24 Nisan 2024
  • Lefkoşa27°C
  • Mağusa22°C
  • Girne27°C
  • Güzelyurt27°C
  • İskele22°C
  • İstanbul21°C
  • Ankara21°C

EROL, "EN HIZLI ÇÖZÜLMESİ GEREKEN SORUN; ALACAK STOKLARI"

Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği’nde yıllık olağan Genel Kurul toplantısı yapıldı...

Erol, "En hızlı çözülmesi gereken sorun; alacak stokları"

31 Mayıs 2016 Salı 16:45

Golden Tulip Otel’de 26 Mayıs’ta yapılan olağan Genel Kurul toplantısına Birlik üyesi 22 bankanın yöneticileri katıldı.

Başkan İlkin Yoğurtçuoğlu (Limasol Bank), Başkan Yardımcısı Serdar Eldemir (Ziraat Bankası), ve katipler Ercüment Başkaya (Faisal İslam Bankası) ve Anıl Urlu’dan (HSBC Bank) yer aldığı Divan’ın oluşumunun ardından Birlik Başkanı Süleyman Erol Birliğin 2015-2016 dönemi faaliyet raporunu sundu. Erol raporunda bankacılık düzenlemeleri, IMF, Dünya Bankası ve AB yetkilileri ile yapılan görüşmeler hakkında bilgi vererek, kredi kayıt bürosu ve kredi kartları merkezi gibi oluşumların gerekliliğine vurgu yaptı. Başkan Erol, KKTC bankalarının temel amaçlarından birinin de şeffaflığı daha da artırarak tüketici haklarının daha iyi korunmasını sağlamak olduğunu kaydetti. Birlik üyelerinin sektörde yaşanan sıkıntılara vurgu yaptığı, sermayesinin yarısını bankaların sağladığı Kalkınma Bankası yönetiminde temsiliyet sağlanmasının önerildiği bölümle birlikte Genel Kurul toplantısı tamamlandı.

Süleyman Erol’un Konuşması

KKBB Başkanı Süleyman Erol, sektörde yaşanan sorunlar ve acilen alınması gereken önlemlere ağırlık verdiği konuşmasında bugün için bankaların en acil çözüm gerektiren sorununun her geçen gün artan birikmiş sorunlu alacak stokları olduğunu rakamlarla ortaya koydu. Erol konuya ilişkin değerlendirmesinde özetle şöyle konuştu: “Biz çözümü beklerken, yapılan popülist yapılandırma yasaları ile zaman kaybedilmektedir. Tüm hukuk ilkelerini ihlal eden bu düzenlemeler, çözüm üretmek yerine, borcun anaparasını bile ortadan kaldırmak suretiyle, alacak davalarını içinden çıkılmaz hale getirmiştir.

Çıkarılan yapılandırma yasalarının borçluya sağladığı açık faydalara rağmen borçlular bu fırsatlardan ne yazık ki yeterince faydalanmamıştır. Çünkü, kötü niyetli borçluya karşı ortaya konulması gereken devlet iradesi, ne yasada ne de uygulamada yoktur”

Konuya ilişkin taleplerini yeni hükümete ilettiklerini, yasa değişikliği çalışmalarına hemen başlandığını, eski yasanın tamamen ortadan kalkması yerine bir takım iyileştirmelere ilişkin sözler verildiğini anlatan Erol, böyle bir dönemde Merkez Bankası’nın 5 ve 10 yılı geçen sorunlu alacaklar için yüzde 100 özel karşılık talep etmeye hazırlanmasının bankaların yükümlülüklerini daha da artıracağına dikkat çekti.

İkinci büyük sorun olarak gördükleri, bankaların maliyetlerini sürekli artıran yüzde 1 oranındaki mevduat sigorta priminde Merkez Bankası tarafından yüzde 0.5 azaltma yapılmasını Birlik olarak olumlu karşıladıklarını belirten Erol, yaklaşık 15 yıldır yürürlükte bulunan Bankalar Yasası’nın günün koşullarına adapte etmek gerektiğini, dünya para piyasalarının dışında bırakılan yerel bankalara TC bankacılık sektörünün gereken kolaylığı sağlaması yönünde girişimler başlattıklarını söyledi.

“TASARRUFLAR YATIRIMA DÖNÜŞÜYOR ÜLKE KAZANIYOR”

Ülkede finansal okuryazarlığın düşük olduğundan, ülkeyi yönetenler dahil medyası, akademisyeni ve halkı ile finansal bilgi eksikliğinden kaynaklanan yorumlar yapıldığına, yeni dönemde Birliğin tüm halk nezdinde finansal okur yazarlığı artırma yönünde daha aktif görev yürüteceğini ifade eden Süleyman Erol sözlerini, “Sorunlarımıza rağmen, tasarrufları yatırıma dönüştürme fonksiyonunu mevcut koşullarla en iyi şekilde yapan, ülkemizin gurur duyacağı bir bankacılık sektörümüz var. Ekonomik istikrarı görebileceğimiz başarılı bir yıl dileklerimle” şeklinde tamamladı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA