29 Mart 2024
  • Lefkoşa25°C
  • Mağusa26°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt25°C
  • İskele26°C
  • İstanbul20°C
  • Ankara21°C

EK MESAİYE VAR, İSTİHDAMA YOK!

Ek mesaiye var, istihdama yok!

03 Mayıs 2014 Cumartesi 14:37

Eksik personelle verilen sağlık hizmetinde, hemşirelere ödenen ek mesai ücretiyle 300 personel istihdam edilebilir.

 

Ek mesaiye var, istihdama yok!

 

250 personel eksikliğiyle hizmet verilen ülke genelindeki hastane ve sağlık ocaklarında, elzem 102 hemşireye ihtiyaç var. Ancak gerekli hemşire istihdamının yapılmayarak, sağlığa 40 kadro öngörülmesine, Türkiye ile imzalanan protokolün gerekçe gösteriliyor. 300 personelin istihdamına yetecek para ek mesailere gidiyor.

Hastanelerde görevli hemşireler 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda tatil yerine çifte mesai çalıştılar. Yıl 365 gün kesintisiz oncall çalışan hemşireler, 1 Mayıs Dünya İşçi Bayramı’nda da, tatil çalışmaktan öte 16 saat mesai yapmak zorunda kaldılar.

 

Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı Oğuz Köse, “Mesleğin yüzde 90’ı kadındır. Bir kadın 16-17 saat çalışmaya ne kadar dayanabilir? Hemşireler artık tükendiler, bittiler” dedi. 

 

Rana SARRO

Ülkede sağlık hizmeti veren hemşireler, personel eksikliği nedeniyle her zaman olduğu gibi 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda da 8 saat yerine 16 saat mesai yaptılar.

Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı Oğuz Köse, personel açığı nedeniyle fazla mesai çalıştırılan hemşirelerin, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda da 16 saat mesai yapmak zorunda bırakılmasını eleştirdi.

Sağlık Bakanlığı tarafından hemşirelerin hata yapma olasılığının artırıldığına da dikkat çeken Köse, dikkat gerektiren ve görev riski bulunan sağlık sektöründe, hemşirelerin 16 saat çalıştırılmasının yanlışlığına dikkati çekti.

Oğuz Köse, günde 16 saat çalışarak ne kadar sağlıklı bir iş yapılabileceğini sordu ve “buna rağmen, hemşireler görev bilinci nedeniyle, bugüne kadar hata yapmadılar” dedi.

“İşçi bayramında 16 saat mesai”

İşçi bayramı olan günde dahi hemşirelerin yüzde 80’inin evine gidememesinin yanlışlığına dikkati çeken Köse, “Mesleğin yüzde 90’ı kadındır. Bir kadın 16-17 saat çalışmaya ne kadar dayanabilir? Hemşireler mesleklerini seviyorlar ancak bu çalışma koşullarından artık yavaş yavaş çalışma şevklerini kaybettiler. Hemşireler artık tükendiler, bittiler.” dedi.

“Hemşireler insanca yaşamak istiyor!”

Hemşirelerin yüzde 40 personel eksikliğiyle, yüzde yüz performansla çalıştıklarını belirten Oğuz Köse, servisin normal kapasitesinin dolu olması nedeniyle, 1 Mayıs günü ailesiyle pikniğe gitmeyi planlayan hemşirelerin çalışmak zorunda kaldıklarını söyledi ve “1 Mayıs’ta Başhemşirem dahi çalışıyordu. İşçi Bayramı’nı kutlayan hemşiremiz olmadı” dedi.

“1 hemşire 3 personelin görevini yapıyor”

Toplam 3 vardiya olan sağlık sisteminde personel eksikliğinden ötürü hemşirelerin 1 vardiya yerine 2 vardiya çalıştıklarını belirten Köse; her bir hemşirenin 3 personel görevini yürüttüğünü söyledi.  Köse, acil serviste 4 hemşire ile günde 500 hastaya bakıldığını belirterek, Çocuk Servisi’nde 20 personel çalışması gerekirken, 10 personel çalıştığını, Kalp Damar Cerrahisi ve Yoğun Bakımlarda da; 60 personelin çalışması gerekirken, toplam 3 servisi 25 hemşirenin çevirdiğini anlattı.

“10 yıl önce 438, bugün 378 hemşire var”

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde, 10 yıl önce mevcut 17 serviste görev yapan toplam 438 hemşire var iken; şimdilerde faaliyette bulunan toplam 31 serviste görev yapan hemşire sayısının 378 olduğunu belirten Köse, “bunun yükünü 1 Mayıs’ta da dâhil hemşireler çekiyor” dedi.

Sağlık birimleri yüzde 300 oranında büyürken, personel sayısının yüzde 50 civarında düştüğünü belirten Köse, ülke genelindeki sağlık sektöründe ise görev yapan hemşire sayısı 10 yıl önce 760 iken, bugün sağlıkta görev yapan hemşire sayısının 670 olduğunu vurguladı.

 “102 hemşire yerine 40 hemşire istihdamı”

Ülke genelinde hastane ve Sağlık Ocaklarında elzem 102 hemşireye ihtiyaç duyulduğunu belirten Köse, sistemin sağlıklı bir şekilde dönebilmesi için ise, 250 hemşire, ebe ve paramedik kadrosuna ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Oğuz Köse, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde elzem hemşire ihtiyacı 60 iken, tüm sağlık merkezlerinden çalıştırılmak üzere toplamda 40 hemşire kadrosu açıldığını da vurguladı.

Onkoloji Hastanesi’nin temellerinin atılmasının, Girne Akçiçek Hastanesi’ne Diyaliz Servisi ve Çamlıbel’e de Sağlık Ocağı açılmasının planlandığını işaret eden Köse, 250 personel eksikliğiyle bu servislerin nasıl hizmete konmasının düşünüldüğünü de sordu.

 

 “Protokol gerekçe gösteriliyor”

Köse, hastanelere gerekli hemşire istihdamının yapılmamasına ve sağlığa 40 kadro öngörülmesine, Türkiye ile imzalanan protokolün gerekçe gösterildiğini belirtti. Köse, “Halkın sağlığından birinci derecede sorumlu olan Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Başbakanlık tarafından; sağlık sektöründeki bu kadro ihtiyacına rağmen, 40 istihdam yapılmasına karar verildi” dedi.

“Ek mesaiyle 300 istihdam yapılabilir”

Hemşirelerin çalışmış olduğu fazla mesai bedeliyle 300 tane hemşire istihdamının yapılabileceğini de belirten Köse, böylelikle hem işsiz olan hemşirelere iş imkânı yaratılacağını, hem de mevcut çalışan hemşirelerin daha rahat ortamlarda çalışmasının sağlanabileceğini işaret etti.

Hemşirelerin yaptıkları ek mesainin karşılığı olan ek mesai ücretinin de, normal çalışma saatinin altında olduğunu da belirten Oğuz Köse, “Hemşireler ek mesai istemiyor, insanca yaşamak istiyor” diye konuştu.

“Sağlık sistemini çeviren hemşirelerdir”

Hemşirelerin sağlık sisteminin yüzde 60’ını oluşturduğunu ve sağlık sistemini çeviren ekibin hemşireler olduğunu belirten Köse, “bugün mesai saatinin dışında bir nöbetçi doktor ile hemşireler vardır. Hastanelerin tüm servislerinde hastayı ilk karşılayan kişi hemşiredir” dedi.

“Hemşirelerin hayatına mal olabilir!”

Hemşirelerin fazla mesai çalıştırılması nedeniyle; uykusuzluk, yorgunluk ve iş tatminsizliği nedeniyle yaşanan motivasyonsuzluk sonucu doğabilecek bir dalgınlığın, hemşirelerin hayatına mal olabileceğini vurgulayan Oğuz Köse, şunları anlattı:

“Kan alma sırasında HİV virüslü bir hastanın iğnesinin eline batması sonucunda hemşirelerin hayatı bitebilir. Mesleğinden emekli olurken, kanser veya kalp krizinden hayatını kaybeden birçok örnekler var. Gece çalışmanın üzerine bir de iki kat mesai çalışıp da bir insan uykusunu almazsa, ailesiyle normal vakit geçiremezse, sosyal hayatına biraz zaman ayıramazsa psikolojik sorunları da ortaya çıkarır. Hemşireler gün boyunca kanserojen ilaçlar ile müdahale yapıyorlar. Hemşireler halen daha hayati önlemlerin alınmadığı birimlerde çalışıyor. Hemşireler, röntgen ışınları, Onkolojide kanser hastalarına kullanılan ilaçlar gibi hayati risk taşıyan görevlerde çalışıyorlar.”

“Bu yaz da tatile çıkamayacaklar”

Köse, ayrıca personel açığından dolayı sağlık çalışanlarının yüzde 70’inin bu yaz, tatile çıkamayacağını belirterek, “17 saat çalıştıktan sonra 7 saat evine giden hemşire, 7 saatin ardından 17 saatlik mesaiye gider. Çocuğu olan bir hemşire, 7 saate uykuyu mu, dinlenmeyi mi yoksa ailesi ile evinin bakımını mı üstlenebilir?” diye sordu.

“Bakanlığın hataları hemşirelere yükleniyor”

Tüm bu yaşanan olumsuz iş şartlarına rağmen hemşirelerin bugüne kadar hata yapmadığını da vurgulayan Köse, “Biz Sağlık Bakanlığı’na şunu söyledik; ‘bu kadar yoğun, bu kadar tam performans çalışan bir sistemin içinde herhangi bir şekilde hata olursa bunun da sorumlusu Sağlık Bakanlığı’dır’ diye kaç kez söyledik. Buna rağmen, Sağlık Bakanlığı’nın hataları hemşirelere yüklenmektedir” dedi. Toplumda ve basında hemşirelere haksız yere saldırılar yapıldığını da işaret eden Köse, “hemşirelere kimse destek vermiyor ve bu zor şartlarda çalışan hemşireler sürekli eleştirilerek sahipsiz bırakılıyorlar” diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA