F-35'E ROKETSAN FÜZESİ

22 Ekim 2014 Çarşamba 19:25
- Hassas güdümlü füze SOM-J'nin kullanılması için işbirliği anlaşması imzalandı.
ROKETSAN ile Lockheed Martin Martin Missiles and Fire Control arasında, F-35 savaş uçağında yerli imkanlarla üretilen yeni nesil hassas güdümlü füze SOM-J'nin kullanılması için işbirliği anlaşması imzalandı.
Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, Savunma Sanayii Müsteşarlığında gerçekleştirilen imza töreninde, savunma sanayisi açısından önemli bir işbirliğinin temelinin atıldığını belirterek, "Kavramsal tasarımdan sistem mühendisliğine, tasarım doğrulamasından uçuşa elverişlilik testlerine kadar tüm mühendislik süreçlerini Türkiye'de yürüttüğümüz bir ürünün, ihracat pontansiyeline yönelik güçlü bir adımı atmış olacağız" diye konuştu.
Türk Hava Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarına yönelik geliştirilen SOM-J füzesinin çeşitli konfigürüsyonlar yapılarak diğer F-35 kullanıcıları tarafından da tercih edilebileceğini ifade eden Demir, "Lockheed Martin ile kuracağımız uzun dönem stratejik ortaklık sayesinde SOM-J füzesinin başta ABD olmak üzere, diğer dost ve müttefik ülkelerin silahlı kuvvetleri için rekabetçi bir seçenek olarak öne çıkabileceğini tahmin ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.
Füzenin geliştirme aşamasının TÜBİTAK tarafından, endüstrileştirme aşamasının ise ROKETSAN tarafından gerçekleştirildiğini anlatan Demir, projede emeği geçenlere teşekkür etti.
Tören öncesinde ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass ile görüştüklerini kaydeden Demir, "Türkiye ile ABD arasında askeri işbirliği alanının, artık bir müşteri-satıcı ilişkisinden çok, ortak üretim, ortak faaliyetler zincirine dönüşmesi gerektiğini konuştuk" dedi.
ROKETSAN Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Kaptan da iki şirket arasındaki işbirliğinin önemine dikkati çekerek, "Lockheed Martin ile bu işbirliğinin yeni pazarlara, yeni ufuklara, yeni yatırımlara, yeni fırsatlara dönüşeceğini ve her iki ülkeye büyük katkılar sağlayacağını düşünüyoruz. ROKETSAN olarak hedefimiz, üstün teknoloji ürünlerimiz ile Türkiye'nin gururu olmaya devam etmektir" diye konuştu.
Söz konusu işbirliğinin Türk savunma sanayisi için büyük bir adım olduğunu belirten Kaptan, yeni nesil uzun menzilli füze sistemine ilişkin böyle bir anlaşmaya imza atmaktan dolayı gurur duyduklarını ifade etti.
Lockheed Martin Missiles and Fire Control Başkan Yardımcısı Rick Edward da "Türkiye'nin son yıllarda füze sanayisinde gerçekleştirdiği gelişme bütün dünyada takdire değer. Türkiye'nin F-35 füze sistemine katılması çok önemli. Biz Türkiye'yi, Türk Silah Kuvvetlerini ve öteki müşterilerimizi asla bu füze sistemiyle hayal kırıklığına uğratmayız" diye konuştu.
TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Abdullah Çavuşoğlu da böyle bir çalışmaya katkı sağladıklarından dolayı gurur duyduklarını ifade etti. Konuşmaların ardından anı belgesi ve işbirliği anlaşması imzalandı.
SOM SİSTEMİ
Türkiye'de özgün olarak geliştirilen SOM sistemi, otonom, uzun menzilli, düşük görünürlüklü, tüm hava şartları için tasarlanmış, yüksek hassasiyetli havadan karaya seyir füzesi olarak tanımlanıyor. SOM-J varyantı ise Türk Hava Kuvvetleri'nin ihtiyacını karşılamak üzere, F-35 uçağının iç silah istasyonunda taşınabilecek şekilde özel olarak geliştiriliyor.
İşbirliği anlaşması kapsamında, SOM-J'nin ABD ve F-35 kullanıcısı diğer ülkelerin hizmetine sunulması için şirketler arasında ortak çalışma yapılması ve füzenin diğer hava platformlarına uygulanmak üzere tüm dünyada birlikte pazarlanması öngörülüyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhürman Limasol’da konuştu: Şimdi dayanışma zamanıdır, yardıma hazırızCTP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Tufan Erhürman, Limasol'da yangın bölgesinden yaptığı açıklamada, "Şimdi dayanışma zamanıdır, yardıma hazırız" dedi.24 Temmuz 2025 Perşembe 19:22KIBRIS
“Biz tabuları yıkmıştık, güney yönetimi de bunu başarmalı”Akıncı, insanlığın kendi eliyle bozduğu doğa dengesinin olumsuz sonuçlarıyla her geçen gün daha çok yüzleşmeye başladığını belirterek, dünyanın bir çok yerinde büyük yangınlar ve sel felaketlerinin daha sık yaşanır olduğunu söyledi.24 Temmuz 2025 Perşembe 18:16GÜNEY KIBRIS
Dışarda çalışma yasağına uymayanlar için “Alo 102” ihbar hattı devredeÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ihbar hattının devrede olduğunu vurgulayarak 24-27 Temmuz tarihleri, 12.00–16.00 saatleri arasında dışarıda çalışma yasağına uymayanların Bakanlığa bildirilmesini istedi.24 Temmuz 2025 Perşembe 18:06KIBRIS
Aykut’un Tahliye Talebine Karar 28 Temmuz’da AçıklanacakLefkoşa Ceza Mahkemesi Başkanı Christiana Parpota, İsrailli iş insanı Shimon Aykut’un sağlık gerekçesiyle yaptığı tahliye başvurusuna ilişkin kararını 28 Temmuz Pazartesi günü açıklayacak.24 Temmuz 2025 Perşembe 17:51KIBRIS
CTP Heyeti Limasol'da yangın bölgesine gidiyorCTP Heyeti Limasol'da yangın bölgesine gidiyor24 Temmuz 2025 Perşembe 17:42GÜNEY KIBRIS
Hoşkara: DAÜ akademik açıdan iyi, mali ve ekonomik olarak durum kötüHoşkara, yükseköğretimin uzun bir süredir krizin eşiğinde olduğunu ileri sürerek, yükseköğretim alanında yapılması gerekenler hatırlattı ve Başbakan Ünal Üstel ile hükümetten DAÜ’deki olumsuz gelişmelere müdahale etmesini istedi.24 Temmuz 2025 Perşembe 17:20DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
KKTC’de Orman Yangını Riski Kritik Seviyede: Yetkililer Vatandaşları UyarıyorSon günlerde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde aşırı sıcak hava dalgası ve düşük nem oranları nedeniyle orman yangını riski kritik seviyelere ulaştı.24 Temmuz 2025 Perşembe 16:43KIBRIS
Akdeniz'de birçok ülke, yangın riskinde "çok aşırı" seviyedeAkdeniz'e kıyısı olan ülkeler başta olmak üzere Avrupa genelinde hava sıcaklıkları çok yüksek seviyede etkisini sürdürürken, birçok ülke devam eden orman yangınları ve riskleriyle mücadele ediyor.24 Temmuz 2025 Perşembe 16:14KIBRIS
Trafik Kazalarını Önleme Derneği, kamera cezalarının dağıtılmamasının sürati ve ölümleri artırdığını belirttiTrafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Zeki Avcı, sabit görüntülü radar (kamera) sisteminin çalıştırılmaması ve cezaların dağıtılmamasının trafik kazalarının artmasına yol açtığını söyledi.24 Temmuz 2025 Perşembe 16:13KIBRIS
Park Halindeki Araçtan Yüklü Miktarda Nakit ÇalındıLefkoşa’da gerçekleşen hırsızlık olayında bir aracın içerisinden toplamda 1300 Sterlin, 400 Amerikan doları ve 15.000 TL çalındı. Olayla ilgili yürütülen polis soruşturmasında, F.K. (E-30) isimli şahıs zanlı olarak tutuklandı.24 Temmuz 2025 Perşembe 15:53KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs