25 Nisan 2024
  • Lefkoşa21°C
  • Mağusa19°C
  • Girne24°C
  • Güzelyurt23°C
  • İskele19°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara20°C

EGZERSİZ FİZYOLOJİSİ VE SPORCU SAĞLIĞI ANLATILDI

LAÜ’de “Egzersiz Fizyolojisi ve Gastrointestinal Sistemde Vaka Çözümleri” konulu konferans düzenlendi

Egzersiz fizyolojisi ve Sporcu sağlığı anlatıldı

02 Temmuz 2015 Perşembe 17:30

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından “Egzersiz Fizyolojisi ve Gastrointestinal Sistemde Vaka Çözümleri” konulu konferans düzenlendi. Konferansa, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Anabilim Dalı Uzman Dr. Emre Karslı ve Dokuz Eylül Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Mert Tunar konuşmacı olarak katıldı.

Karslı: Sindirim, uzun bir sistem sayesinde sağlanıyor

Konferansta, sindirim sistemi fizyolojisi, biyokimyasal testleri ve olguları üzerinde sunum yapan Karslı, sindirimin ağızda dişler ile başladığını, dil, yutak, yemek borusu, mide, kalın ve ince bağırsakla birlikte, sindirime yardımcı olan karaciğer ve safra kesisi gibi uzun bir sistem sayesinde tamamlandığını belirtti. Sağlıklı bir insan vücudunun günlük bir buçuk litre kadar tükürük salgıladığını ve bunun da ciddi bir rakam olduğunu söyleyen Karslı, bu salgıların katı atıkların kolay sindirilmesini sağlamanın yanında, ağız içi dokuların ıslak kalmasını ve rahat nefes alınmasına yardımcı olduğunu dile getirdi.

Tunar: Sağlıklı bir bireyin kuvvetli, dayanıklı ve esnek olması gerekir

Sunumunda sporcu sağlığı ve sağlıklı beslenmeyle ilgili bilgiler veren Tunar, sağlıklı bir kişinin fiziksel aktiviteleri gerçekleştirebilmesi için kuvvet, dayanıklılık, esneklik gibi işlevsel özelliklere sahip olması gerektiğini belirtti. İnsan vücudundaki iskelet kasının motor nörondan gelen uyarılarla kasıldığına değinen Tunar, motor nöronun iskelet kasını uyardığı yere “Kas-Sinir Kavsağı” adı verildiğini söyledi.

Konferansın sonunda dinleyicilerden gelen soruları yanıtlayan katılımcılara Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Melten Uçar tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA