25 Nisan 2024
  • Lefkoşa29°C
  • Mağusa28°C
  • Girne29°C
  • Güzelyurt29°C
  • İskele28°C
  • İstanbul22°C
  • Ankara26°C

EROĞLU’NDAN AP SEÇİMLERİNE ELEŞTİRİ

Eroğlu’ndan AP Seçimlerine eleştiri

26 Mayıs 2014 Pazartesi 13:32

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu dün, Güney Kıbrıs’ta yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin Rum Yönetimi’nin seçimleri olduğunu, kendilerini bağlamadığını, ama AP’deki iki sandalyenin işgal edilmesinden dolayı üzgün olduklarını belirterek, “Bizim beklentimiz; Kıbrıs’ta bir anlaşma olması ve AP’ye, Kıbrıslı Türklerin hak ettiği şekilde, alacakları sandalyelere oturmalarını gerçekleştirecek bir seçimin olmasıdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirilen ve 5 Kıbrıslı Türk’ün de aday olarak yarıştığı Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerini değerlendirdi. Eroğlu, Kıbrıs Cumhuriyeti hayattayken Kıbrıslı Türkler’in AP’de iki sandalyesi bulunduğunu ancak bunun Rumlar tarafından işgal edildiğini kaydetti.

AP seçimlerinde Güney’de Rumların yarıştığını, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti” AP üyelerinin seçimin yapıldığını, ama KKTC’den de aday olarak katılan 5 kişi olduğuna dikkat çekerek, seçime katılanların kendilerinin tercihi olduğunu, ancak burada mühim olanın Kıbrıslı Türklerin, KKTC olarak Kıbrıs Türkü’nün temsilcisi olarak o seçimlere katılmaları ve aday olup seçim kazanmaları olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, dolayısıyla zaten Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin AP seçimlerinin yapıldığını belirterek, “Göreceğiniz gibi seçilecek olanlar da büyük ihtimal yine Rumların, Rum siyasi partilerinin adayları olacaktır” dedi.

Rum Yönetimi’nin, Türklerin de seçimlere katılabilmesi için göstermelik bir yasa yaptığını, ama herhangi bir Türk adayın kazanmaması için de seçmen kütüklerinde ayak oyunları yaparak kısıtlamaya gittiklerini belirten Eroğlu, şöyle devam etti:

“Bizim beklentimiz, Kıbrıs Türk halkını temsil edecek olan parlamenterlerin AP’ye seçilmesidir. Bizim beklentimiz budur. Bu da bir anlaşma olduktan sonra gerçekleşebilir. Dolayısıyla şimdi yapılan seçimler Güney’in seçimleridir.

Ama Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, vatandaşı olan Türklere de böyle bir şans vermiş gibi görünse de seçilmelerini engelleyecek düzenlemeler yapmışlardır.

O yüzden tekrar ediyorum; Bizim beklentimiz Kıbrıs’ta bir anlaşma olması ve AP’ye Kıbrıslı Türklerin de hak ettiği şekilde alacakları sandalye sayısına oturmalarını gerçekleştirecek bir seçimin olmasıdır. Bugünkü seçim bizi bağlayan bir seçim değildir. Ama bizi üzen bir seçimdir, çünkü AP’de iki sandalyemiz vardır ve işgal edilmiştir. Bizi üzen budur.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA