28 Mart 2024
  • Lefkoşa23°C
  • Mağusa23°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt24°C
  • İskele23°C
  • İstanbul21°C
  • Ankara18°C

ERDOĞAN,'BUNDAN SONRA İSRAİL'LE NORMALLEŞME OLMAZ'

Erdoğan,'Bundan sonra İsrail'le normalleşme olmaz'

19 Temmuz 2014 Cumartesi 12:37

TC Başbakanı Erdoğan, Gazze saldırısından sonra Türkiye ile İsrail ilişkilerinin normalleşmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, İsrail'in Gazze saldırısını İstanbul'da cuma namazı çıkışında değerlendirdi. İsrail'in Türkiye ile diplomatik ilişkilerinin düzeyini indirmesini şöyle değerlendirdi:

"Maslahatgüzar seviyesinde devam eden iki ülke arasındaki sürecin Türkiye tarafı olarak devlet terörü estiren İsrail'e olumlu bakmamız mümkün değil. Daha önce uluslararası sularda bir terör estirmişti. Bizim üç şartımız vardı. Özür dilediler, bunun şahidi ABD Başkanı Obama'dır. Tazminatta da olumlu noktaya gelinmişti. Ama ambargo kalkmadı ve bu olaylar oldu.

Hava ve kara harekatını eleştiren Erdoğan sözlerini sürdürdü:

"İsrail'in adımlarının ardında üç çocuk konusu falan yok, yalan, çünkü çocukları en iyi öldürmesini bilen İsrail'dir. Bunu ben daha önce Davos'ta söylemiştim. O zaman da sahilde çocukları vurmuştu, bu kez de aynısı oldu. Benim çağrım İslam dünyasına, tavrımızı net olarak ortaya koymadığımız sürece olaylar devam edecektir."

İsrail Türkiye ilişkilerinin kendisini görevde kaldığı sürece normalleşmeyeceğini söyleyen Erdoğan şöyle konuştu: "Bundan sonra bizim İsrail'le ilişkilerimizin normal olması zor. Soykırım yapıyor.

Dışişlerinden kınama

Türkiye, İsrail'in Gazze'ye hava ve karadan düzenlediği saldırıları şiddetle kınadığını belirterek başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere uluslararası topluma İsrail'e tepki verme çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden hava bombardımanına ilave olarak, 17 Temmuz günü başlattığı kara harekâtıyla yoğunlaştırdığı saldırılarını ve bu saldırıların, önemli bölümü çocuk ve kadın olmak üzere, artan sayıda masum Filistinli sivilin ölümüne ve yaralanmasına yol açmasını şiddetle kınıyoruz" denildi.

Açıklamada, İsrail'in saldırılarının Filistin halkı üzerinde, uluslararası hukuk ve insanlık vicdanının asla kabul etmeyeceği kayıplara ve yıkıcı sonuçlara neden olduğu vurgulanarak "İsrail bu harekatı derhal durdurmalıdır. Taraflar arasında en kısa sürede ateşkes müzakeresi başlatılmalı ve sürdürülebilir bir ateşkes sağlanmalıdır" ifadesi kullanıldı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve diğer Filistinli yetkililer, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri İyad Medeni, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Katar Dışişleri Bakanı Halid bin Muhammed el-Atiyye başta olmak üzere, muhatap ve mevkidaşlarıyla görüşmeler gerçekleştirdiği aktarılan açıklamada, BM Güvenlik Konseyi'nin, BM İnsan Hakları Konseyi'nin ve İİT'nin konuyu ele almak üzere toplanması için Türkiye tarafından girişimler başlatıldığı belirtildi.

"Uluslararası toplumu, İsrail'in saldırganlığı nedeniyle Gazze'de yaşanan insanlık trajedisine en güçlü tepkiyi vermeye, başta BM olmak üzere, uluslararası örgütleri, bu saldırıların durdurulması için gerekli adımları gecikmeksizin atmaya çağırıyoruz" ifadesine yer verilen açıklamada, Türkiye'nin taraflar arasında sürdürülebilir bir ateşkesin tesisi yönündeki yoğun gayretlerine ve Filistinlilere sağladığı güçlü desteğe artırarak devam edeceği bildirildi.

Abbas İstanbul’da

Öte yandan Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas temaslarda bulunmak üzere İstanbul'a gitti. Mahmud Abbas'ı Atatürk Havalimanı'nda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül karşıladı.

Abbas, Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşecek.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA