22 Kasım 2024
  • Lefkoşa23°C
  • Mağusa21°C
  • Girne24°C
  • Güzelyurt21°C
  • İskele21°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara17°C

‘ENGELSİZ YAŞAM’ BİLİNCİ DEMOKRASİ ORTAOKULU’NDA

“Engelsiz Yaşam Seminerleri” bu kez Demokrasi Ortaokulu’nda yapıldı

‘Engelsiz Yaşam’ bilinci Demokrasi Ortaokulu’nda

30 Mart 2015 Pazartesi 23:28

Kuzey Kıbrıs Turkcell "Engelsiz Yaşam Seminerleri"nin altıncısı Lefkoşa Demokrasi Ortaokulu’nda öğrencilerle buluştu

Kuzey Kıbrıs Turkcell’in "Engelsiz Yaşam Seminerleri", Lefkoşa’da, Demokrasi Ortaokulu öğrencilerinin aktif katılımıyla gerçekleşti, seminer ilgiyle izlendi.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Kuzey Kıbrıs Turkcell’in işbirliğinde başlayan seminerlerin altıncısı Lefkoşa’da yer aldı.

Ülke genelindeki ortaokul ve liselerde engellilere yönelik farkındalığı artırmak için imzalanan protokol çerçevesinde düzenlenen “Engelsiz Yaşam Seminerleri”,  tüm katılımcıları bir kez daha ‘engelli’ gerçeği ile yüzleştirdi, bu yöndeki bilinci daha üst bir seviyeye taşıdı.

‘Engelsiz Yürekler’le birlikte

Öğrenciler ve öğretmenlerin katıldığı Kuzey Kıbrıs Turkcell’in "Engelsiz Yaşam Semineri" bu kez Demokrasi Ortaokulu'nda düzenlendi.

Seminerin konukları Detay Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Oshan Sabırlı, Kuzey Kıbrıs Turkcell Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı oyuncuları Aliye Kocasoy ve Emir Koyuncu ile müzisyen Mehmet Geçit oldu.

Kuzey Kıbrıs Turkcell Kurumsal İletişim Uzmanı Buğçe Küçük’ün sunumu ile başlayan ‘Engelsiz Yaşam Semineri’nde ülkemizde engellilere yönelik sorunlar, dünyadaki engellilerin başarı öyküleri ve Kuzey Kıbrıs Turkcell’in engellilere yönelik sosyal sorumluluk projeleri anlatıldı. Öğrencilerin empati oyunlarına aktif olarak katıldığı seminerde, video gösterimleri de yapıldı.

[gallery type="slideshow" size="full" ids="59216,59215,59214,59213,59212,59211,59210,59209"]

Sabırlı: Sokaklardaki engelleri kaldıralım

Detay Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Oshan Sabırlı, “Engellileri sokaklarda çok fazla göremiyorsak, bunun sebebi, bizlerin koyduğu engellerdir” diye konuştu.

‘Sanat Engel Tanımaz’ın gala gecesinde, engelli bir sanatçının dansını izlerken, “Acaba o bir engelli mi” diye düşündüğünü anlatan Oshan Sabırlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Engelli dostlarımızın sinemaya gitmesine, spor aktivitelerine katılmalarına biz engel oluyoruz. Ülkemizde 5 bin civarında engellimiz var. Yani KKTC'nin %2'si engelli. Herkes bir engelli adayı. Engelli doğmayan ve sonradan engelli olanlar da var.

Bu yaşam şartlarına sonradan alışmak zorunda olanlar… Kuzey Kıbrıs Turkcell Tekerlekli Sandalye Basketbol  Takımı'na hayranım. Maçlarını takip ediyorum ve büyük keyif alıyorum. Çok güçlüler. Türkiye'nin en büyük takımlarıyla, Galatasaray’la Beşiktaş'la mücadele ediyorlar. Ambargoları aşıyorlar. Bundan sonrasında engellileri gördüğünüz zaman onlara acımak yerine nasıl daha yakın davranabiliriz diye yaklaşmanız lazım. Engelli park yerine arabalarını park edenleri uyarın, engelli uyumlu olmayan yerlere gittiğinizde sahiplerine söyleyin. Onlara yardımcı olursanız tahminimce hayatları kolaylaşacaktır.”

Kocasoy: Süper Lig’de yer almaktan gururluyuz

Kuzey Kıbrıs Turkcell Tekerlekli Sandalye Basketbol Takım oyuncusu Aliye Kocasoy da Türkiye süper liginde mücadele etmenin gururunu taşıdıklarını söyledi.

"Yaptığımız spor öylesine bir spor değil, Tekerlekli Sandalye Basketbolu çok profesyonelce yapılan ve çok heyecanlı bir spor” diyerek, 5 yıldır dünya şampiyonu olan Galatasaray’ı adamızda misafir ettiklerini, ambargoları kırdıklarını anlattı.

Aliye Kocasoy, bir engelliyi en çok kıran davranışın ona acınması olduğunu belirterek, öğrencileri maçlarına davet etti.

Emir Koyuncu: “Başarabilmek için çok mücadele ediyoruz”

Kuzey Kıbrıs Turkcell Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı oyuncusu Emir Koyuncu ise 1992’den bugüne engelli basketbolu ile uğraştığını belirterek, takımın başarılarını öğrencilerle paylaştı.

“Başarabilmek için çok mücadele ediyoruz” diyen Emir Koyuncu, “Engelliler için duyarlı olun, neler yapılabileceklerine bakın, gelecekte mesleğinizi yaparken, engeli uyumlu düşünün” şeklinde sözlerini tamamladı.

Demokrasi Ortaokulu Müdürü Tüner Tanpınar: “Empati ve farkındalık için önemli bir etkinlik”

“Yakın çevremizde bulunan engelli vatandaşlarımızla ilgili iletişimde nasıl bir davranış biçimi geliştireceğimiz veya yardımcı olabileceğimiz konularında çoğu zaman bir fikir sahibi olamayabiliriz. Okullarımızda yürütülen örgün Eğitim-Öğretim sürecinin başlıca hedefi öğrencilerimizi gerçek hayata hazırlamak olduğuna göre Kuzey Kıbrıs Turkcell’in  sponsorluğunda ‘Engelsiz Yaşam Seminerleri’ serisi farkındalık yaratma veya empati kurma açısından oldukça isabetli bir etkinlik olmuştur. Okulumuzda yapılan sunumda alışılagelmiş sınıftaki dersler dışında öğrencilerimiz farklı bir gün yaşamışlardır.

Öğrencilerimizin gösterdiği ilgiden de anlaşılacağı üzere seminer hedefine ulaşmıştır. Önemli olan öğrencilerimizin kendilerinin de birer engelli adayı olabileceği bilinciyle yakın çevrelerindeki engelli vatandaşlarla sağlıklı iletişim kurabilmeleri, kaynaşmaları ve onlara yardımcı olabilmeleridir.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA