29 Mart 2024
  • Lefkoşa16°C
  • Mağusa18°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt16°C
  • İskele18°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara13°C

EPİLEPSİYE AMELİYATLI ÇÖZÜM

Epilepsiye ameliyatlı çözüm

16 Şubat 2014 Pazar 23:09

Manisa'nın Turgutlu İlçesi'nde 18 yıl önce Epilepsi tanısı konulan ve ilaç tedavisine karşın bayılma ve nöbetlerin önü kesilemeyen üç çocuk annesi Ayça Karaduman (38), hayatını kabusa çeviren hastalığından ameliyatla kurtuldu. Ameliyatı gerçekleştiren Beyin Cerrahı Prof. Dr. Sertaç İşlekel, "Gelişen teknikler sayesinde hastamızın beyninde hastalık yapan odağı belirledik, ameliyat mümkün oldu. Hastamızın ilaç dozu azaldı, üç ayın sonunda artık hiç ilaç içmeyecek. Hangi noktanın epilepsiye yol açtığı bulunursa, hastaların bu hastalıktan ameliyatla kurtulma şansı var" dedi.

Manisa'nın Turgutlu İlçesi'nde oturan Yiğit (17), Alp (10) ve Elif (3) adlarında üç çocuğu bulunan evhanımı Ayça Karaduman'a halk arasında 'sara' olarak bilinen epilepsi teşhisi 1996 yılında konuldu. İlk bayılmasının ardından çeşitli radyolojik tetkikler sonucu ilaç tedavisine başlanan Karaduman, sadece İzmir'de değil İstanbul'da da derdine çareler aradı. Aldığı onca ilaca rağmen bayılma ve nöbetleri kesilmeyen Ayça Karaduman, tedavisiyle beraber arayışlarını da sürdürdü. İlaçlardan umduğunu bulamayan Karaduman, İzmir Kent Hastanesi'nde Beyin Cerrahı Prof. Dr. Sertaç İşlekel'e başvurdu, hayatı değişti. Prof. Dr. İşlekel, hastasından kanser odaklarının belirlenmesinde kullanılan PET (pozitron emisyon tomografisi) cihazıyla beyin tetkikini istedi. PET görüntüsünde Ayça Karaduman'ın beyninde hipocampus (hafıza ve yön bulma) bölgesinde yıllardan beri yapılan onca tetkike rağmen saptanamayan epilepsi odağı belirlendi. Ayça Karaduman, Prof. Dr. İşlekel tarafından ameliyat edildi.

'HASTALIKTAN KURTULMA ŞANSI VAR'

Karaduman, ameliyattan bir ay sonra "Bayılmalarım da kalmadı nöbetlerim de" diyerek sevincini dile getirirken, Prof. Dr. İşlekel, ilaç tedavisine yanıt vermeyen epilepsi hastalarının bu hastalıktan kurtaracak teknolojik gelişmeler ve ameliyat yöntemiyle ilgili şunları söyledi:

"Beyinde hipokamsup ya da başka bölgelerinde, geçirilmiş bir hastalık ya da travma sonucunda normal doku bozuluyor. Ve bu doku normal işlevini görmeyip anormal elektrik üretiyor, hasta bir anda şuurunu kaybedip sara krizi geçiriyor. Epilepsi tedavisinde ilk seçenek ilaç. Hastaların büyük çoğunluğu sonuç alıyor, ancak bir kısım hastada ilaç tedavisi başarılı olmuyor. Cerrahinin yapılabilmesi için de beyinde bu hastalığı yol açan odağın, yani anormal olan dokunun saptanması gerekiyor. Bunun için yapılan değişik tetkikler var. EEG, video EEG, son yıllarda giderek artan MR incelemeleri, özel MR tetkikler var. Ancak bu yöntemler de odağın yerini belirlemede yeterli olmuyordu. Daha çok kanser odaklarını saptamak için kullanılan PET, aynı şekilde beyinde de oksijelenmeyi ve vücudun glikoz kullanımını gösterdiği için böyle epilepsi odakları saptanabiliyor. Bu hastamızda Beyin PET'i ile epilepsi odağının saptanması mümkün oldu. Daha sonra da hipokampektomi dediğimiz mikrocerrahi yöntemiyle ameliyatı gerçekleştirdik, odak çıkarıldı, hasta bu şekilde nöbetsiz yaşama kavuştu. Teknolojideki gelişmeler sayesinde hastalık odağının saptanması bu ameliyatları yapmamızı sağlarken, hastalara da ilaçsız ve nöbetsiz bir yaşam olanağı sunuluyor. Hastamız şu an düşük dozda ilaç kullanıyor, nöbet ve bayılmaları yok, üçüncü ayda ilaçlarını keseceğiz. Hangi noktanın epilepsiye yol açtığı bulunursa, hastaların bu hastalıktan kurtulma şansı var."

Kaynak: DHA

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA