ERDOĞAN’IN “KIBRIS’TA ASKER SAYISINI ARTIRACAĞIZ” AÇIKLAMASINA TEPKİ
TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’nin Kıbrıs’taki asker sayısını azaltmayacağını, artıracağını söylemesine Rum siyasi partilerden tepki geldi.

18 Eylül 2018 Salı 13:00
TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’nin Kıbrıs’taki asker sayısını azaltmayacağını, artıracağını söylemesine Rum siyasi partilerden tepki geldi.
Siyasi partiler tepkilerini yazılı açıklama yaparak ortaya koyarken; gazeteler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki gün Azerbaycan ziyareti dönüşünde yaptığı açıklamayı okurlarına, yine kendi sözlerini başlık yaparak aktardı.
Fileleftheros’a göre, EDEK, Türkiye’nin Güney Kıbrıs ve Yunanistan aleyhine bir “genişleme politikası uyguladığını” öne sürerek, bununla mücadele etmek için “ortak milli çizgi belirlemelerinin şart olduğu” görüşünü ortaya koydu.
EDEK, ortak milli çizginin dayanması gerektiğini savunduğu üç ana ayağı şöyle sıraladı: “a) AB ve BM’de somut eylemlerde bulunulacak siyasi düzey, b) enerji programının tamamlanması, doğal gazın doğru değerlendirilmesi ve bölge ülkeleriyle üçlü işbirliklerinin daha da geliştirilmesiyle enerji düzeyi, c) Ortak Savunma Sahası Doktrini’nin yeniden aktifleştirilmesi ve Kıbrıs’taki Yunan askerî varlığının gerek sayısal gerek modern silah sistemleri düzeyinde artırılması ile askeri düzey.”
Vatandaşlar İttifakı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasını “Kıbrıs’a karşı yeni tehdit” olarak nitelediği açıklamasında, Rum tarafının “şimdi yapmak zorunda olduklarına” dair görüşlerini şöyle sıraladı:
“a) Artık Milli Güvenlik Konseyi’ni kuralım, b) Yunanistan ile işbirliği ve ortak stratejik planlarımızı yapısal temelde güçlendirelim, c) Kıbrıs’ın jeostratejik konumunu, rekabet üstünlüğümüzü ve altyapılarımızı güvenlik meselemizi de kapsayacak stratejik ittifaklar kurmak için kullanalım d) Çözüm şeklini, sorunun ağırlık merkezini kaydırarak bölgemizin güvenlik ve istikrarı meselesiyle bağlantılı kılalım e) Kıbrıs sorunu ve Türk hedeflerinin gidişatını değerlendirmek için TümEtnik Konferans düzenlensin. Sahip olduğumuz seçenekler incelensin, milli stratejik hedefler ve bunların stratejik uygulaması belirlensin.”
Dayanışma Hareketi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i Kıbrıs sorununu, Rum siyasi güçleriyle en küçük bir istişarede bile bulunmadan tek başına yönetmeyi sürdürmekle suçladığı açıklamasında, Erdoğan’ın Kıbrıs sorunundaki tezlerini ve soruna yaklaşım şeklini açık ve net ortaya koyarken, bunun Anastasiadis’i ve Rum siyasi partileri kaygılandırmamasının vahim olduğu görüşünü vurguladı.
Ekologlar Hareketi Vatandaşlar İşbirliği, Erdoğan’ın açıklamasının “hayal dünyasında yaşayanlara cevap olması gerektiği” görüşünü ortaya koydu ve “Başkan Anastasiadis’e herhangi bir çözüm uğruna güvenlik-askerler-garantiler konusunda taviz vermesi için baskı yapanlar, Türklerin tamamen kışkırtıcı tezlerini önlerinde bulsunlar” dedi.
ELAM da Erdoğan’ın sözlerini “kışkırtıcı” diye niteledi.
NOTAM’ın aktif hale gelirse Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar ihtimaliNOTAM’ın aktif hale gelmesi durumunda Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar olma ihtimali var19 Mart 2026 Perşembe 13:49KIBRIS
En Fazla Yağış Nereye Düştü?En fazla yağış Alevkayası’nda19 Mart 2026 Perşembe 13:45KIBRIS
Sanayi Odası’ndan elektrik maliyetleri konusunda acil düzenleme çağrısıKıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), üretim sektörünün rekabet gücünü doğrudan etkileyen en önemli unsurlardan biri olan elektrik maliyetleri konusunda acil bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu kaydetti.19 Mart 2026 Perşembe 13:43KIBRIS
Güney Kıbrıs’taki şubat ayı enflasyon oranı yüzde 0.9Güney Kıbrıs’ta 2026 yılı şubat ayındaki aylık enflasyonu yüzde 0.9 olarak açıklandı.19 Mart 2026 Perşembe 13:37GÜNEY KIBRIS
Sahte kira sözleşmesi: 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyorGirne’de sahte kira sözleşmesi düzenleyen ve ikametgah izni temin eden 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyor.19 Mart 2026 Perşembe 13:36KIBRIS
Gazimağusa’da geri geri giden araç yayaya çarptıGazimağusa’da meydana gelen kazada, geri geri seyreden araç 70 yaşındaki yayaya çarptı; yaralı hastanede müşahede altına alındı.19 Mart 2026 Perşembe 13:31GAZİMAĞUSA
Biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildiTarım Dairesi’nin gıda denetimlerinde yerli ürünlerden kapya biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildi.19 Mart 2026 Perşembe 13:30KIBRIS
Saat icat edilmeden önce insanlar nasıl uyanırdı?Her saat başı metal pimleri düşüren mumlardan, sanayi devrimi İngilteresi'ndeki kapı tokmaklarına kadar, tarih boyunca insanlar zamanında uyanmak için pek çok kurnazca yöntem icat etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:59YAŞAM
İngiliz basını Liverpool'un Galatasaray'ı elemesi hakkında neler yazdı?Galatasaray UEFA Şampiyonlar Ligi son 16 turunda çeyrek final yolunda Liverpool deplasmanına çıktı. Anfield'taki rövanş maçını 4-0 kaybeden sarı kırmızılılar, Şampiyonlar Ligi'ne veda etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:57İNGİLTERE
Koop-Sen, bugünkü grevi kaldırdıklarını duyurduKoop-Sen, hükümet ile yapılan görüşmeler çerçevesinde uzlaşı sağlandığını belirterek, grevi kaldırdıklarını duyurdu.19 Mart 2026 Perşembe 11:53KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.