ERDOĞAN YANILIYOR: O CEZALAR ‘HAKARET’TEN DEĞİL ÖLÜM TEHDİDİNDEN VERİLDİ
TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendi adına açılan hakaret davalarını savunurken ABD Başkanı Barack Obama ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’e yönelik ‘hakaret’lere de ceza verildiğini ileri sürdü ama Türkiye’deki durumla söz konusu vakalar arasında ‘alaka’

05 Nisan 2016 Salı 09:18
Erdoğan bugün Kızılay Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullanmıştı: “ABD’de Sayın Obama’ya hakaretten biri daha geçenlerde üç yıla mahkum oldu. Almanya’da biri Merkel’e hakaretten iki yıla mahkum oldu.”
Öncelikle Erdoğan tüm dünyadan topu topu iki örnek verebilirken, Türkiye’de ‘Erdoğan’a hakaret’ davalarının sayısı 2 bine dayandı ve neredeyse dört günde bir bu yönde dava açılıyor.
İkincisi, Erdoğan’ın bahsettiği her iki vaka da Türkiye’de artık vakayi adiye haline gelen ‘Erdoğan’a hakaret’ davalarıyla ‘biraz’farklı.
‘O gaspçıyı öldürmek anayasal görev’
ABD’nin Wisconsin eyaletinde 55 yaşındaki Brian Dutcher adlı birinin Facebook paylaşımları nedeniyle geçtiğimiz günlerde üç yıl hapis cezası aldığı doğru. Ancak Erdoğan’ın dediği gibi ‘hakaret’ten değil, kullandığı ifadelerin ‘ölüm tehdidi’kapsamına girmesinden.
Dutcher, Facebook’ta yaptığı bir paylaşımda Obama’nın Wisconsin ziyareti öncesinde, “Umarım başkanlık numarası yapan bu adama temiz bir kurşun sıkarım. Onu öldürmek anayasal görevimiz” diye yazmıştı.
Bu paylaşımdan sonra, Obama’nın ziyareti sırasında uğradığı kütüphaneye giden Dutcher, kapıdaki görevliye “Gaspçı buradaymış. Şansım olsa onu dışarı çıkarıp kurşunlardım”demişti.
‘Merkel kurşuna dizilsin’
Erdoğan’ın değindiği ‘Merkel’e hakaret’ davasında ise 21 Ekim 2015 tarihinde Facebook’tan çok sayıda ırkçı paylaşımı bulunan bir kişi iki yıl üç ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
Iphofen kentinde yaşayan 31 yaşındaki bu kişinin, mali suçlar dışında hemen hemen her alanda sabıka kaydı olduğunu belirten savcılık, şüphelinin daha önce ‘uyuşturucu, ruhsatsız silah bulundurma, alkollü araç kullanma, çevreye maddi zarar verme’ gibi suçlardan da poliste kaydı bulunduğunu açıklamıştı.
Savcılık ayrıca, söz konusu suç yoğunluğunun iki yıl üç ay gibi yüksek hapis cezası verilmesinde belirleyici olduğunu belirtmişti.
Suçlarını itiraf eden 31 yaşındaki kişi, zenofobik (yabancı düşmanlığı) ve ırkçı paylaşımlarının yanı sıra göçmenler icin“Bunları Auschwitz’te yakmalı” şeklinde yazılarıyla dikkat çekmiş, 2014 yılında da Merkel’i izlediği politika nedeniyle ‘vatan haini’ ilan edip ‘kurşuna dizilmesini’ talep etmişti.
İki lider de şikayetçi olmadı
Bir ‘nüans’ daha: Türkiye’deki davaların çoğunu ya Erdoğan’ın avukatları açıyor ya da sonradan müdahil oluyorlar. Söz konusu vakalarda ise ne Obama ne Merkel şikayetçi olup dava açtı. Her ikisi de kamu davası olarak görüldü.
Dört günde bir dava
‘Erdoğan’a hakaret’ tablosu yetkili ağızlardan şöyle:
ABD merkezli insan hakları kuruluşu Freedom House’un Başkanı Mark P. Lagon, geçen ay Erdoğan’ın 2015 yılında ortalama dört günde bir hakaret davası açtığını söylemişti.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da yine geçen ay ‘Erdoğan’a hakaret’le ilgili 1845 dosyaya kovuşturma izni verildiğini açıklamıştı.
diken
Sermet Nereli: “Halkla birlikte yöneteceğiz, herkes kazanacak, İskele kazanacak”“CTP’nin markalaşmış ‘Herkes için hizmet’ anlayışını İskele’yle buluşturacağız”17 Eylül 2026 Perşembe 17:43İSKELE
Erhürman, 23 Eylül’de New York’a gidecekCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, 23 Eylül’de New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin ile görüşeceğini açıkladı.17 Eylül 2026 Perşembe 17:20KIBRIS
170 üreticiye bin modern arı kovanı“KKTC Arıcılığın Geliştirilmesi Kırsal Kalkınma Projesi -Kovan Dağıtım Töreni”, bugün Lefkoşa Millet Bahçesi’nde yapıldı.17 Eylül 2026 Perşembe 17:18KIBRIS
Erhürman'dan seçim yasasına ilişkin 4 uyarıCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Cumhuriyet Meclisi’ne iade ettiği Seçim ve Halkoylaması Yasası ile ilgili 4 noktaya dikkat çekerek, düzenlemelerin Meclis tarafından yeniden değerlendirilmesini istedi.17 Eylül 2026 Perşembe 17:12KIBRIS
Meteoroloji Dairesi'nden sağanak uyarısıMeteoroloji Dairesi, yarın gök gürültülü sağanak beklendiğini duyurarak, yetkililer ile vatandaşları tedbirli olmaya çağırdı.17 Eylül 2026 Perşembe 14:01HAVA DURUMU
BM’den Erhürman-Hristodulidis görüşmesi sonrası açıklamaKıbrıs Türk lideri Tufan Erhürman ile Kıbrıs Rum lideri Nikos Hristodulidis’in görüşmesi tamamlandı.17 Eylül 2026 Perşembe 13:27KIBRIS
Kişi: Değişim yakın...Önlerinde 2,5 ay bulunduğunu belirten Kişi, son sözü halkın söyleyeceğini ifade ederek, “Biz hazırız. Karşımıza nasıl bir tablo çıkacağını biliyoruz. Az sabır… Değişim yakın!” dedi.17 Eylül 2026 Perşembe 13:19KIBRIS
Şahali’den DAÜ’deki görev değişikliği önerisine tepki: “DAÜ’ye dokunma artık!”CTP Milletvekili Erkut Şahali, seçime sayılı günler kala Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı ve üyelerinde değişiklik yapılmasının gündeme gelmesine tepki gösterdi.17 Eylül 2026 Perşembe 13:13KIBRIS
Erhürman'dan Karma Oyu Kaldıran Düzenlemeye VETO!Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, karma oyu kaldıran Seçim ve Halkoylaması Değişiklik Yasası’nda yapılan yeni düzenlemeyi Meclis’e iade etti.17 Eylül 2026 Perşembe 13:09KIBRIS
Taçoy'dan akaryakıta zam savunmasıTaçoy: Akaryakıt düzenlemesi kar amaçlı değil, tedarikin devamını sağlamak adına yapıldı17 Eylül 2026 Perşembe 13:01KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.