ECONOMİST: TÜRKİYE'DEN BREZİLYA'YA PROTESTOLARIN İLERLEYİŞİ

28 Haziran 2013 Cuma 14:40

Haftalık Economist dergisinin bu haftaki kapak konusu, aralarında Türkiye ve Brezilya'nın da bulunduğu dünyanın pek çok noktasındaki protesto eylemleri.
'Protestoların ilerleyişi' manşetini atan derginin kapağındaki karikatürde, 1789 Fransız Devrimi, 1968'deki protestolar, 1989'daki komünizm karşıtı eylemler ve son dönemdeki protestoları simgeleyen karakterler yer alıyor.
Son dönemdeki eylemleri sembolü olan kadın karakter, bir elinde kağıt kahve bardağı, diğerindeyse bir akıllı telefon tutuyor.
Farklı yerlerdeki protestoların farklı nedenleri olduğunu vurgulayan dergi, eylemlerin ortak noktalarını şöyle açıklıyor:
Ortak noktalar
"Son bir kaç haftadır, bir ülkeden diğerine protestocular hayret verici bir hızda harekete geçti. Demokrasilerde, diktatörlüklerden daha aktiftiler. Talepler listesi olan çeşitli lobilerden ziyade, sıradan, orta sınıf insanlardı. Şölenleri ve öfkeleri, yolsuzluğu, verimsizliği ve iktidardakilerin küstahlığını mahkum ediyordu.."
Eylemlerin ritminin teknoloji sayesinde hızlandığını belirten dergi, V for Vendetta filmindeki Guy Fawkes maskesinin hem Sao Pulo'da, hem de İstanbul'da görüldüğünü söylüyor ve şöyle devam ediyor:
'Elinde akıllı telefonu olan herkes haberler yayıyor, ama bu haberler her zaman güvenilir olmuyor. Polis 31 Mayıs'ta İstanbul'daki Gezi Parkı'nda kurulan çadırları yaktığında, olanlar Twitter'da anında yayıldı. Türkler öfkelerini ifade etmek için sokağa çıktıklarında, polisin acımasız müdahalesinde göstericilerin öldüğü haberleri alevi körükledi. O ilk haberlerin yanlış olduğu ortaya çıksa da, artık protesto moda olmuştu."
Economist eylemlerin daha önceki gibi sendikalar ya da diğer çıkar grupları tarafından örgütlenmediğini söylüyor ama bu organizasyon eksikliğinin eylemlerin gündemini ve taleplerini kaçınılmaz olarak bulanıklaştırdığını belirtiyor.
Bu geniş tabanlı 'iyi hava eylemciliğinin' ortaya çıktığı hızda kaybolabileceğini de söyleyen dergi, 2011'deki İşgal (Occupy) eylemlerinin akıbetini hatırlatıyor. Ancak dergi bu kez eylemcileri derin bir hoşnutsuzluktan beslendiğini kaydediyor. Dergi bu noktada, geçen ay İsveç'te, 2011'de de İngiltere'de yaşanan gençlik isyanlarını hatırlatıyor.
'Genç orta sınıflar öfkeli'
Economist, özellikle kalkınmakta olan ülkelerde hızla büyüyen orta sınıfların siyasi beklentilerinin daha büyük bir güç olduğunu belirtiyor ve bu noktada Hindistan'da 23 yaşındaki bir kadının tecavüz edilip, öldürülmesine karşı yapılan eylemleri ve 2011'deki yolsuzluk karşıtı protestoları hatırlatıyor.
Türkiye'de de üniversiteden mezun olanların sayısının 1995'ten bu yana her yıl yüzde 8 arttığını belirten dergi, "Bunun yarattığı genç orta sınıflar, büyük aileler ve alkole denetim isteyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, dinci muhafazakârlığına karşı öfkeli" diyor.
Economist'in başyazısı şu satırlarla sona eriyor:
"Demokratlar diktatörlerin gösterileri durdurma yeteneklerine imrenerek bakıyor olabilir. Çin çok sayıda yerel düzeyde gösterinin, bir ulusal harekete dönüşmesini engellemeyi başardı. Suudi Arabistan muhaliflere sessiz kalmaları için rüşvet verdi. Rusya, para cezası ve hapis tehditleriyle gözleri korkuttu. Ama uzun vadede otokratlar daha büyük bir bedel ödeyebilir. Sultan Erdoğan'ın ileride görebileceği gibi, insanları sokaklardan uzaklaştırmak için güç kullanmak hükümetleri ölümcül derecede zayıflatabilir ve Arap hükümetlerinin iki yıl önce gördüğü gibi, diktatörlüklerde protestocuların öfkelerini yönlendirebileceği kurumlar pek bulunmuyor. 2013'te demokrasilerin sıkıntılar çektiğini gören Pekin, Moskova ve Riyad'daki liderler rahatsız hissediyor olmalı."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Cumhurbaşkanı Tatar, İstanbul’da THY Genel Merkezi’ni ziyaret ettiTemaslarda bulunmak üzere İstanbul’da bulunan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türk Hava Yolları (THY) Genel Merkezi’ni ziyaret etti.22 Temmuz 2025 Salı 16:13KIBRIS
Karayolları Dairesi'den Lefkoşa Kuzey Çevre yolu duyurusuKarayolları Dairesi Müdürlüğü, Lefkoşa Kuzey Çevre yolu köprülü kavşak ile Alayköy bağlantısının Gönyeli-Boğaz yolunun üzerinden geçtiği kesimde bazı yolların çıkmaz sokak olduğunu duyurdu.22 Temmuz 2025 Salı 16:12KIBRIS
DAÜ’den Ankara’da üst düzey ziyaretler...Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Vakıf Yöneticiler Kurulu (VYK) Başkanı Erdal Özcenk ve VYK Üyesi Beyhan Gürgöze, Türkiye Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Çağrı Erhan’ı ziyaret etti.22 Temmuz 2025 Salı 16:09DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
DAÜ'den "Kıbrıs Gerçek" gazetesine kınama, cevap ve dava!21 Temmuz 2025 tarihinde, yerel bir medya organında yayımlanan ve üniversitemizi hedef alan “DAÜ’de 16 Yıllık Kayıt Skandalı!” başlıklı haber; gerçek dışı, çarpıtılmış ve kamuoyunu yanıltmaya yönelik mesnetsiz iddialar içermektedir.22 Temmuz 2025 Salı 15:00KIBRIS
İşte artan yeni trafik cezaları!İşte artan yeni trafik cezaları!22 Temmuz 2025 Salı 14:52KIBRIS
Erhürman ve Çeler'den ortak mesaj: Birlikte yürüyecek, birlikte yöneteceğizGönyeli’de konuşan Erhürman ve Çeler, seçimler öncesi birlik çağrısı yaptı. Erhürman “Kötü parantez kapanacak” derken, Çeler “Birlikte kazanacağız” dedi.22 Temmuz 2025 Salı 13:57KIBRIS
Gazimağusa yarın gün boyu susuz kalacakGazimağusa Belediyesi, Ana Su Deposu’nda yürütülen bakım ve onarım çalışmaları nedeniyle yarın gün boyu su kesintilerinin yaşanacağını duyurdu.22 Temmuz 2025 Salı 13:54KIBRIS
Honda ışıklarında kaza: 2 kişi yaralandıLefkoşa’da Dr. Fazıl Küçük Bulvarı üzerinde, (Honda Işıkları) trafik kazası meydana geldi. Edinilen ilk bilgiye göre, 2 kişi yaralandı.22 Temmuz 2025 Salı 13:52KIBRIS
258 miligram alkollü sürücü zincirleme kazaya neden oldu: 475 bin TL’lik hasar oluştuCharles Agbonson, Lefkoşa’da alkollü araç kullanırken toplam 4 araca ve 1 motosiklete çarptı. Araçlarda toplam tahmini 370 bin TL, motosiklette ise 105 bin TL olmak üzere toplam 475 bin TL hasar meydana geldi.22 Temmuz 2025 Salı 13:49KIBRIS
Gönyeli’de ilk işaret “fişeği” atıldı:“Aydınlık bir yüzle, toplumunu seven, samimiyetle inanan bir adayla bu yola baş koyduk”22 Temmuz 2025 Salı 13:19KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs