26 Nisan 2024
  • Lefkoşa22°C
  • Mağusa21°C
  • Girne21°C
  • Güzelyurt21°C
  • İskele21°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara20°C

EVREN VE ŞAHİNKAYA'YA MÜEBBET HAPİS

Evren ve Şahinkaya'ya müebbet hapis

19 Haziran 2014 Perşembe 13:20

12 Eylül Davası'nda esas hakkında görüşünü açıklayan cumhuriyet savcısı, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi. Mahkeme savcının kararını indirerek ikiliye müebbet hapis cezası verdi.

12 Eylül Davası kapsamında yargılanan Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesindeki davada sanıklar hakkında Türk Ceza Kanu'nun ‘Devlet kuvvetleri aleyhine cürümler’ maddesi kapsamında ceza verildi.

Ankara’daki askeri hastane GATA'da bulunan Kenan Evren ile İstanbul GATA'da bulunan Tahsin Şahinkaya'ya sesli ve görüntülü sistemle duruşmaya katıldı. Cumhuriyet Savcısı, TBMM’nin görevini yapmasının engellenmesi nedeniyle sanıklar hakkında ağırlaştırılmış müebbet talep etti.

'Kurucu iktidarız'

Daha önceki duruşmalar sırasında savunma yapan Kenan Evren kendisinin kurucu iktidar olduğunu belirterek, “1982 Anayasası’nın ürünü olan bu mahkeme bizi yargılayamaz” demişti.

Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 12 Eylül Davası'nda sanıklar hakkında takdiri indirim uygulayarak ağırlaştırılmış müebbet cezasını, müebbet cezasına çevirdi.

Sanıklar Askeri Ceza Kanu'na göre yargılandıkları için rütbeleri de sökülecek ve orgenerallikten erliğe düşürülecekler. Dava Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinde açılmış, bu mahkemenin kapatılmasının ardından Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne devredilmişti.

Adli süreç devam edecek

Evren ve Şahinkaya hakkında dünkü davada tedbir kararı çıktı. Hukuki süreç tamamlanmadan tutuklama kararı olmadığı için hapse girmeyecekler. Bundan sonra davanın Yargıtay’a gitmesi bekleniyor. Yargıtay da kararı onarsa, Evren ve Şahinkaya hapse girecek. Bu noktada ancak Cumhurbaşkanı yaş ya da sağlık nedenleriyle affederse hapis cezası iptal olabiliyor.

Yargıtay'da ceza onanması durumunda Evren ve Şahinkaya sağlık sebeplerini gerekçe göstererek cezanın ertelenmesine başvurabilir. Bu başvuru kabul görürse Evren ve Şahinkaya cezalarını kapısında nöbetçilerin olduğu hastane odasında çekecek.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA