19 Nisan 2024
  • Lefkoşa20°C
  • Mağusa21°C
  • Girne21°C
  • Güzelyurt19°C
  • İskele21°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara14°C

EN BARIŞÇIL KITA AVRUPA

En barışçıl kıta Avrupa

16 Haziran 2013 Pazar 17:50

eu[1]Ekonomi ve Barış Enstitüsü’nün 2013 Küresel Barış Endeksi açıklandı. Avrupa yine en barışçıl kıta olmayı sürdürüyor. Türkiye ise 134’üncü sırada yer aldı.

Dünyanın en barışçıl kıtası Avrupa. New York'ta açıklanan Küresel Barış Endeksi'ne göre, 2012 yılında dünyadaki en barışçıl ülkeler sırasıyla İzlanda, Danimarka ve Yeni Zelanda olurken, Almanya ise 15'inci sırada yer aldı.

Ancak endekste en barışçıl kıta olmasına rağmen Avrupa'nın 2011'e kıyasla daha az barışçıl koşullara sahip olduğuna dikkat çekildi. Bazı Avrupa Birliği ülkelerindeki ekonomik kriz buna gerekçe olarak gösterilirken, İspanya ve Portekiz'de kriz nedeniyle suç, şiddet eğilimli protestolar ve siyasi istikrarsızlığın arttığı belirtildi.

Buna rağmen Küresel Barış Endeksi'nde en iyi değerlendirmelere sahip ilk 20 arasında 13 Avrupa ülkesi bulunuyor.

Dünya daha az barışçıl

Araştırmaya göre, dünya genel olarak 2012'de daha az barışçıl bir gezegen oldu. Küresel Barış Endeksi'ne göre, başta Ortadoğu ve Afrika olmak üzere dünya üzerindeki uzlaşmazlıklar derinleşti. 2008'den bu yana 100 ülkenin değerleri gerilerken, sadece 50 ulus barış yönünde ilerledi. Bu eğilime ölüme sebebiyet veren suçların, askeri harcamaların ve siyasi istikrarsızlığın artmasının yol açtığı belirtildi.

Endekste yer alan verilere göre, 2011'e kıyasla dünya genelinde işlenen cinayetler 40 bin daha artarak 524 bine yükseldi. Araştırmada bu tür şiddet olaylarının Sahara'nın güneyindeki Afrika ülkelerinde artış gösterdiği kaydedildi. Meksika'da 2012 yılında uyuşturucu ticaretiyle ilgili yaşanan çatışmalarda da bir önceki yılın iki katı insan öldü.

ABD ise barışçıl ülkeler sıralamasında Çin'i az farkla geçerek 99'uncu sırada yer aldı. Listede Türkiye 134, Rusya 152'inci sırada bulunuyor. Libya'da yeni hükümetin seçilmesi ile ülkenin durumu düzelirken, Suriye, Somali ve Afganistan ise en az barışçıl ülkeler olarak listenin sonunda yer aldı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA