26 Kasım 2024
  • Lefkoşa9°C
  • Mağusa7°C
  • Girne12°C
  • Güzelyurt7°C
  • İskele7°C
  • İstanbul8°C
  • Ankara-1°C

EİDE: “YA ÇÖZÜM YA YOKUŞ AŞAĞI”

"İki liderin anlaşması yetmez"

Eide: “Ya çözüm ya yokuş aşağı”

03 Ekim 2016 Pazartesi 08:32

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Birleşmiş Milletlerin resmi yayın organı UN News Center’e Kıbrıs’taki müzakere süreci ile ilgili açıklamalar yaptı. Eide yaptığı açıklamada tarafların askıda bulunan konular üzerinde uzlaşıya varamamaları durumunda sürecin ters yöne ilerleme tehlikesinin bulunduğuna dikkat çekerek, çözüm fırsatını kaybedilmesi durumunda Kıbrıs’ta bölünmüşlüğün ve statükonun istikrarlı bir şekilde devam edeceğinin altını çizdi

ÇÖZÜME GEÇMİŞTEN DAHA YAKINIZ AMA!

BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıs müzakerelerinde gelinen durum ile ilgili yaptığı açıklamada, tarafların çözüme geçmişten daha yakın olduğunu fakat askıda bulunan konular yüzünden gidilmesi gereken yol bulunduğunu söyledi. Çözüm konusunda az ama önemli konular üzerinde uzlaşıya varılması gerektiğine işaret eden Eide, müzakerelerde gelinen noktada bu konuların etkili bir şekilde ele alınacağı bir çerçeve yaratmaya çalıştıklarını aktardı.

 

İKİ LİDERİN ANLAŞMASI YETMEZ!

İki toplumun bugünkü durumunun kabul edilemez ve aşılması gerektiğini söyleyen BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilcisi Eide, iki liderin de çözüme varabilmek için samimi bir şekilde çalıştıklarını fakat çözüm planının Kıbrıs halkları tarafından onaylanacak olması nedeniyle, iki liderin anlaşmasının Kıbrıs’ta barışa ulaşabilmek için yeterli olmayabileceğinin altını çizdi.

 

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Birleşmiş Milletlerin resmi yayın organı UN News Center’e Kıbrıs’taki müzakere süreci ile ilgili açıklamalar yaptı.

Güney Kıbrıs’ta yayınlana gazeteler Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, UN News Center’a verdiği röportaja, geniş yer verdiler.

Habere göre Eide, çözüme ilişkin bu fırsatın kaybedilmesi durumunda bunun tarihi bir başarısızlık olacağını ifade etti.

Sürecin ilerlemiş aşamada olduğunu, nihai düzlüğe varılmakta olduğunu ifade eden Eide, nihai çözüme yakın olunup olunmadığı şeklindeki bir soru üzerine, geçmişten daha çok yakın olunduğunu ancak askıda bulunan konular olması nedeniyle hala gidilmesi gereken yolun bulunduğunu söyledi.

Eide, anlaşmanın yakın olduğu izlenimini de yaratmak istemediğini çünkü çözümlenmesi gereken az ancak önemli konuların bulunduğuna dikkati çekti.

Birçok konunun geride kaldığını, çözümlendiğini, ancak, genellikle daha zor konuların ilk önce ele alınmadığına da dikkati çeken Eide, açıklamasında ayrıca bu nihai konuların, daha çabuk, daha etkili ve doğru bir şekilde göğüslenmesinin mümkün olacağı bir çerçeve, bir alanın yaratılması gerektiğini, şimdi bunu arayacaklarını belirtti.

Son 50 yılın çabalarının kaybedilmesi tehlikesinin bulunup bulunmadığı şeklindeki bir soru üzerine Eide, başarı sağlanan her şeyin kaybedilmesi olasılığının bulunduğunu çünkü ya çözüm ya da yokuş aşağı olabileceği bir aşamaya gelindiğini ifade etti.

Eide, alternatif çözümün, artık mevcut durumun değil, sonsuza dek sürecek istikrarlı ve güvenli bir statüko olduğunu belirtti.

İki toplumun, bugünkü durumun, kabul edilemez olduğunu ve aşılması gerektiğini söylediğine dikkati çeken Eide, uluslararası ilişkilere yönelik tecrübesinin ve hissiyatının, bu fırsatın kaçırılması durumunda, ne Kıbrıslılar ne de bölgede yardımcı olmaya çalışan bir kimse için iyi olacağını söyledi.

2016 yılı içerisinde çözümün olup olmayacağı yönündeki bir soru üzerine Eide, doğal olarak bunun iddialı ancak mümkün olabileceğini yineledi.

Liderlerin, samimi bir şekilde, Kıbrıs sorununun çözümü için çalıştıklarını ifade eden Eide, zorlukların ise, iki toplumda da, çözüm perspektifiyle o kadar coşkulu olmayan insanların bulunması olduğunu ifade etti.

Eide, sözlerinin devamında liderlerin, kendi aralarında anlaşmalarının yeterli olmadığını, toplumlarındaki çoğunluğu da ikna etmeleri gerektiğini çünkü anlaşmanın referanduma sunulacağını söyledi.

BM Güvenlik Konseyi’nin desteğinden de bahseden Eide, bunun, mutlak şekilde değerlendirilmesi gerektiğini, garantör ülkeler tarafından da yapıcı açılımlar bulunduğunu, rollerinin ne olacağı veya ne olmayacağı konusunda anlaşma zamanı geldiğinde bu görüşmeye hazır olduklarını belirtti.

Eide, BM’nin baskı yapmayacağını, BM’nin rolünün, yardımcı olmak ve koordine etmek olduğunu belirtti. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA