EUROSTAT: AB ÜLKELERİNİN ATIKLARI EN ÇOK TÜRKİYE'YE GİDİYOR
Avrupa Birliği (AB) İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa'dan yapılan atık ihracatının en büyük alıcısının Türkiye olduğunu açıkladı.

21 Nisan 2021 Çarşamba 20:06
Avrupa Birliği (AB) İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa'dan yapılan atık ihracatının en büyük alıcısının Türkiye olduğunu açıkladı.
Eurostat verilerine göre, AB ülkelerinden yapılan atık ihracatı 2004 yılından bu yana yüzde 75 arttı. Yıllık 32,7 milyon tonu bulan atık ihracatının 13,7 milyon tonu Türkiye'ye gidiyor.
Avrupa'dan Türkiye'ye yapılan atık ihtacatı, son 20 yılda yaklaşık 3 kat arttı. Avrupa'dan gönderilen atıkların yarıdan fazlası, demir ve çelik gibi metal atıklardan oluşuyor. AB ülkelerinden ihraç edilen yıllık 17,5 milyon ton metal atığın, yaklaşık 12 milyonunu Türkiye alıyor.
AB atıklarının en fazla gönderildiği diğer ülkeler ise, yıllık 1,8 milyon ton ile İngiltere, 1,6 milyon ton ile İsviçre, 1,5 milyon ton ile Norveç, 1,4'er milyon ton ile Endonezya ve Pakistan olarak sıralanıyor.
AB ülkelerinden ihraç edilen 6 milyon ton kağıt atığın yüzde 15'i de yine Türkiye tarafından alınıyor.
Avrupa tarafından ihraç edilen plastik atıkların önemli bir kısmı da Türkiye tarafından alınıyor. Hollanda ve Belçika'daki limanlardan gönderilen plastik atıklar gittikleri ülkelerde yeterince takip edilemiyor.
Hollanda hükümeti, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu AB dışındaki ülkelere gönderilen plastik atıklarla ilgili bir inceleme başlatmıştı.
Birleşmiş Milletler İstatistik Ofisi (Comtrade) verilerine göre, Belçika'nın Anvers limanından her yıl 500 bin ton plastik atık, Türkiye ve Asya ülkelerine gönderiliyor.
Belçika'nın Almanya, Japonya ve ABD'den sonra dünyanın en büyük dördüncü plastik atık ihracatçısı olduğu biliniyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri, ihracatın yapıldığı Anvers limanında yeterince kontrol yapılmaması.
"Temiz plastik" ihracatı konusunda herhangi bir kısıtlama yok ancak bu kapsamda çok sayıda zararlı plastik atık da yasa dışı olarak yurtdışına gönderiliyor. Belçikalı gümrük yetkilileri, personel azlığı yüzünden, Türkiye ve diğer ülkelere giden atık dolu konteynerlerin yeterince kontrol edilemediğini söylüyor.
Avrupa makamlarına göre Türkiye, Batı Avrupa atıkları için en önemli depolama alanı. Bu nedenle bazı geri dönüşüm tesislerinde şüpheli iş gücü ve çevre mevzuatına aykırı işlem iddiaları zaman zaman gündeme geliyor.
Belçika'da endüstriyel atıkları izleyen Valipac adlı kuruluş, bu konudaki iddialar üzerine Türkiye'de bir inceleme yaptı. Ancak mevzuata aykırı bir durum saptanamadığını açıkladı.
Batı medyası, özellikle Adana ve çevresinde çok sayıda Avrupa kaynaklı atığı görmenin mümkün olduğunu belirtiyor.
Türk makamlarına göre ise Avrupa'dan ithal edilen plastik atıklar konusunda yeterli denetim mevcut.
Zararlı plastik atık ihracatı ile ilgili iddialar konusunda bir süre önce BBC Türkçe'ye bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kaynakları, atık ithalat kotasının yüzde 50 azaltıldığını ve bu konudaki denetimlerin sıkılaştırıldığını söylemişti.
İthal edilen atığın Türkiye'deki geri dönüşüm kapasitesinin altında olduğunu söyleyen kaynaklar, "karışık" kodlu atık ithalatı yasağı ile sadece geri dönüştürülebilir maddelerin ithalatına izin verildiğini vurgulamıştı. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, yakın gelecekte yurtdışından atık ithalatını tamamen sona erdirmeyi hedeflediği belirtilmişti.
KKTC Cittaslow Ağı, Antalya'da noel baba etkinliklerine katıldıKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cittaslow Ağı, Bilim Kurulu Başkanı Azmi Öge liderliğinde Antalya Demre Belediyesini düzenlediği 2. Noel Baba etkinliklerine katıldı.23 Aralık 2025 Salı 09:48KÜLTÜR/ SANAT
Basketbol Pro Lig’de 1. Hafta Heyecanı SürüyorBirinci haftanın ikinci karşılaşması, 25 Aralık Perşembe akşamı saat 20.00’de İskele’de oynanacak. Bu mücadelede Caesar Larnaka Gençler Birliği ile Soyer Egemen takımları karşı karşıya gelecek.23 Aralık 2025 Salı 09:37BASKETBOL
3'lü zirveden silahlı kuvvetler düzeyinde iş birliğini artırma kararıRum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis, Kudüs’te gerçekleştirilen üçlü zirve çerçevesinde Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi.23 Aralık 2025 Salı 09:25GÜNEY KIBRIS
Şap Hastalığı Hakkında Merak Edilenler: Uzmanlar Alınması Gereken Önlemleri AnlattıYakın Doğu Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi ile Yakın Doğu Üniversitesi Hayvan Hastanesi uzmanları, adada kırmızı alarma yol açan şap hastalığına ilişkin önemli uyarılarda bulundu.23 Aralık 2025 Salı 09:24YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Motosiklet sürücüsü yol kenarında yürüyen yayalara çarptı!Gemikonağı’nda akşam saatlerinde meydana gelen trafik kazası endişe yarattı.23 Aralık 2025 Salı 09:23GÜZELYURT
Kelebeklerin Geleceği İçin Kıtalar Arası Dayanışma!Yakın Doğu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özge Özden, Almanya’da düzenlenen “9. Ortaklar ve Uzmanlar Toplantısı”nda Kıbrıs’ı temsil ederek Akdeniz ekosisteminin karşı karşıya olduğu tehditleri uluslararası bilim dünyasına aktardı.23 Aralık 2025 Salı 09:22YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Erhürman, İskele Esnaf ve Zanaatkârlar Birliği Başkanı ve beraberindeki heyeti kabul ettiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, İskele Esnaf ve Zanaatkârlar Birliği Başkanı ve beraberindeki heyeti kabul etti23 Aralık 2025 Salı 09:19İSKELE
Asbank Gençler 2. Ayak Bilardo Turnuvası Tamamlandı Şampiyon Yine İsmet HüryolKuzey Kıbrıs Bilardo Federasyonu tarafından organize edilen 2025-2026 Asbank Gençler 2. Ayak Bilardo Turnuvası, KKTC Turkcell İletişim sponsorluğunda Number Eight Bilardo Salonu’nda tamamlandı.23 Aralık 2025 Salı 09:16DİĞER SPORLAR
Nilden Bektaş Erhürman, Bülent Ecevit Rehabilitasyon Merkezi’ni ziyaret ettiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman’ın eşi Nilden Bektaş Erhürman, yeni yıl öncesi Bülent Ecevit Rehabilitasyon Merkezi’ni ziyaret etti.23 Aralık 2025 Salı 09:14KIBRIS
“Kızılay ile Kış Sabahları Isınıyor” projesi hayata geçirildiKıbrıs Türk Kızılay, kış aylarının zorlu şartlarında toplumun yanında olmak ve dayanışma ruhunu canlandırmak amacıyla başlattığı “Kızılay ile Kış Sabahları Isınıyor” projesini bugün itibarıyla hayata geçirdi.23 Aralık 2025 Salı 09:12KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.