27 Nisan 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa19°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt18°C
  • İskele19°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara17°C

'EN ÖNEMLİ RAFİNERİ IŞİD'İN ELİNDE'

'En önemli rafineri IŞİD'in elinde'

19 Haziran 2014 Perşembe 13:23

Irak'ın petrol ihtiyacının yarısını karşılayan Beci rafinerisini ele geçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün, rafinerinin yönetim binası yakınına flamasını astığı iddia edildi.

Yetkililer, dün sabah erken saatlerde IŞİD milislerinin rafineriye saldırı düzenleyerek kısmen ele geçirdiğini ancak rafineriyi korumakla görevli silahlı kuvvetlerle IŞİD arasında yaşanan şiddetli çatışmaların ardından rafinerinin tamamen IŞİD'in eline geçtiğini belirtti. Yetkililer, Irak savaş uçaklarının bölgeyi bombalaması sonucu rafineride yangın çıktığını ifade etti. Pazartesi gününden itibaren rafineride çalışmaların durduğunu hatırlatan yetkililer, bu durumun Irak ekonomisine büyük darbe indirdiğini kaydetti.

Rafineride çalışan bir görevliden alınan bilgiye göre ise çıkan çatışmalarda, Irak askerlerinden ölen, yaralanan ve rehin alınanlar oldu. Görevli, IŞİD milislerinin rafinerinin yönetim binası yakınına IŞİD flamasını astığını iddia etti.

Irak'ın en büyük petrol rafinerisi olan Beci'nin, ülkenin petrol ihtiyacının yarısını karşıladığı belirtiliyor. Rafineriden günlük 600 bin varil petrol elde ediliyor.

Irak emniyet yetkilileri, IŞİD milislerinin 11 Haziran'da Beci ilçesini ele geçirdiğini açıklamış ancak Başbakan Nuri el-Maliki'nin sözcüsü Tümgeneral Kasım Ata 14 Haziran'da yaptığı açıklamada, "Ordu, aralarında Beci, Beled, Ed-Decil ve El-İshaki'nin de bulunduğu Salahaddin vilayetindeki bölgelerin büyük çoğunluğunun kontrolünü IŞİD'ten geri aldı" demişti.

Bir süredir çatışmaların yaşandığı Irak'ta, IŞİD militanları ve bazı aşiret güçlerinin, ülkenin en büyük kentlerinden Musul ile Salahaddin vilayetinin merkez kenti Tikrit'in yanı sıra bölgedeki bazı yerleşim birimlerinde kontrolü ele geçirdiği açıklanmıştı.ifade etti.

Ulusal birlik çağrısı

Öte yandan Irak ordusu da Bağdat'a doğru yaklaşan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü militanlarına yönelik hava saldırısı gerçekleştirdi. Militanların güçlü olduğu batı kenti Ramadi'de de çatışmalar yaşandığı haberleri geliyor.

Irak ordusu, geçen hafta Musul'u aldıktan sonra Bağdat'a doğru yönelen IŞİD militanları ve Diyala ve Selahaddin vilayetlerinden IŞİD'e destek veren savaşçıları geri püskürtmek için uğraşıyor.

Güvenlik güçleriyle militanlar arasındaki çarpışmalar, Bağdat'a 60 kilometre mesafedeki Bakuba kentinde yoğunlaşmış durumda.

Kentin düşmesi halinde isyancılara başkent yolunun açılacağı belirtiliyor. Irak Başbakanı Nuri el Maliki, dün televizyondan yaptığı açıklamada Sünni Müslümanlara ve Kürt liderlere ulusal birlik çağrısında bulundu.

Ruhani: İran Şiileri korumaya hazır

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de, komşu ülke Irak'ta Şii Müslümanların kutsal topraklarını "katillere ve teröristlere karşı" tereddütsüz koruyacağını söyledi. Ruhani, Irak'taki Sünni, Şii ve Kürt topluluklardaki kıdemli savaşçıların da 'militan kuvvetlere karşı mücadele etmeye hazır olduklarını' ifade etti.

Luristan ziyaretinde halka seslenen Ruhani, "Kerbela, Necef, Kazımiye ve Samarra'daki Şii türbelerinin katillere ve teröristlere karşı korunmasında İran ulusunun en ufak bir tereddüdü bile olmayacaktır" dedi.

Ruhani Cumartesi günü yaptığı açıklamada Irak'a hiç bir askeri kuvvet göndermediklerini söylemişti.

Fakat, İran'ın seçkin El Kudüs biriminin başkanı tıklayın Kasım Süleymani'nin Irak ordusu ve Şii liderlere militanlara yönelik mücadelesini koordine etmek için Irak'a gittiğine dair haberler geliyor.

Suudi bakan: Irak'ta iç savaş işaretleri

Kentin isyancılardan geri alınması için Ninova'ya bağlı Telafer'e takviye birlikler gönderildiği belirtiliyor. Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Telafer, Musul ile Suriye sınırı arasında bulunuyor.

Öte yandan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suudi el Faysal da Irak'ta giderek kötüleşen güvenlik koşullarının "iç savaşa işaret ettiğini" söyledi. Faysal, bölgenin de bu durumdan olumsuz etkilenebileceği uyarısında bulundu. Başbakan Nuri el Maliki ise Suudi Arabistan'ı IŞİD'i desteklemekle suçlamıştı.

Açıklamada, halktan farklı mezheplere karşı kin gütmemesi istendi. Açıklamada ayrıca resmi görevliler dışında silah taşımanın yasaklandığı belirtildi.

Halk gıda stokluyor

Öte yandan Bağdat'ta bulunan gazeteciler, isyancıların kuzeyden ve batıdan yaklaşması nedeniyle kentte gerginliğin arttığını aktarıyor. Irak'ın başkenti Bağdat'ta halk, ülkenin kuzeyinde bazı kent ve kasabaları ele geçiren Irak Şam İslam Devleti örgütü militanlarının kente yaklaşması üzerine panik içinde su ve yiyecek stoklamaya başladı.

Gazeteciler, Şii bölgelerinin hemen hemen her gün bombalandığını ve bu da Bağdatlılar üzerinde kuşatma hissi yarattığını söylüyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA