26 Nisan 2024
  • Lefkoşa21°C
  • Mağusa21°C
  • Girne21°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele21°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara22°C

EİDE: İLERİYE YÖNELİK 'ÇOK YAPICI DÜŞÜNCELER' GELİŞTİRMEKTEYİZ 

Eide: İleriye yönelik 'çok yapıcı düşünceler' geliştirmekteyiz 

27 Eylül 2014 Cumartesi 11:20

espen_barth_eide_4898252aBirleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun yapıldığı New York'ta Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos'la bir görüşme yaptı.

Görüşmeden sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan Espen Barth Eide, “İyi dostum, dışişleri bakanıyla mükemmel ve çok yapıcı bir toplantı yaptım. Sanıyorum bu çok eski anlaşmazlığa bazı yeni dinamizmler getirme çabalarında ileriye yönelik çok yapıcı düşünceler geliştirmekte olduğumuzu düşünüyorum” dedi.

BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide şöyle dedi:

“Atamamın başlangıcının iyi olduğunu düşünüyorum. Önümüzde zor konuların bulunduğunun farkındayım.”

“Özlü, yapısal müzakerelere gidiyoruz. Yunanistan'ın bu konudaki yaklaşımımı güçlü biçimde desteklediğini duymaktan çok memnunum.”

Amerikalı yetkililerle görüşüp görüşmeyeceği sorulan  Espen Barth Eide, (bugün) Victoria Nuland'ı göreceğini, Amerika'yla yakın temasta olduğunu bildirdi, Rus yetkililerle görüştüğünü de hatırlattı.

BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı şöyle devam etti:

“Kıbrıs sorununun, Güvenlik Konseyi'nin 'bir anlaşmaya yönelik bir yöntem olması gerekir' şeklindeki görüşü ve anlaşmayı adanın yeniden birleştirme olarak düşünmeleri bakımından adada bu kadar bölücü iken New York'ta oldukça birleştirici olması ilginç. Bu, Ukrayna, Suriye gibi konularda büyük anlaşmazlıkların olduğu bu dönemde çok önemlidir. Kıbrıs konusunda P5 ülkeleri mükemmel bir şekilde sıraya konmuştur.”

Bir soruyu yanıtlayan Eide, uluslararası desteğin önemli olduğunu ancak daha da önemlisinin adadaki iki toplum tarafından desteklenmesi olduğunu vurguladı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA