23 Kasım 2024
  • Lefkoşa15°C
  • Mağusa12°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt12°C
  • İskele12°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara10°C

EV YAPTIRACAKLAR DİKKAT! BİNALAR NEDEN ÇÖKÜYOR?

Ev yaptıracaklar Dikkat! Binalar Neden Çöküyor?

Ev yaptıracaklar Dikkat! Binalar Neden Çöküyor?

24 Şubat 2015 Salı 08:20

İnşaat Mühendisleri Odası’na proje sunuluyor, belediyeden inşaat izni alınıyor fakat son dönemde tüm bunlara karşın daha çok iş kazası yaşandığı ve binaların yapım aşamasında çöktüğü göze çarpıyor. Suçun kimde olduğu ise yeni bir polemiği beraberinde getiriyor.

“BİNALAR PROJEYE AYKIRI, MALZEMELER ESKİ USÜL”: İnşaat Mühendisleri Odası günümüzde inşaatlarda kullanılan malzemenin güncel koşullara uymadığını, bu nedenle daha inşaat aşamasındayken binalarda çökme olayları yaşandığını belirtiyor. Denetim konusunda yetersizliklerin olduğu gerçeği ise göz ardı edilmiş durumda.

6 AYRI İNŞAAT ÇÖKMESİ OLAYI…: Geçtiğimiz günlerde Lord’s Palace Hotel inşaatının ikinci kez çökmesi ve 6 kişinin yaralanması inşaatlarda ve binalardaki olası faciaları bir kez daha gündeme getirdi.  Ülkenin farklı yerlerinde bir yıl içerisinde 6 ayrı çökme olayı yaşandığı dikkat çekiyor.

Rana SARRO

İnşaat Mühendisleri Odası’na proje sunuluyor, belediyeden inşaat izni alınıyor. Ancak binalar daha yapım aşamasındayken çöküyor. İnşaatlara vize veren İnşaat Mühendisleri Odası kimi zaman binaların projeye aykırı olduğunu ancak iş kazaları yaşandıktan sonra tespit edebiliyor. İnşaat Mühendisleri Odası ayrıca günümüzde inşaatlarda kullanılan malzemenin güncel koşullara uymadığını, bu nedenle daha inşaat aşamasındayken binalarda çökme olayları yaşandığını kaydederken bu yönde hiçbir tedbir alınamadığı dikkat çekiyor.

İKİNCİ KEZ ÇÖKTÜ

Girne’de, Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda Liman Yolu üzerinde Lord’s Palace Hotel inşaatının ikinci kez çökmesi, inşaatlarda ve binalardaki olası tehlikeleri bir kez daha gündeme getirdi.  Son bir yıl içerisinde 6 ayrı çökme olayı yaşandığı ortaya çıkarken, denetim eksiklikleri bir kez daha gündeme geldi.

1 KİŞİ ÖLDÜ, 6 YARALI

Kıbrıs İnşaat Şti Ltd. ve Kemal Aktunç İnşaat Ltd tarafından yapılan Lord’s Palace Hotel’in inşası sırasında daha 5 ay önce 1 kişi hayatını kaybederken geçtiğimiz günlerde ise yine ayni inşaatta 6 kişinin yaralanması denetim zafiyeti olduğunu ortaya çıkardı.

Seran Aysal,“PROJE İLE BİNA BİRBİRİNDEN FARKLI”

İnşaat Mühendisleri Odası, yerinde yapılan binaların sunulan projeden farklı olduğunu belirtirken, bunu denetleyen hiçbir merci olmaması, büyük bir sorun olarak ortada duruyor.

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Seran Aysal, “Bu kullanılan malzemeler artık yeni tasarım modellerini karşılayamıyor” derken, binaların vizelenen projeye uygun yapılmadığını da belirtti. İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Seran Aysal, yaşanan inşaat çökmeleriyle ilgili gazetemize şunları söyledi:

IMG-20150222-WA0006AYSAL: “SİSTEM ÖNGÖRÜLDÜĞÜ ŞEKİLDE ÇALIŞMADI”

“Raporumuz henüz neticelenmedi. Ancak belli ki o inşaat alanında sistem öngörüldüğü gibi çalışmadı. Anladığımız kadarıyla, iş sabahtan başladı, büyük bir dökümdü, gece vaktine kadar devam etti. Denetimin bir miktar yapıldığı yönünde bilgi var. Proje mühendisi tarafından denetlendiğiyle ilgili bilgi var. Ama tabi ‘betona, kalıba, demire kimin onay verdiği, işin başında duran teknik kişi kimdi, şantiye şefi kimdi, neredeydi?’ Bunları sorgulamak gerekiyor. Belli bir kısmına kadar gerekli denetimlerin yapıldığı yönünde bir bilgi var. Ama gözden kaçan bir kaza mı yoksa ciddi bir ihmal mi var bunu henüz bilmiyoruz, araştırıyoruz.”

IMG-20150222-WA0012“PROJE YERİNDE UYGULANMADI VE ÖLÜM OLDU”

“Daha önce bu sorunlardan dolayı, 4 Eylül tarihinde burada bir kaza yaşandı. Derin kazı nedeniyle oluşan kısmi toprak kayması sonucu bir kişi hayatını kaybetti. O zaman da odaya sunulan ve alınması gereken önlemlerin yerinde uygulanmadığı yönünde tespitimiz olmuştu.

Söz konusu inşaat projesinin vize aldığı, ruhsatlı olduğu belirlenmişti. Esas sorgulanması gereken de budur. Kazanın ardından bunların iyileştirildiği yönünde Bakanlığa beyanda bulunuldu ve iş tekrar açılmıştı. Bunlar uygulandı mı yoksa kâğıt üzerinde mi kaldı bilmiyoruz. Önceki kazada, İş sağlığı güvenliği tedbirleri alınması meselesiydi. Bu olayın ardından daha da titiz olunması gerekirdi. Ama şuanda görülüyor ki aynı inşaatta ikinci kez çökme olayı yaşandı. Bunu araştırıyoruz.”

“BİNA YAPIMINDA ESKİ USUL MALZEME KULLANILIYOR”

“Bu iş kazalarından sorumlu, belediye, İnşaat Encümeni, şantiye mühendisleri ile proje mühendisleridir. İnşaat alanında gece çalışılması ise izne tabidir. Esas mesele, bu kullanılan malzemeler artık yeni tasarım modellerini karşılayamıyor, yetersiz kalıyor. 3-5 sene öncesine kadar bunlar geçerliydi. Ancak şuanda binaların açıklıkları büyüdü, tasarımlar farklılaştı. Farklı tasarım talepleri var. Bunları karşılamak için ellerindeki malzemeyi yenilemeleri lazım. Malzeme güncel koşullara uymuyor. Yeni sistem malzeme kullanmak gerekiyor. Bizim İnşaat Mühendisleri olarak uzun zamandır uygulamaya konması için mücadele ettiğimiz, bir yapı denetimi vardır. Ülke genelinde etkin bir denetim ve kontrol mekanizmasını oluşturulması. Yapı denetimini şuandaki yasal mevzuat gereği proje sorumluları yapacak.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA