ELCİL’E “AVRUPA VATANDAŞLIK MADALYASI” TÖRENLE VERİLDİ
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil’e Avrupa Parlamentosu tarafından verilen “2016 Avrupa Vatandaşlık” madalyası bugün düzenlenen törenle takdim edildi.

30 Eylül 2016 Cuma 16:52
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil’e Avrupa Parlamentosu tarafından verilen “2016 Avrupa Vatandaşlık” madalyası bugün düzenlenen törenle takdim edildi.
Elcil, AB üye ülkelerden her yıl 50 kişi ve kuruluşa verilen ödüle, “Kıbrıslı Türk ve Rum öğretmenlerden oluşan iki-toplumlu ‘Birleşik Kıbrıs’ platformu aracılığıyla, iki toplumlu değerleri teşvik eden, bir arada yaşam kültürünü geliştiren ve Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi çabalarına katkıda bulunacak bir eğitim sistemi için yaptığı çalışmalardan ötürü” önerilmişti.
Güney Kıbrıs’ta Avrupa Komisyonu tarafından kullanılan Avrupa Birliği Evi’nde düzenlenen ödül törenine, eski Kıbrıs Rum Yönetim Liderleri Dimitris Hristofyas ile Yorgo Vasiliu da katıldı.
ELCİL: “1974, TÜM KIBRIS İÇİN GERİYE DÖNÜLMEZ BİR SÜRECİN BAŞLANGICI”
Şener Elcil, törende yaptığı konuşmaya, toplumlar arası çatışmaların başladığı, göçlerin yaşandığı dönemdeki anılarını dile getirerek başladı ve “İnsanların köklerinden sökülen bir ağaç gibi yüzyıllar boyu yaşadıkları yerlerden atılmalarını hiçbir zaman kabullenmedim. Bu altüst oluş, benim hayatımda hiç bitmeyen bir göçmenlik acısı bıraktı” ifadesini kullandı.
1974 olaylarının tüm Kıbrıs için geriye dönülmez bir sürecin başlangıcı olduğunu kaydeden Elcil, “Kıbrıs’ta yaşanan bu acı süreç aslında çıkarları uğruna, yüzyıllar boyu beraber yaşayan insanları birbirine düşman edip, savaştıran ve kendini uygar devlet diye tanımlayanların tezgahından başka bir şey değildir” dedi.
Elcil, milliyetçilik ve ırkçılığın da eğitim yoluyla adaya getirildiğini belirterek, barışın bir erdem olduğunu ve insanların bilinçlenmesiyle mümkün olduğunu kaydetti.
Kıbrıs sorununu çözmenin, siyasilerin atacağı bir imzayla mümkün olmadığını, esas yapılması gerekenin toplumların birleştirilmesi olduğunu kaydeden Elcil, çözümün “her iki toplumun yakınlaşması, birbiriyle işbirliği yapması ve birbirine sahip çıkarak, bugünkü statükoyu değiştirmesiyle” mümkün olabileceğini belirtti.
Şener Elcil, bu kadar acının yaşandığı bir adada Martin Luther King gibi kendisinin de bir hayali olduğunu belirtti. Elcil, hayalini, “Irkçılığın, milliyetçiliğin, ayrımcılığın, tüm silahların, yabancı askerlerin olmadığı, temel insanlık değerlerinin yerleştiği, silahlara harcanan paraların eğitime, sağlığa ve Kıbrıslılar’ın refahına harcandığı, insanların seyahat ederken kimlik pasaport göstermediği, barikatların kalktığı ve iki toplumun kardeşçe ortak bir yaşam sürdüğü Birleşik bir Kıbrıs” sözleriyle ifade etti.
AP PARLAMENTERLERİNİN KONUŞMALARI
Etkinlikte Avrupa Parlamentosu Rum milletvekilleri Neoklis Silikiotis, Takis Hacıyeorgiu, Kostas Mavridis ve Eleni Theoharus birer konuşma yaptı.
Neoklis Silikiotis, Şener Elcil’in, oluşturduğu platformla birleşik, özgür ve müreffeh bir Kıbrıs’a ulaşılabileceğini gösterdiğini belirtti. Silikiotis, eğitim sistemlerinde, “şovenizmi teşvik eden unsurlar” bulunduğunu ve bunların kaldırılması gerektiğini söyledi.
Takis Hacıyeorgiu ise Şener Elcil’in hak ettiği ödülün Kıbrıs’ta bir çözümü görmek olduğunu söyledi ve adada varılacak bir çözümde Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlara, tüm Avrupa Birliği vatandaşlarına tanınan tüm hakların sunulması gerektiğini belirtti.
Kostas Mavridis de Elcil’e atıfta bulunarak “özel kişilerden birisin” dedi. Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların güvenli için “yabancı” askerlere ihtiyaç duyulmadığını savunan Mavridis, “farklılıklarımıza rağmen bir arada yaşayabileceğimizi düşünüyorum” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nostradamus'un kehanetleri neden hâlâ popüler?21 Nisan Pazartesi günü Papa Francesco'nun hayatını kaybetmesinin ardından 16. yüzyılda yaşamış Fransız astrolog Nostradamus ile ilgili internet aramalarında artış oldu.27 Nisan 2025 Pazar 22:30YAŞAM
Erhürman: Burada alım satım konusu olan bir toprak değil bir yurt varCTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, “Burada alım satım konusu olan bir toprak değil bir yurt var. Bir de burayı yurt kabul etmiş, gidecek başka bir yurdu bulunmayan bir halk” açıklamasında bulundu.27 Nisan 2025 Pazar 21:20KIBRIS
Tibuk: Kıbrıs, yobazlığın işlemeyeceği tek yerdirNet Holding Yönetim Kurulu Başkanı Besim Tibuk, Kıbrıs halkının gayet medeni bir halk olduğunun altını çizerek, yobazlığın işleyemeyeceği tek müslüman halkın da Kıbrıslı Türkler olduğunu kaydetti27 Nisan 2025 Pazar 14:22KIBRIS
KOOP-BANK'ta Grev Var!KOOP-BANK'ta Grev Var!27 Nisan 2025 Pazar 14:19KIBRIS
2 bin 196 sürücü kontrol edildiTrafik Ekipleri tarafından 19 Nisan tarihinde ülke genelinde gerçekleştirilen trafik denetimleri sonucu, toplam 2 bin 196 araç sürücüsü kontrol edildi27 Nisan 2025 Pazar 11:09KIBRIS
Meclis yarın yasama göreviyle toplanacakGündemde, "Suç Gelirlerinin Aklanmasının, Terörizmin Finansmanının ve Kitle İmha Silahlarının Yaygınlaşmasının Finansmanının Önlenmesi (Değişiklik) Yasa Tasarısı" ve Sayıştay Denetim Raporu yer alıyor.27 Nisan 2025 Pazar 11:07KIBRIS
Türkiye Eğitim-İş'ten Kıbrıslı Öğretmenlere dayanışma mektubuEğitim-İş Bursa Şubesi, Türkiye’deki eğitimdeki gerici müdahalelere karşı Kıbrıs’taki laik eğitim mücadelesini desteklemek amacıyla Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası’na bir dayanışma mektubu gönderdi.27 Nisan 2025 Pazar 10:49KIBRIS
Özel Mersin mitinginde: 'Mesele yolsuzluk değil, Kanal İstanbul’suzluk'İBB, yapılan ikinci dalga operasyonları eleştiren CHP lideri Özgür Özel, Ekrem İmamoğlu'nun yargılanmasının TRT'den canlı yayınlanmasıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'düello' teklifinde bulundu.27 Nisan 2025 Pazar 09:39TÜRKİYE
Tatar: 'Kıbrıs'ı Kıbrıslılar yönetecek, Türkiye buradan gidecek' söylemleri safsatadırTatar, "'Kıbrıs'ı Kıbrıslılar yönetecek, Türkiye buradan gidecek' söylemleri safsatadır" ifadelerini kullandı.27 Nisan 2025 Pazar 09:30KIBRIS
Tabipleri Birliği’nden çağrı: Plaj ve havuz güvenliği derhâl sağlanmalıKTTB, yaz aylarının başlamasıyla deniz ve havuz kullanımının artmaya başladığını, ancak sahillerde ve havuzlarda hijyen ve güvenlik koşulları konusunda “ciddi eksiklikler” gözlemlendiğini belirterek, halk sağlığını korumak adına yetkilileri göreve çağır27 Nisan 2025 Pazar 09:28KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs