26 Nisan 2024
  • Lefkoşa25°C
  • Mağusa25°C
  • Girne24°C
  • Güzelyurt26°C
  • İskele25°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara23°C

“ENGELSİZ FESTİVAL” DÜN DÜZENLENEN KORTEJLE BAŞLADI

“Engelsiz Festival” dün düzenlenen kortejle başladı

13 Mayıs 2014 Salı 16:15

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Kuzey Kıbrıs Turkcell işbirliğinde “10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası” nedeniyle “Engelsiz Festival” adını taşıyan bir organizasyon gerçekleşti.

“Engelsiz Festival” dün düzenlenen kortejle başladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, Engellileri Koruma Rehabilite ve İstihdam Yasası”nda yapılan değişikliklere işaret etti. Ayrıca engellilerin istihdamı, Engelsiz Yaşam Evi projesinin hayata geçmesi, engelliler ve aileleri için gümrük muafiyeti kapsamının genişletilmesi ve mimari projelerin hazırlanmasında engellilerin kullanabileceği standartların göz önünde bulundurulması gerektiğini dile getirdi.

 

Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Karatmaca: Kurumun uzun yıllardır “Destek Varsa Engel Yoktur” sloganıyla engellilerin yanında olduğunu ve bundan sonra da olmaya devam edeceğini söyledi. Karatmaca, “Umarım adamız engellilerin topluma daha fazla katıldığı, her anlamda birlikte yürüyebildiğimiz bir yer olur” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, engellilerin toplumla kucaklaşmasını, barışmasını, üretime ve çalışma hayatına daha fazla katılmasını arzuladıklarını vurgulayarak, “Fiziki engellerle, kafalardaki engellerin kalkmasını istiyoruz” dedi.

2014’ü engelliler için yeni ve farklı uygulamaların hayat bulacağı bir yıl olarak değerlendirdiklerini söyleyen Gürpınar, ilgili yasa ve tüzüklerde engel yaratan maddelerin kaldırılması için çalıştıklarını da vurguladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Kuzey Kıbrıs Turkcell işbirliğinde “10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası” nedeniyle “Engelsiz Festival” adını taşıyan bir organizasyon düzenlendi.

Hafta boyu sürecek festivalin başlaması nedeniyle düzenlenen “Engelsiz Adımlar” isimli kortej öncesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar ile Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karatmaca basına açıklama yaptı.

Lefkoşa’da Mehmet Akif Caddesi’nde, “Pronto Çemberi” olarak bilinen noktada saat 10.00’da başlayan kortej Kumsal Park’ta sona erdi. Korteje, yetkililerin, farklı gelişen gençlerin ve eğitmenlerinin yanı sıra ilgili sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de katıldı.

Gürpınar: “Engellilerin sorunlarını daha iyi yansıtmak için...”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, yılların hayali olan “Engeliz Yaşam Evi Projesi” için somut adım atıldığını söyledi. Mimari projenin hazırlandığını söyleyen Gürpınar, yaşam evinin temelinin yaz ayında atılmasının hedeflendiğini kaydetti. Gürpınar, bu yılki engelliler haftasında engellilerin sorunlarını kamuoyuna daha iyi yansıtmak için bir festival düzenlediklerini belirtti.

Festival kapsamındaki etkinlikleri Kuzey Kıbrıs Turkcell işbirliğiyle sürdüreceklerini kaydeden Aziz Gürpınar, kurumun bu konularla ilgili duyarlılığına dikkat çekti ve teşekkür etti.

Konuşmasında “Engellileri Koruma Rehabilite ve İstihdam Yasası”nda yapılan değişikliklere işaret eden Gürpınar, engellilerin istihdamı, Engelsiz Yaşam Evi projesinin hayata geçmesi, engelliler ve aileleri için gümrük muafiyeti kapsamının genişletilmesi ve mimari projelerin hazırlanmasında engellilerin kullanabileceği standartların göz önünde bulundurulması gibi konulara değindi.

Karaatmaca: “Umarım engellilerin topluma daha fazla katıldığı bir yer oluruz”

Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karatmaca ise konuşmasında toplumda engellilere karşı olan farkındalığın artmasını istediklerini belirterek, kurum olarak üzerlerine düşen görevi yerine getirmeye çalıştıklarını söyledi. Karatmaca, kurumun uzun yıllardır “Destek Varsa Engel Yoktur” sloganıyla engellilerin yanında olduğunu belirtti ve bundan sonra da olmaya devam edeceğini söyledi.

Aybars Karatmaca, “Umarım adamız engellilerin topluma daha fazla katıldığı, her anlamda birlikte yürüyebildiğimiz bir yer olur” dedi.

“Sanat Engel Tanımaz”, “Engelsiz İşyeri” Pankartları

Konuşmaların ardından Kumsal Park’a doğru yürüyüşe geçildi. Özel Eğitim Vakfı’ndan ve KKTC’nin farklı bölgelerindeki 18 yaş üstü rehabilitasyon merkezlerinden gelen farklı gelişen gençlerin katıldığı yürüyüşte “Sanat Engel Tanımaz”, “Engelsiz İşyeri”, “Rüzgarla Engelsiz Dans” gibi pankartlar taşıdı. Gençlere, Turkcell çalışanları tarafından çeşitli aksesuarlar da dağıtıldı. Atatürk Meslek Lisesi ile Güzel Sanatlar Lisesi’nden bir grup öğrenci ve öğretmen de yürüyüşe destek verdi.

Gençler dileklerini milletvekillerine aktaracak

“Engelsiz Festival” kapsamında farklı gelişen gençler bugün saat 10.00’da, Cumhuriyet Meclisi’nde “ “Engelsiz Dilekler” etkinliğine katılacak. Gençler dilek ve temennilerini milletvekillerine iletecek.

Aynı gün, öğleden sonra, saat 14.30’da, Güneşköy 18 Yaş Üstü Rehabilitasyon Merkezi’nde gençlerin üretim becerilerine katkı sağlamak için“ Engelsiz Çiçekler Serası”nın açılışı yapılacak.

“Engelsiz Festival” kapsamında çarşamba günü “Engelsiz Ayaklar” isimli futbol maçı yapılacak. Maç, 20 Temmuz Stadyumu’nda saat 17.00’de başlayacak. Perşembe günü saat 10.00’da, Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi (AKM) bahçesinde, gençlere yönelik “Engelsiz Genç Şöleni” yapılacak.

Etkinliğin sona ereceği Cuma günü, ilgili sivil toplum örgütleri ve akademisyenlerin katılımıyla Atatürk Kültür Merkezi’nde “Engelsiz Fikir Atölyesi” etkinliği gerçekleşecek. Etkinlik saat 10.00’da başlayacak.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA