03 Mayıs 2024
  • Lefkoşa29°C
  • Mağusa29°C
  • Girne25°C
  • Güzelyurt27°C
  • İskele29°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara17°C

EVDEKİ HESAP ÇARŞIYA UYMADI

Biraz daha fazla satış yapabilme umuduyla özel günleri bekleyen esnafın hayalleri başka bahara kaldı

Evdeki hesap çarşıya uymadı

14 Ocak 2016 Perşembe 12:14

“13. MAAŞ BU SAATTEN SONRA PİYASAYA YANSIMAZ”: Sadece devlet çalışanları ve emekliler değil, ülke esnafı da 13. Maaşların zamanında ödenmemesinden dolayı mağdur oldu. Detay Gazetesi’ne konuşan Taşkınköy esnafı, 13. Maaş krizinden dolayı yılbaşını da boş geçirdiklerini söylediler

Ahmet VAMIK

Ocak ayının ortasına gelinmesine rağmen henüz devlet çalışanı ve emeklilerin 13. Maaşlarını alamamış olması satış yapmak için özel günleri dört gözle bekleyen esnafında umutlarının tükenmesine neden oldu. Sadece devlet çalışanları ve emekliler değil, ülke esnafı da 13. Maaşların zamanında ödenmemesinden dolayı mağdur oldu. Vatandaşların alım gücü düştüğü için normal zamanlarda zaten satış yapamadıklarını belirten Taşkınköy esnafı, 13. Maaş krizinden dolayı yılbaşını da boş geçirdiklerini söylediler.

Esnaf ne dedi? Esnaf ne dedi? Esnaf ne dedi?

Derya Alp

Derya Alp (Derya Butik): “Ülkemizdeki çalışan nüfusun büyük bir çoğunluğu devletten maaş alıyor. Yılbaşı arifesinde henüz 13. Maaşlarla ilgili bir kriz durumu yokken satışlarımız yavaş yavaş hareketlenmeye başlamıştı. İlgili bakanın 13. Maaş ödemesiyle ilgili yaptığı çelişkili açıklamaların ardından bir kaos yaşandı ve piyasada geri çekilme oldu. Vatandaşlar alışveriş yapmak için, bizde satış yapabilmek için 13. Maaşı bekliyorduk. Herkes 13. Maaşı alacağını düşünerek bütçe hesaplaması yapmıştır. Zaten çoğu banka aylar öncesinden düşük faizlerle vatandaşlara kredili olarak 13. maaşın veriyor. Bankalardan 13. Maaşını alıp harcayan vatandaşlarsa bugün alamadıkları paranın borcunu nasıl ödeyeceklerinin hesabını yapıyorlar. Bu  yaşanan kaos ortamı bizi yönetenlerin beceriksizliğinden kaynaklanıyor. İstikrarın olmadığı bir ülkede yaşıyoruz. Bu saatten sonra 13. Maaşlar ödense bile esnafa hiçbir faydası olmaz.”

Serap Altun

Serap Altun (Miss Poem): “Her yıl yılbaşı öncesi 13. Maaşların ödenmesiyle çarşı canlanıyor, satışlarımız hareketleniyordu. Bu yıl biz esnaf olarak yılbaşının geldiğini anlayamadık. Bu saatten sonra ödeselerde bize bir faydası olmaz. Kaç ay öncesinden bankalar vatandaşlara 13. Maaşlarını verdi. Devlet 13. Maaşları ödemeyince bankalarda doğal olarak vatandaşların normal maaşlarına el koydu. Caddede herkes oturuyor. O kadar kampanyalar, indirimler var fakat satış yok. Günden güne daha kötüye gidiyoruz. Bugün 13. Maaşların ödenmediği gibi yarın öbürgün normal maaşlarda ödenemezse hiç şaşırmam. 13. Maaşların ödenip ödenmeyeceğide belli değil. Ödense bile esnafa yansımaz, borçlara gidecek bize yine hiç bir şey yok.”

Ömer Sami

Ömer Sami (Ayakkabı Dünyası): “İnsanların artık bir birikim yapma şansı yoktur. Günü birlik yaşıyor herkes. Zaten kredi kartlarıyla yaşar olduk. Her ay bir ay geriden gidiyor herkes. 13. Maaşların ödenmemesi piyasayı derinden etkiledi. İnsanlar hesaplarını dengelemek için 13. Maaşı bekliyordu ama maalesef herkesin bu beklentisi boşa çıktı. Bu saatten sonra 13. Maaşın ödenmesi yılbaşı alışverişi açısından artık piyasaya bir faydası dokunmaz ama insanların ekonomik açıdan rahatlaması iyi olacaktır.”

Gülten Karasu

Gülten Karasu (Karasu Kuyumculuk): “13. Maaşların ödenmemesi bizleri çok kötü etkiledi. Lefkoşa şubemizide yeni açmış olduğumuz için 13. Maaş beklentisi içindeydik. 13. Maaşlarını alamayan vatandaşlar öncelikli alışverişlerini yaptılar sadece. Özellikle bizim sektörümüzde özel günlerde satış yapabiliyoruz. 13. Maaş için kesin bir tarih verilseydi vatandaşlarda ona göre alışverişlerini rahatça yapabileceklerdi. 13. Maaşın ödenip ödenmeyeceği belli olmadığı için sankide bir anda insanlar evlerine çekildi alışveriş yapmayı durdurdu. 13. Maaşların ödenmesinin esnafı bir faydası olmaz artık. Yılbaşı özel bir gündü geçti gitti. Zamanında ödenseydi belki bizim içinde bir anlamı olurdu. Bu satten sonra borçlara, taksitlere gider o para. Bizim bir umudumuz kalmadı. 13. Maaşların ödenmemesi en çokta kuyumcuları etkilemiştir çünkü insanlar bu tarz alışverişlerini hep en sona bırakır.”

Yasemen Kopar

Yasemen Kopar (Ema Butik): “Devlet çalışanlarının maaşları yılbaşına son iki gün kala ödendiği için son iki günde piyasada biraz hareketlilik oldu. 13. Maaşlarda zamanında ödeseydi bizde iş yapabilecektik. 13. Maaşları bugünden sonra ödeselerde piyasaya hiçbir faydası olmaz. İnsanlar tabiki ihtiyaçlarını yine giderecek ama yılbaşı özel bir gündü geçti gitti.”

Ercan Koşan

Ercan Koşan (Pera Kuyumculuk): “İnsanlar 13. Maaşa güvenerek hareket ettiği için doğal olarak alışverişlerinede yansıdı bu olumsuz durum. Devletin 13. Maaşı ödeyeceğine güvenerek insanlar bankalardan borçlandı. Şimdi alacakları parada borçlarına gidecek. Devletin özel sektörü koruyan bir politikası yok zaten. Devlet çalışanları hakları olan o parayı alacak ama esnafa bir faydası olmayacak.”

Etiketler: , ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA