28 Mart 2024
  • Lefkoşa23°C
  • Mağusa23°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt24°C
  • İskele23°C
  • İstanbul21°C
  • Ankara18°C

ELVİS PRESLEY’NİN GİTARİSTİ HAYATINI KAYBETTİ

ABD’li efsane şarkıcı Elvis Presley’nin gitaristi Scotty Moore hayatını kaybetti

Elvis Presley’nin gitaristi hayatını kaybetti

01 Temmuz 2016 Cuma 19:43

Bir dönemin efsaneleri arasına giren 84 yaşındaki sanatçının salı günü Nashville'deki evinde hayatını kaybettiği açıklandı. Moore'un hastalığı nedeniyle zaman zaman zorlu tedaviler gördüğü belirtildi.

SCOTTY MOORE KİMDİR?

Elvis Presley’in meşhur olmasında önem taşıyan eserlere imza atmasıyla tanınan Moore, Rolling Stone dergisinin tüm zamanların en büyük 500 albümü listesinde dördünce sırada yer aldı.

8 yaşındayken ailesi ve arkadaşlarından gitar çalmayı öğrendi. Yaşı tutmamasına rağmen 1948 yılında girdiği ABD Deniz Kuvvetleri’nde 1952 yılına kadar görev yaptı. Müzikle ilgilenmeye başladığı dönemlerde caz ve country müziğe ilgi duydu. Moore, Elvis Presley ve bas gitarcı Bill Black ile birlikte blues tarzında olan ilk stüdyo kaydını gerçekleştirdi. Aynı üçlü, 1954 yılında daha sonra baterist D.J. Fontana’nın da katılacağı Blue Moon Boys adlı bir grup kurdu ve Güney Amerika boyunca turnelere çıktı. Bu süreçte çıkardıkları single’lar müzik listelerinde ilk sıralarda yer alarak dikkat çekmeye başladı, televizyon ve konserlerle yoğun bir çalışma yaptı.

Keith Richards’ın arkadaşlarıyla birlikte Rolling Stones grubunu kurmasına da ilham olan sanatçı, 1968’e kadar Elvis Presley ile çalıştı. 1973’te serbest mühendislik yapmaya başladı. 1976’da müzik stüdyosu işine girmesinin yanında mühendisliği de sürdürdü. 1970 ve 80’lerde Dolly Parton, Carol Burnett, Ann-Margrett, Bob Hope, Perry Como, Minnie Pearl, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis, Joey Heatherton gibi isimlerle çalıştı. 1989 yılında ABC televizyonunda “Elvis” adlı haftalık bir dizinin danışmanlık işini üstlendi. 1992’de yeni bir albümle müziğe geri dönerek İngiltere’de bir turneye çıktı. 2002 yılında “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” kazandı. 2005 yılında yine İngiltere’de küçük bir tura çıkan Moore, birçok kez çeşitli ödüllerle onurlandırıldı. Scotty Moore, müzik tarihinin altın döneminde adı geçenler arasında yer aldı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA