24 Nisan 2024
  • Lefkoşa31°C
  • Mağusa32°C
  • Girne26°C
  • Güzelyurt32°C
  • İskele32°C
  • İstanbul23°C
  • Ankara27°C

ESENTEPE'DE ZERDALİ FESTİVALİ BAŞLADI

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakerelerde akılcı ve serinkanlı bir tutum sergilemeye devam edeceklerini ifade ederek, Kıbrıs’ın geleceğinin ancak diyalog ve müzakerelerle bir sonuca ulaştırılabileceğini vurguladı.

Esentepe'de Zerdali Festivali başladı

01 Haziran 2016 Çarşamba 10:09

 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı dün akşam eşi Meral Akıncı ile birlikte 9’uncu Uluslararası Esentepe Belediyesi Zerdali Festivali’nin açılışına katıldı.

Akıncı, festivalin açılışında yaptığı konuşmada, müzakerelere verilen arayı ve süreci değerlendirdi.

Akıncı, İstanbul’da yemeğe katılmasının ardından yaşanan krizle kısa süreliğine müzakereye ara verildiğini anımsatarak, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın yabancı liderler onuruna verdiği yemeğe davet edilmesinin ve orada bulunan BM Genel Sekreteri’yle görüşmesinin, Güney’de “dozu biraz aşırı” tepkilere neden olduğunu ve tek taraflı bir iptal ile gereksiz bir müzakere arası verildiğini anlattı.

Müzakerelerde akılcı ve serinkanlı bir tutum sergilemeye devam edeceklerini ifade eden Akıncı, Kıbrıs’ın geleceğinin ancak diyalog ve müzakerelerle bir sonuca ulaştırılabileceğinin altını çizdi.

“HAYATI DONDURAMAYIZ”

Barış ve çözüm için kararlılıkla uğraş verirken diğer yandan da çözüm olmadan ülkede daha kaliteli yaşam alanları oluşturmak, şehirleri, kentleri insanları daha güzele götürmek için durmadan çalışılması gerektiğini de belirten Akıncı; “Hayatı donduramayız, her şeyi çözüm sonrasına erteleme lüksüne sahip değiliz” dedi.

Çözüm ve müzakereler için iyi niyetle ve var güçleriyle çalışacaklarını ifade eden Akıncı, “Ama bulduğumuz imkanlarda, bulunduğumuz platformlarda Kıbrıs Türk halkını, onun seçilmiş lideri olarak bıkmadan usanmadan temsil etme yeteneğimizi sürdüreceğiz. Bu yönde de geri adım atmayacağız. Hiç kimse bize siz gelip de ‘BM Genel Sekreteriyle İstanbul’da görüşmeyin, ara bölgede görüşüyorsunuz!’ ya da ‘New York’a gittiğinizde görüşürsünüz !’ deme hakkına sahip değildir. Çözüm, barış ve müzakeredir. Onun dışında kimsenin bizim bu temaslarımıza ambargo koymaya hakkı yoktur” diye konuştu.

Kıbrıs Türk tarafının; barış, çözüm,  iki halkın çıkarlarını koruyan, yararını gözeten, arada yeni tesisi edilecek olan iki kesimli iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayalı yeni bir birleşik Federal Kıbrıs kurmak istediğini ve Türkiye’nin de buna tam destek verdiğini söyledi.

Ekonomik kriz nedeniyle bu konuyla çok ilgilenemeyen Yunanistan’ın da bu kervana daha güçlü bir şekilde katılmasını temenni ettiklerini de dile getiren Akıncı, yeniden başlayacak müzakerelerin hızlı bir şekilde olumlu sonuca varmasını diledi.

Eşi Meral Akıncı’nın “Aynikolalı” yani Esentepeli olduğunu anımsatan Akıncı, etkinliğe sadece Cumhurbaşkanı sıfatıyla değil, aynı zamanda Esentepeli olarak da katıldığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Esentepe’nin gün geçtikçe gelişerek çok kültürlü bir yapıya ulaştığını da ifade ederek, uluslararası katılımla çok kültürlülüğü yansıtan festivalin güzel geçmesini diledi.

Festivalin açılışında CTP Genel Sekreteri Tufan Erhürman, Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan ve Elmadağ Belediyesi Başkan Vekili İsmail Çiğdem de birer konuşma yaptı.

ERHÜRMAN

CTP Genel Sekreteri Tufan Erhürman konuşmasında, kentlere uzak yerleşim birimlerinde yaşamanın avantajlarını; komşuluk, dayanışma ve doğayla iç içe bir yaşamın devamı olarak sıralayarak, önemli dezavantajın; kültür sanat ve spor aktivitelerinin seyrekliği olduğunu kaydetti.

Zerdali Festivali’yle, kültür sanat ve sportif etkinliklerin Esentepelilerin ayağına getirildiğini belirten Erhürman, bu etkinliklerin sürekliliğini diledi ve katkı koyanları kutladı.

ERDOĞAN

Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan, festivalin 9’uncusunu düzenlemekten mutluluk duyduklarını ifade ederek, festivallerin, ülke ve halkla arasında dostluk, barış ve kaynaşma yanında sosyal kültürel aktarımların gelişmesine katkı yaptığını vurguladı.

Merhum Belediye Başkanı Erdal Barut zamanında başlatılan festivalin, tanınma sorunu olan KKTC’yi dünyaya tanıtan bir etkinlik olduğunu belirten  Erdoğan, katkıda bulunanlara teşekkürlerini sundu.

ÇİĞDEM

Esentepe’nin kardeş belediyesi Ankara Elmadağ Belediyesi Başkan Vekili İsmail Çiğdem ise konuşmasında, festivalde bulunma ve Esentepe ile kardeş belediye olmaktan mutluluk duyduklarını dile getirerek, Esentepe’ye maddi manevi katkılarının süreceğini söyledi.

FESTİVAL 4 HAZİRAN’A DEK SÜRECEK

Kuzey Kıbrıs Turkcell ana sponsorluğunda, Türkiye, Rusya, Polonya, Romanya, Cezayir’den konuk ekiplerin katılacağı festival çeşitli sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerle 4 Haziran’a dek sürecek.

Festivalin ilk günü Esentepe Belediyesi yanında Polonya, Türkiye, Rusya Cezayir, Romanya, Ankara ve Sakarya’dan gelen konuk ekiplerin dans, jonglör gösterisi ve Esentepe yerli gruplarının konseriyle sona erdi.

Festivalde bugün, çocuk ve yetişkinlere yönelik kültürel etkinlikler, yarın halk dansları gala gecesi, 3 Haziran’da Selçuk Balcı’nın sahne alacağı Karadeniz gecesi yer alacak.

9’uncu Uluslararası Esentepe Belediyesi Zerdali Festival belediyenin 36. kuruluş yıldönümü kutlaması ve Yeni Türkü konseriyle sona erecek.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA