11 Ocak 2025
  • Lefkoşa10°C
  • Mağusa9°C
  • Girne13°C
  • Güzelyurt8°C
  • İskele9°C
  • İstanbul12°C
  • Ankara1°C

ESAD: FIRAT KALKANI OPERASYONU 'İŞGAL'

Rusya'nın Türkiye'nin Suriye politikasını değiştirmesinin tek umudu olduğunu söyleyen Şam rejimi lideri, 24 Ağustos'ta başlayan sınır ötesi harekâtın işgal olduğunu savundu! Esad'a göre, Halep'in muhalif güçlerden temizlenmesiyle 'teröristlerin' geldikler

Esad: Fırat Kalkanı Operasyonu 'işgal'

14 Ekim 2016 Cuma 10:24

Rusya'nın Türkiye'nin Suriye politikasını değiştirmesinin tek umudu olduğunu söyleyen Şam rejimi lideri, 24 Ağustos'ta başlayan sınır ötesi harekâtın işgal olduğunu savundu! Esad'a göre, Halep'in muhalif güçlerden temizlenmesiyle 'teröristlerin' geldikleri yer olan Türkiye'ye sürüleceğini söyledi. 


Kürtlerin büyük bir kısmının bağımsızlık istemediğini savunan Esad, Kürtlere silah gönderdiklerini söyledi.

Moskova yönetiminin Ankara'nın Suriye politikasını değiştirmesini umduklarını vurgulayan Esad, "Suriye'nin tek ümidi Rusya ve Türkiye arasındaki yakınlaşma" dedi.

Ancak Esad Türkiye'yi suçlamayı da sürdürdü, Türkiye'nin Fırat Kalkanı Operasyonu'nun uluslararası hukuka aykırı bir 'işgal' olduğunu savundu.

Şam rejimi lideri, haftalardır kuşatma altında tuttukları Halep'i muhalif güçlerden almanın teröristleri Türkiye'ye geri püskürtecek bir sıçrama tahtası sağlayacağını söyledi. Esad "Teröristleri geldikleri yer olan Türkiye'ye sürmek ya da öldürmek için bu bölgeyi temizlemeye devam etmek zorundasınız. Başka bir seçenek yok. Halep, bu hamle için çok önemli bir sıçrama tahtası olacak" dedi.

?'ÖSO, IŞİD'in aynısı!'

Türkiye'nin sınır ötesi harekâtla desteklediği Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) terör örgütü IŞİD'den bir farkı olmadığını savunan Esad, şunları söyledi:

"Askeri ve stratejik açıdan, El Nusra’yı izole etmemiz mümkün değil. Ancak Halep’i almak, diğer şehirlere doğru ilerlemek ve onları da teröristlerden kurtarmak için başlama noktası olabilir. Halep bu yüzden önemli.

'Teröristler' Suriye’ye ilk geldiğinde kimse El Nusra ya da IŞİD’den bahsetmiyordu. Onlara basitçe Özgür Suriye Ordusu deniyordu, hükümetin ve ordunun karşısındaydılar. Ancak gerçekte, biz ilk haftalardan insanların kafalarını kesmeye başladıklarını gördük. Bu, onların başından beri radikal bir grup olduğunu gösteriyor.

ÖSO büyümeye başladığında, suçlarını saklamak imkansız hale geldi ve Batı da El Nusra’nın varlığını kabul etmek zorunda kaldı. Ancak aslında bu Özgür Suriye Ordusu, bu IŞİD. Aynı köklere sahipler ve bir yerden diğer yere hareket edip duruyorlar."

'IŞİD Türkiye'ye petrol ihraç ediyordu'

Koltuğunu korumasında en önemli müttefiki olan Rusya'yı övgülere boğan Esad, Türkiye'ye bir başka suçlama daha yaptı: "Önce sözde ABD müttefikleri burada aktifti ancak eylemleri yanıltıcıydı, hiçbir şey yapmadılar. IŞİD ve El Nusra ilerlemeye devam ediyordu ve çok sayıda militanları vardı. Türkiye’ye her gün daha fazla petrol ihraç ediyorlardı. Ancak Rusya’nın dahil olmasıyla birlikte kontrolleri altındaki alanlar azaldı."

'Kürtlere silah yolladık'

Suriye’deki Kürtlerin büyük bir kısmının bağımsızlık istemediğini iddia eden Esad, şöyle devam etti:

"Tüm Kürtleri ve aynı zamanda Ermenileri, Çeçenleri, Türkleri, Arapları değerlendirmeden, sadece Kürtlerin bir kısmıyla konuşamayız. Kürtlerin büyük bir bölümü bağımsızlık istemiyor, sadece bazılarının bu talebi var.

Kürtlerle görüşmelere devam ediyoruz. Onları IŞİD’e karşı savaşlarında destekledik, silah yolladık."

Suudi arabistan'ın İran teklifi

Suudi Arabistan’ın İran’dan uzaklaşılması karşılığında Suriye’ye destek sözü verdiğini ileri süren Esad, "Eğer İran’dan uzaklaşırsak ve onlarla bütün ilişkimizi kestiğimizi açıklarsak bana yardım edeceklerini söylediler. Riyad, krizi şantaj için kullanmak istedi" dedi.

Ankara-Moskova hattı

Rusya, halihazırda Suriye'deki Şam rejiminin en güçlü destekçisi konumunda ve son bir haftada attığı adımlarla ülkeye kalıcı olarak yerleşiyor.

Beşar Esad'ın mutlak şekilde iktidarı bırakmasını isteyen Ankara ise, 24 Kasım 2015'te sınır ihlali yapan Rus uçağının düşürülmesi sonucu köprüleri attığı Moskova ile ilişkileri onarıyor. ABD ve Batılı müttefiklerle aynı cephede yer alan Türkiye, 24 Ağustos'ta IŞİD'lileri temizlemek için Suriye'ye sınır ötesi harekat başlatmıştı.

İki ülkenin Suriye krizindeki pozisyonu farklı olsa da ekonomik ve enerji işbirliği anlaşmaları peş peşe imzalandı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 9 Ağustos'ta St. Petersburg'da Rusya lideri Vladimir Putin'le buluştu. Putin ise, hafta başında İstanbul'da Erdoğan'la görüştü. Liderler, Ağustos ayında yaptığı açıklamalarda ilişkilerde yeni bir sayfa açıldığını söylemişti.

Dörtlü Zirve

Suriye'de 12 Eylül'de ilan edilen geçici ateşkesin bir hafta sonra çökmesiyle karşı karşıya gelen ABD ve Rusya, yarın yeniden masaya oturuyor. İsviçre'nin Lozan kentindeki zirvede Türkiye ve Suudi Arabistan da yer alacak.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA