EVREN’İN SONU BÖYLE OLACAK: ‘HER ŞEY BUHARLAŞACAK’
Hollanda'da yapılan bir araştırmada, Evren'deki her şeyin en sonunda buharlaşacağı öngörülüyor.

03 Haziran 2023 Cumartesi 14:58
Hollanda’daki Radboud Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından yapılan bir araştırmada, Evren’in yavaş yavaş buharlaştığı ve sonunda bu yolla yok olacağı tahmin ediliyor.
Science Alert’in haberine göre, ünlü fizikçi Stephen Hawking’in kara deliklerin olay ufuklarının çevresindeki kuantum alanlarını bozması nedeniyle kara deliklerin zaman içinde buharlaşarak kütle kaybedeceğini, bunun sonucunda da çevreye farklı bir radyasyon yayılacağını öngören kuramı, araştırmacılar tarafından tekrar ele alındı.
Astrofizikçiler Michael Wondrak, Walter van Suijlekom ve Heino Falcke tarafından yapılan araştırmada, olay ufkunun çökeceği, sürecin sadece kara deliklere özgü olmadığı, uzay-zaman eğrisinde oluşacak bir bükülmenin de bu olayı tetikleyebileceği anlaşıldı. Araştırmanın Hawking radyasyonunun veya ona çok benzer bir yayılımın kara deliklerle sınırlı olmayabileceğini, bunun her yerde yaşanabileceğini ve evrenin yavaş biçimde buharlaştığını gösterdiği kaydedildi.
Wondrak, “Bilinen Hawking radyasyonuna ek olarak, yeni bir radyasyon türünün de olduğunu gösterdik” açıklamasını yaptı.
Hawking radyasyonu şimdiye kadar gözlemlenemeyen bir olgu ancak teori ve deneyler bunun olabileceğini gösteriyor.
IŞIK BİLE KAÇAMIYOR
Kara deliklerin çekim gücünün kütleden çok kütlenin çok küçük bir alana sıkışması nedeniyle oluştuğunu belirten bilim insanları, bu yüksek çekimden Evren’de bilinen en hızlı nesne olan ışığın bile kaçamadığını belirterek ışığın kaçamadığı kara deliğe kritik yakınlığı olay ufku olarak adlandırıyor.
Hawking’in matematiksel olarak olay ufuklarının, kuantum alanları boyunca dalgalanmalar oluşturduğunu gösterdiği, bu dalgalanmaların sönümlenmek yerine dengesizliklere yol açarak yeni parçacıklar meydana getirdiği kaydedildi.
‘KARA DELİKLER YOK OLACAK’
Küçük kara deliklerde bu parçacıkların kara deliğin olay ufku yakınında oluşacağı, kara deliğin büyük miktarlardaki enerjisinin hızla uzaklaşması nedeniyle de zaman içinde yok olacağı belirtildi. Büyük kara deliklerin ise bu durumda tespit edilmesi zor bir soğuk ışık yaymaya başlayacağı, enerjisi ve kütlesini ise daha uzun dönemde yitireceği vurgulandı.
Schwinger etkisi olarak bilinen benzer bir durumun elektriksel kuantum alanlarında da yaşandığı, yeterince güçlü elektriksel dalgaların oluşturduğu dengesizliklerin parçacık oluşumunu tetiklediği vurgulandı.
Wondrak ve araştırma ekibi, Schwinger etkisine benzeyen uzay-zamandaki bükülmelerde de parçacık ortaya çıkıp çıkmayacağını görmek için çeşitli çekimsel koşulları matematiksel olarak oluşturdu. Suijlekom, “Bir kara deliğin çok ötesinde de uzay-zamanın bükülmesinin radyasyon oluşturmada büyük rol oynadığını gösterdik. Parçacıklar zaten yerçekimi alanının gelgit kuvvetleri tarafından birbirinden ayrılıyordu” açıklamasını yaptı.
Araştırmacılar kara deliklerden başka, büyük kütleli veya yoğunluğu yüksek nötron yıldızların, beyaz cücelerin ve galaksi kümelerinin de çekim gücünden etkilenen uzay-zamanın büküldüğünü kaydetti.
Bu gibi yüksek çekim alanlarında dalgalanmalar oluştuğu için Hawking radyasyonu benzeri yeni parçacık oluşumlarının tetiklendiği belirtildi.
Falcke, “Bu, ölü yıldızların kalıntıları gibi Evren’deki diğer büyük nesnelerin, bir olay ufku olmadan da bu tür radyasyon yayabileceği anlamına geliyor. Bu olgu, çok uzun bir süre sonra, Evren’deki her şeyin tıpkı kara delikler gibi buharlaşmasına yol açacaktır. Bu sadece Hawking radyasyonu anlayışımızı değil, aynı zamanda Evren ve geleceği hakkındaki görüşümüzü de değiştirmektedir” ifadelerini kullandı.
Ancak araştırmacılar bunun görülebilir gelecekte olmayacağını sözlerine ekledi. Araştırma, Physical Review Letters’da yayımlandı.
Güzelyurt Belediyesi kaldırım çalışmalarını Yuvacık’ta sürdürüyorYuvacık Mezarlığı Çevresine ağaç dikimi25 Aralık 2025 Perşembe 18:24KIBRIS
DAÜ-VYK "Görevden alınmak istenmemizin nedeni aldığımız yasal karar""Neden ekonomik sıkıntılara yönelik önlem almadaki yetersizlik değil; aldığımız bir kararın geri aldırılmak istenmesi"25 Aralık 2025 Perşembe 18:21DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Grönland kime ait, Trump neden adaya ilgi gösteriyor?ABD Başkanı Donald Trump, Grönland'a özel bir elçi atadı. Atama, Kuzey Kutup Bölgesi'ndeki uçsuz bucaksız adayı bir kez daha dünya gündeminin merkezine taşıdı.25 Aralık 2025 Perşembe 17:24AMERİKA
Bakan Arıklı açıkladı: Trafik cezalarında hafifletmeye gidilecekBayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, son dönemde artan trafik cezalarına ilişkin kamuoyunda oluşan tepkiler üzerine dikkat çeken bir açıklama yaptı.25 Aralık 2025 Perşembe 17:06KIBRIS
Cezayir Meclisi, Fransız sömürgeciliğini suç sayan yasayı onayladıCezayir Meclisi, Fransa'nın ülkeyi sömürgeleştirmesinin suç olduğunu ilan eden ve Paris'ten özür ile tazminat talep eden yasayı oy birliğiyle onayladı.25 Aralık 2025 Perşembe 14:28AFRİKA
Sosyal sigorta emeklilerinin 13. maaşları ödendi: Kamu yarın ödenecek!Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamasa, sosyal sigortalar kapsamındaki emeklilerin 13. maaşlarının bugün ödendiği bildirildi.25 Aralık 2025 Perşembe 13:31KIBRIS
Şap hastalığıyla mücadele: 6 günde 35 bin 702 hayvan aşılandıTarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Veteriner Dairesi, şap hastalığıyla mücadele kapsamında ülke genelinde 35 bin 702 hayvanın aşılandığını açıkladı.25 Aralık 2025 Perşembe 13:30KIBRIS
İskele'de Noel etkinliği... Buz gibi havada denize girdilerNoel Etkinliği, yabancı dostlarımızı bir araya getirdi. İskele’de yaşamlarını sürdüren yabancılar tarafından geleneksel hale gelen Noel Etkinliğinden elde edilen gelir bu yıl da Kanser Hastalarına Yardım Derneği’ne bağışlandı25 Aralık 2025 Perşembe 13:26İSKELE
Pamuklu Sanat Atölyesi’nde yılbaşına özel üretimMehmetçik Büyükkonuk Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Pamuklu Sanat Atölyesi’nde, çalışanlar yılbaşına özel olarak KeçeAda markası altında üretimlerini sürdürüyor.25 Aralık 2025 Perşembe 13:18İSKELE
Başkanlık makamından gözaltına alınan Sadettin Saran adli kontrol talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildiAdliye binası önünde çok sayıda Fenerbahçeli taraftar toplandı.25 Aralık 2025 Perşembe 13:15TÜRKİYE
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs












Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.