19 Nisan 2024
  • Lefkoşa20°C
  • Mağusa20°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt18°C
  • İskele20°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara21°C

ERDOĞAN: AZERBAYCAN'A VERİLEN SÖZLERİN YERİNE GELMESİNİ İSTEYECEĞİZ

Erdoğan: Azerbaycan'a verilen sözlerin yerine gelmesini isteyeceğiz

04 Eylül 2014 Perşembe 14:45

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, "NATO Zirvesi'nde Azerbaycan'a verilen sözlerin yerine gelmesini isteyeceğiz. Bu artık bir bir lütuf değildir, bir haktır" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Eylül'de, Bakü'de, Güney Kafkaslar Gaz Koridoru'nun temel atma töreninin yapılacağını bildirdi.

Bakü'de resmi temaslarını sürdüren Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Cumhurbaşkanlığı Konutu'nda, baş başa ve heyetlerarası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, 28 Ağustos'taki devir teslim töreninin ardından hemen Azerbaycan'a yaptıkları ziyarette, hem ikili hem de heyetlerarası görüşmelerde, iki ülke arasındaki kültürel, eğitim, dış politikaya kadar tüm konuları enine boyuna değerlendirme fırsatı bulduklarını söyledi.

Üzerinde hassasiyetle durdukları bir diğer konunun enerji olduğunu ifade eden Erdoğan, enerji ile ilgili olarak TANAP projesinin büyük önem arz ettiğini kaydetti.

Türkiye üzerinden Avrupa'ya gidecek olan bu enerji hattının özellikle çok çok büyük bir öneme sahip olduğunu dile getiren Erdoğan, bu Azerbaycan'ın özellikle enerjideki gücünü ortaya koyması bakımından çok önemli bir yatırım olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TANAP'ın Azerbaycan'daki başlangıç noktası olması bakımından önem taşıyan Güney Kafkaslar Gaz Koridoru'nun, Bakü'deki temel atma töreninin, 20 Eylül'de yapılacağını belirtti.

“VERİLEN SÖZLERİN YERİNE GETİRİLMESİNİ İSTEYECEĞİZ"

Erdoğan, Bakü'deki temaslarının ardından NATO Zirvesi'ne geçeceğini belirterek, "Zirvede de özellikle bu zirveye yönelik geçmişten bugüne yapılan tüm toplantılarda Azerbaycan'a yönelik verilen sözler var, bu sözleri orada da gündeme getirmek suretiyle bir an önce diğer ülkelere verilen sözler peyderpey nasıl yerine geliyorsa Azerbaycan'a verilen sözlerin de yerine getirilmesini ilgili ülkelerden isteyeceğiz. Bu bir lütuf değildir, haktır. Bunların yerine gelmesi gerekir. Bu konuda kararlılığımızı ifade edeceğiz" şeklinde konuştu.

Türkiye ile Azerbaycan arasında işbirliği yapılabilecek çok fazla alan bulunduğuna işaret eden Erdoğan, bunları baş başa görüşmede de heyetler arasında da görüştüklerini ifade etti.

"KARABAĞ SORUNU, ULUSLARARASI HUKUK ÇERÇEVESİNDE ÇÖZÜLECEKTİR"

Görüşmede ikili ilişkilerin tüm yönlerini müzakere ettiklerini, ilişkilerin en yüksek düzeyde olduğuna bir daha emin olduklarını vurgulayan Aliyev de siyasi ilişkilerin her geçen gün daha da güçlendiğini, iki ülkenin birbirine uluslararası arenada karşılıklı destek verdiğini kaydetti.

Aliyev, Yukarı Karabağ sorununda, Azerbaycan'ın haklı tutumunu her zaman desteklediği için Türkiye'ye teşekkür etti.

Erdoğan'la enerji projelerini de konuştuklarını, iki yıl önce TANAP projesini imzaladıkları zaman bunun getireceği artıları tahmin ettiklerini söyleyen Aliyev, dünyanın dikkatinin üzerinde olduğu bu projeyi birlikte sonuçlandıracaklarını kaydetti.

Karşılıklı sermaye yatırımını da konuştuklarını bildiren Aliyev, şöyle devam etti:

"Azerbaycan yatırımcıları 5-6 yıl içinde Türkiye'ye 17-20 milyar dolar yatırım yapacak. Türkiye'nin TANAP ve Şahdeniz'de payının artmasından da memnunum. Bu büyük enerji projelerinin esas katılımcıları Türkiye ve Azerbaycan'dır. Türkiye ne kadar güçlü olursa biz de o kadar güçlü hissedeceğiz. Türkiye'nin başarıları bizi her zaman sevindiriyor."

ERDOĞAN’A "HAYDAR ALİYEV ONUR NİŞANI" VERİLDİ

Erdoğan, Bakü’deki temasları kapsamında, mevkidaşı İlham Aliyev ile Cumhurbaşkanlığı Konutu’nda düzenlenen öğlen yemeğinde bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, yemekte, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı tarafından sunulan "Haydar Aliyev Onur Ödülü", Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından takdim edildi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA