28 Mart 2024
  • Lefkoşa25°C
  • Mağusa23°C
  • Girne21°C
  • Güzelyurt26°C
  • İskele23°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara22°C

EZ-KOOP: “AÇIĞI KAPATMAK İÇİN ZEYTİNYAĞI İTHAL ETTİK”

EZ-KOOP, bu yılki zeytin rekoltesinin düşük olması nedeniyle açığı kapatmak için yasal yoldan zeytinyağı ithal ettiklerini açıkladı.

Ez-Koop: “Açığı kapatmak için zeytinyağı ithal ettik”

28 Aralık 2018 Cuma 12:55

Esnaf Zanaatkarlar ve Üreticiler Pazarlama Kooperatifi (EZ-KOOP), zeytinyağı üreticilerinin örgütlü olduğu kooperatiflerin tek derdinin; üreticiyi desteklemek ve tüketiciye sağlıklı uygun fiyata zeytinyağı sağlamak, tekelciliğin önüne geçmek olduğunu vurguladı. 
EZ-KOOP, bu yılki zeytin rekoltesinin düşük olması nedeniyle açığı kapatmak için yasal yoldan zeytinyağı ithal ettiklerini açıkladı.
Esnaf Zanaatkarlar ve Üreticiler Pazarlama Kooperatifi ile Büyükkonuk Zeytin Üreticileri Tarım Kooperatifi Yönetim Kurulları zeytinyağı ithalatı konusunda basın toplantısı düzenledi. 
Basın toplantısında konuşan EZ-KOOP Başkanı Hürrem Tulga, zeytinyağı konusundaki son günlerde yaşanan gelişmeleri soğukkanlılıkla ve üzüntü içinde izlediklerini ifade ederek, bugünkü basın toplantısını kamuoyunu bilgilendirmek için düzenlediklerini söyledi. 
Tulga, zeytinyağı konusunda üretimin devamlılığı için kooperatifleşmeye gittiklerini belirterek, bu çerçevede Büyükkonuk merkezli Zeytin Üreticileri Tarım Kooperatifi, Mehmetçik (Galatya) merkezli üzüm ürünlerini işlemeyi amaçlayan Kas-Koop ve Esnaf Zanaatkar ve Üreticiler Pazarlama Kooperatifi oluşturduklarını kaydetti. 
Bunu yaparken amaçlarının üreticileri birleştirmek, ölçeği büyüklüğü yakalayarak var olmak, üretimi kaliteyi artırmak, iş birliği içinde geliri tabana yaymak, üretici yanında tüketiciyi korumak olduğunu ifade eden Tulga, ayrıca kayıt dışılığı, kaçakçılığı engellemek, tüketicinin ne yediğini ne içtiğini bilmesini sağlamak, bunun yanında tarladan sofraya denetim ve güvenlik sistemi oluşturmak olduğunu söyledi. 
Hürrem Tulga, ülkede üretim yapan üreticilerin ürettikleri ürünleri piyasaya pazarlama derdi olmadan sunduğunu ifade etti. 
Bu yıl zeytinin az ve dolayısıyla zeytinyağının da az olduğunu ifade eden Tulga, ülkede zaman zaman 700 ton hatta daha fazla zeytinyağı üretildiği halde bu sene üretilen yağ miktarının bu yıl rekoltenin üçte birinin dahi olmadığına işaret etti. 
“AÇIĞI KAPATMAK İÇİN ZEYTİNYAĞI İTHAL ETTİK”
Tulga, zeytin değirmenlerinin de çalışamadığını ifade ederek, bu gelişmeler üzerine Tarım Bakanlığı’na başvurduklarını ve ülkedeki zeytinyağı açığını kapatmak için yasal yoldan devlete parasını ödeyerek 25 ton zeytinyağı ithal ettiklerini söyledi. 
Bunun üzerine kendilerine "tüccar, kalitesiz ucuz ürünle tüketiciyi zehirlemeye çalışma, yasa dışı mal getirme, milleti kazıklama" suçlamaları getirildiğini söyleyen Tulga, kooperatiflerin tek derdinin üreticiyi desteklemek ve tüketiciye sağlıklı uygun fiyata zeytinyağı sağlamak olduğunu vurguladı. 
Tulga, bunu yaparak büyük bir "suç" işledikleri konusunda suçlanmaktan büyük üzüntü duyduklarını belirterek, şöyle konuştu:
"Kooperatiflerimiz belli ki kayıt dışılığı yapanların nasırına bastı, tüketiciyi üreticiyi sömürenlerin Güney'den kuzeye kalitesiz sahte mal satanların nasırına bastı rahatsız etti. Bizler kooperatifler olarak üretimin devamlılığı yanında tüketicinin de sorumluluğunu taşımakta kararlıyız. Birlikte olmamız halinde pek çok yeni başarıya imza atacağımızdan hiç kimsenin kuşkusu olmasın." 
Tulga, kooperatiflerin üreticiyi de tüketiciyi de korumak için kurulduğunu belirterek, şeffaf, açık ve birlik olmaları durumunda ülkenin et konusunda da olmak üzere her konuda üretimde ileriye gideceklerine inanç belirtti. 
Getirilen yağın ithal yağ olarak raflarda yerini alacağını ifade eden Tulga, fiyatın yine ülkede üretilen yağ gibi olacağını ancak burada amacın üretici ve tüketicinin korunması olduğunu söyledi. 
Tulga, yeni yağın raflarda 11 Ocaktan sonra yer bulmaya başlayacağını da kaydetti. 
Basın toplantısında üreticiler ve kooperatif yetkilileri de hazır bulundu, görüşlerini paylaştı, asılsız haberlerden duydukları rahatsızlığı dile getirdi ve soruları yanıtladı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA