından Algın’a gönderdiği mesajların içinde gerçek ismini yanlışlıkla yazınca yakayı ele verdi. Avukat Algın, konuyu yargıya taşıyarak, Sarı hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Savcının başvuruyu incelemesinin ardından sosyal medya üzerinden ‘tehdit ve söverek hakaret etmek’ suçu sebebiyle Sarı hakkında, 3 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle 4. Sulh Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

Duruşmada kendini savunan Sarı, hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek beraatını istedi. Sarı, avukat Algın’a yaptıklarının hesabını vermek zorunda olduğunu hatırlatmak için böyle bir yola başvurduğunu aktardı. Ancak tehdit kastının olmadığını iddia etti.

Davacı Abdullah Algın ise avukatlık mesleği gereği yaptığı icra takibi sonucu sanığın babasının evine haciz konulduğunu, burada şahsi bir kastının olamayacağını belirterek, “Bu sebeple sanık beni Facebook mesajıyla tehdit etti. Sanık bu tehdit mesajlarını avukat arkadaşlarıma da göndermiş. Sanığın cezalandırılmasını istiyorum.” dedi.

Savunmaların ardından dosyayı son kez inceleyen mahkeme heyeti, davayı karara bağladı. Sanık Sarı, ‘tehdit ve hakaret’ suçundan 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Sanığın tehdit suçunu birden çok kez işlemiş olduğunu gerekçe gösteren mahkeme, 1/4 oranında artırıma giderek cezayı 7 ay 15 güne çıkardı. Ardından mahkeme, sanığın duruşmadaki iyi hal durumunu da göz önüne alarak cezada 1/6 oranında indirime gitti ve cezayı 6 ay 7 güne indirdi. Ancak mahkeme, sanığa verilen bu cezada herhangi bir ertelemeye gitmedi. Buna göre sanık Hakan Sarı, mahkemenin verdiği 6 ay 7 gün hapis cezasını çekecek.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA