29 Mart 2024
  • Lefkoşa14°C
  • Mağusa15°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt14°C
  • İskele15°C
  • İstanbul11°C
  • Ankara12°C

ERK: “AB VİZYONUNA SAHİBİZ” DEDİ

Erk: “AB vizyonuna sahibiz” dedi

03 Nisan 2014 Perşembe 13:23

Geçtiğimiz gün “Erdoğan’ın vizyonuna ihtiyacımız var” diyen CTP-BG Genel Sekreteri, dün yaptığı açıklamada AB vizyonuna bağlı olduklarını ve Kıbrıs Türk toplumunun AB ile yakınlaşmasında atılan adımların öncülüğünü yaptıklarını söyledi

Cumhuriyetçi Türk Partisi - Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Sekreteri Kutlay Erk, CTP - BG’nin, AB ile çalışarak ilişkileri daima ileri götürmesine rağmen ana muhalefet partisi tarafından bir şey yapmamakla suçlanmakta olduğunu belirterek, “Partimiz, her zaman Avrupa Birliği vizyonuna sahip bir parti olarak, Kıbrıs Türk halkının AB’ye yakınlaştırılabilmesi için atılan tüm adımların öncülüğünü yapmıştır. Sanırım bunları bir kez daha hatırlatmamız gerekiyor” dedi.

Erk yaptığı yazılı açıklamada, parti olarak, AB’nin Kıbrıslı Türkler için sunduğu imkânları azami düzeyde kullanarak, ülkenin yasal ve idari yapılarının AB ülkelerindeki örneklerle uyumlaştırılması için etkin girişimlerde bulunduklarını, “bu bağlamda AB Müktesebatına Uyum Programı hazırlayarak, örneği olmayan kapsamlı bir stratejiyi hayata geçirdiklerini” kaydetti. Erk açıklamasına şöyle devam etti.

“Geçen süre zarfında, bir dizi AB uyumlu yasayı yürürlüğe koyarak, Kıbrıs Türk halkının içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal sıkıntıların aşılabilmesi için yeni düzenlemeler getirdik. Rekabet Yasası’nı onaylayarak Rekabet Kurulu’nu oluşturduk ve rekabeti bozucu faaliyetlerin önlenmesi yönünde önemli bir adım attık. İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nı yürürlüğe koyarak, işyerlerinde çalışanların sağlık, güvenlik ve refahının sağlanması ve iyileştirilmesi için gerekli standartları belirledik. Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Yasası ile ülkemizin kara para aklayan ülke statüsünden çıkartılmasını sağladık ve kara para ile mücadele alanında uluslararası kuruluşların da takdirini alan bir dizi düzenlemeler getirdik.

Muhalefette olduğumuz dönemde de yasaların onaylanmasında gerekli desteği verdik. Halkımızın bizi hükümete yeniden layık görmesiyle birlikte, AB’ye uyumu ve diğer ekonomik, idari ve sosyal alandaki reformları şimdiki hükümet programının merkezinde tuttuk ve AB uyum çalışmalarının etkin izlenmesinin sağlanması için bakanlar seviyesinde bir AB Uyum Yönetim Grubu oluşturduk. Daha sonra AB Koordinasyon Merkezi’nin eşgüdümünde 300 kadar bakanlık teknik personeli ve üst düzey yöneticilerinin katılımıyla, Müktesebata Uyum Programı’nı güncelleyerek Bakanlar Kurulu’nda onayladık.

AB’nin bize sunduğu kısıtlı yardımlara ve Güney Kıbrıs’taki AB Komisyonu Temsilciği’nin Kıbrıslı Türklere ilgisizliğine rağmen hükümetimiz, Avrupa Komisyonu ile yakın istişare içerisinde hazırlanan 30 mevzuatı onaylayarak yürürlüğe koydu. Tükettiğimiz gıdaların AB standartlarında daha sağlıklı bir şekilde üretilmesini sağlayacak olan çerçeve yasa niteliğindeki Genel Gıda ve Yem Yasası dâhil olmak üzere dokuz adet yasa tasarısını Meclis’e sevk ettik. Günümüze kadar onaylanarak yürürlüğe giren veya Meclis’e sevk edilen birçok AB’ye uyumlu mevzuat yaptık. Ayrıca Kamu Yönetimi Reformu kapsamında yeni Kamu Görevlileri Yasası’nı da Bakanlar Kurulu’nda onaylayarak Meclis’in gündemine taşıdık. Böylece kamu personel sisteminin verimliliğinin artırılması, atamaların liyakate dayalı gerçekleştirilmesi, siyasi atamaların kapsamının daraltılması başta olmak üzere bir dizi düzenleme ile kamu yönetimimizin daha çağdaş ve üretim odaklı bir yapıya ulaştırılmasının önünü açtık.”

Liderler düzeyinde uzun süredir devam eden müzakereler kapsamında kabul edilen ortak açıklama metniyle birlikte devam edilen müzakere sürecinde, Kıbrıs Türk tarafı olarak ortaya konulacak yaklaşım ve yapıcı tutumun, BM, AB ve diğer uluslararası kuruluşlar ile tesis edilen işbirliğinin daha ileriye taşınmasının, halkın yıllardır beklediği açılımların gerçekleştirilmesi için yeni bir fırsat penceresi oluşturacağını kaydeden Erk, “Bu bağlamda, AB de Kıbrıslı Türklerin yasal ve idari yapılarının AB müktesebatına uyumlaştırılması, ekonomik ve sosyal hayatın geliştirilmesi yönünde sunduğu destekleri artırma yönüne gidebilecektir. Bu bağlamda CTP’nin, AB ile yürüttüğü çalışmaları devam ettireceğini ve gelişmeleri halkımızla düzenli olarak paylaşacağımızı belirtmek isterim.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA