28 Mart 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa18°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt19°C
  • İskele18°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara17°C

ERKEN SEÇİM HAZIRLIKLARI

Erken Seçim Hazırlıkları

02 Haziran 2013 Pazar 21:31

69986-secim-guvenligine-karsi-tasimali-oy-teklifi[1]28 Temmuz’da yapılacak Milletvekilliği Erken Genel Seçimiyle ilgili takvim işliyor.

Yüksek Seçim Kurulu’nun duyurduğu 28 Temmuz Milletvekilliği Erken Genel Seçimi ile ilgili takvime göre, seçim süreci dün başladı.

Takvime göre, ilçelerin çıkaracağı milletvekili sayısı yarın saptanıp duyurulacak.

Siyasal partilerin adaylarını saptamasının son günü 18 Haziran olarak açıklanırken, adaylar 21 Haziran’da adaylık başvurusunda bulunacak.

Yüksek Seçim Kurulu ve İlçe Seçim Kurulları, başvuran adayları 22 Haziran’da geçici ilan edecek.

23 Haziran sandık seçmen listelerinin askıya alınmasının en son günü olarak belirlenirken, adaylar 30 Haziran’da kesinleşecek ve 1 Temmuz’da Yüksek Seçim Kurulu ve İlçe Seçim Kurullarınca ilan edilecek. Aynı gün duvar ilanları için ilçe seçim kurullarında ad çekme işlemi yapılacak.

Seçim propagandası 2 Temmuz’da başlayacak.

6 Temmuz’da Yüksek Seçim Kurulu oy pusulalarının düzenlenmesi için adaylar arasında yapılacak adçekmeyi duyuracak.

BRT’de propaganda yapmak isteyen siyasal partilerin YSK’ya dilekçe vermelerinin son günü 7 Temmuz olarak belirlendi.

Erken Genel Seçime yönelik kamuoyu yoklaması ve araştırmalarının yayımlanmasının son günü ise 13 Temmuz.

Seçimde oy kullanacaklara seçmen kartları en geç 25 Temmuz’a kadar dağıtılacak. Seçim propagandasının son günü 27 Temmuz olacak.

28 Temmuz Pazar günü ise seçmenler Cumhuriyet Meclisi’nin 50 üyesini belirlemek üzere oy kullanacak.

Siyasi partilerse, milletvekili adaylarını belirleme çalışmalarına hız verdi.

Siyasi partiler, önümüzdeki haftayı, adayların belirlenmesi çalışmalarıyla geçirecek.

Ulusal Birlik Partisi Genel Sekreteri Nejdet Numan, “Çalışmalara başladık. Önümüzdeki Salı ya da Çarşamba gününe kadar tamamlamayı bekliyoruz” dedi.

Anamuhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler Genel  Sekreteri Asım Akansoy ise, aday belirlemede, kontenjan sayısı ve yeri üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

Akansoy, “Listelerde yer alacak kişilerle ilgili değerlendireler sürüyor. CTP’de üye olanlar Pazartesi itibarı ile resmi başvuru sürecine dahil olacak. Çarşamba akşamı Parti Meclisi yapılacak ve Birleşik Güçlerden kaç kişinin yer alacağını ve sıralarını belirleyecek” dedi.

Aday belirleme konusunda başvuru kabul ettiklerini dile getiren TDP Genel Sekreteri Cemal Özyiğit ise, “Bizim ayrıca bir takım girişimlerimiz de var. Sendika ve Sivil Toplum Örgütlerinden de görüşler alıyoruz. Muhtemelen önümüzdeki hafta sonu adaylar netleşmiş olacak. Haziran’ın 2’inci haftası aday adayı sıralaması yapılacak ve borşür ile afişler aslarak propagandaya hazır olacağız” dedi.

Demokrat Parti Genel Sekreteri Bengü Şonya ise, 5 Haziran Çarşamba günü saat 12.00’ye kadar mürcaat kabul etmeyi sürdüreceklerini bildirdi. Şonya, “Daha önce aday müracaatı açmıştık. Yapılan müracaatlar baki kalmak kaydıyla müracaatları 5 Haziran’a kadar uzattık” diye konuştu.

AddThis Social Bookmark Button

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA