20 Nisan 2024
  • Lefkoşa16°C
  • Mağusa16°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt15°C
  • İskele16°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara15°C

EROĞLU: ORGAN NAKLİNE SİYASET KARIŞTI

Eroğlu: organ nakline siyaset karıştı

04 Eylül 2014 Perşembe 14:23

“Başsavcılık ve Interpol raporlarını gördüm… Ülkede organ mafyası yok”

 

Besim: Eroğlu’yla görüşmememizin haberini YDÜ servis etti…

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Organ Nakli Yasası’na ihtiyaç duyulduğunu ancak bu yasa etrafında politika yapılmasının yanlış olduğunu belirtti. Eroğlu, “Maalesef bunun içine iç siyaset, politika girmiştir” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Meclis’e geri gönderdiği doku ve organ naklini düzenleyen yasanın henüz kendisine geri gelmediğini, gelirse imzalayacağını söyledi.

“KKTC’de gerek devlette, gerekse özelde organ nakli yapılması bizim iftiharımız olur” diyen Eroğlu, bu şekilde, dünyadaki gelişmelerin takip edildiği mesajının, dünyaya verilmiş olacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu açıklamalarını dün kendisini ziyaret eden, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Filiz Besim ve beraberindeki heyeti kabulü sırasında yaptı.

BESİM: “İNSAN YAŞAMINI KURTARAN BULUŞ”

Kabulde konuşan Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Filiz Besim, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nu Organ Nakilleri ve Organ Yasası ile ilgili görüşmek, fikir alışverişinde bulunmak ve destek istemek amacıyla ziyaret ettiklerini belirtti.

Organ naklinin, insan yaşamını kurtaran, kalitesini artıran bir buluş olduğunu söyleyen Besim, ancak bu konunun çok fazla suiistimal edildiğini kaydetti.

KKTC’de organ nakline ilişkin ilk yasanın 1991 yılında çıkarıldığını belirten Besim, bu yasanın altyapı ve diğer alanlarda yeterli olmadığını, bunun üzerine yeni bir yasa için 6 yıldan beri çalışmalar yapıldığını anımsattı.

Bu yasanın ikinci kez Cumhuriyet Meclisi’nde tartışıldığını söyleyen Besim, dünya şartlarına, medikal etiğe uygun olarak, yasal zeminin sağlam olduğu şartları sağlayıp organ nakline başlanmasını istediklerini vurguladı.

Besim, Cumhurbaşkanı Eroğlu’ndan bu konuda, Meclis’i motive etmesini istedi.

Yasa geçtikten sonra, nakil yapılması görüşünde olduklarını söyleyen Besim, basın üzerinden bu konunun konuşulması, siyasallaştırılmasından rahatsız duyduklarını kaydetti.

Tabipler Birliği’nin Etik Kurul oluşturduğunu açıklayan Besim, bu kurulun yasa geçene kadar denetim görevi üstleneceğini belirtti. Besim, yasanın en kısa sürede çıkarılmasını istediklerini ifade etti.

EROĞLU: “HÜKÜMET İÇ TÜZÜĞE UYMUYOR”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, hükümet ve Meclis’in, Meclis İç Tüzüğü ve Anayasa’ya göre hareket etmediklerini belirtti.

Cumhurbaşkanlarının Anayasa ve İç Tüzük gereği bazı yasaları inceleme ve inceletme, eğer aykırılık içerirse, bir daha Meclis’e gönderme hakkında sahip olduklarını söyleyen Eroğlu, geçtiğimiz günlerde vergilerle ilgili bir yasayı Anayasa’ya aykırılık bulunduğu için tekrar görüşülmek üzerine Meclis’e geri gönderdiğini kaydetti.

“ORGAN NAKLİ YASASI’NI İMZALAYACAĞIM”

Organ nakli yasasına ilişkin de, “Ben uyardım; bir maddede ‘organ nakli 5 yıl süreyle devlette yapılacak, özelde yapılamayacak’ deniyor. Neden yapılamayacak? Bu sorunun cevabını alırsam, memnun olurum. Onun için bir daha görüşülmek üzere geri gönderdim. Neredeyse iki ay oldu. Daha geri gelmedi. Bildiğim kadarıyla komisyon bu konuyu görüşüyor” diyen Eroğlu, yasa kendisine geldiğinde imzalayacağını söyledi.

“İÇİNE SİYASET GİRDİ”

Organ Nakli Yasası’na ihtiyaç duyulduğuna vurgu yapan Eroğlu, bu yasa etrafında politika yapılmasının yanlış olduğunu belirtti. Eroğlu, “Maalesef bunun içine iç siyaset, politika girmiştir” dedi.

“Sağlık Bakanı’nın ‘organ mafyası var’ yönündeki açıklamaları ve Interpol’den soruşturma başlatması, adımızı uluslararası alanda biraz zedelemiştir. Sanki bizde organ mafyası varmış gibi bir durum ortaya çıkmıştır” diyen Eroğlu, bu durumdan rahatsız olduğunu belirtti.

“ÜLKEDE ORGAN MAFYASI YOK”

Eroğlu, daha sonra bir kabulünde, organ nakline ilişkin raporla ilgili son gelişmeleri değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, organ nakli konusundaki Başsavcılık raporu ve Interpol raporlarını gördüğünü, KKTC’de organ mafyası bulunmadığı yönünde sonuç çıktığını açıkladı.

Sağlık Bakanlığı’nın; Başsavcılıktan, organ nakline ilişkin araştırma yapmasını istediğini,  ayrıca Interpol’den de görüş istediğini kaydeden Eroğlu, her iki rapordan da organ mafyası olmadığı sonucunun alındığını vurguladı.

“Raporlarda ‘organ nakli için mafya kurulmuştur. Bu hastanede yatanlar da mafya vasıtasıyla böbrek nakli için böbrek bulmuştur’ gibi ifadelere rastlamadım” diyen Eroğlu, polisin, Başsavcılığın ve Interpol’ün de bu yönde bir bulguya rastlamadığını kaydetti.

BESİM: GÖRÜŞMENİN HABERİNİ ÜNİVERSİTE SERVİS ETTİ

Öte yandan Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Filiz besim, görüşmenin ardından bir basın açıklaması yayınlayarak, söz konusu ziyaretin basın açıklamasının YDÜ tarafından yapıldığını kaydetti ve bu durumu üzüntüyle karşıladıklarını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu’na sundukları raporun da ekte verildiği basın açıklamasında besim şu ifadeleri kullandı:

“Türk Tabipleri Birliği Yönetim Kurulu olarak bugün (dün) Cumhurbaşkanımız Sayın Dr. Derviş Eroğlu’nu ziyaret ederek, ülkemiz gündeminde çok önemli bir konu olarak tartışılan ve son derece hassas olduğumuz ‘Organ Nakli Yasası’ ve gelişmeler hakkında kendileriyle yararlı bir görüşme yaptık.

Bu ziyarette Cumhurbaşkanı Sn. Dr. Derviş Eroğlu’na sunduğumuz raporu, sizlerle paylaşıyoruz.

Ayrıca, üzülerek belirtmek istiyoruz ki, söz konusu ziyaretin ‘basın açıklamasının’, Yakın Doğu Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümü tarafından medyamıza servis edildiğini öğrendik.

KKTC Cumhurbaşkanlığı’nın ev sahibi olduğu ve Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği tarafından yapılan bir ziyaretin ardından, basın bildirisinin, Yakın Doğu Üniversitesi’nce yapılması, hem protokol, hem de iletişim etiği ve prosedürü açısından şaşkınlık vericidir.

Konuyu kamuoyunun ve medyamızın takdirine bırakıyoruz.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA