28 Mart 2024
  • Lefkoşa23°C
  • Mağusa23°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt24°C
  • İskele23°C
  • İstanbul21°C
  • Ankara18°C

ECDATTAN 785 YIL ÖNCE ALTTAN ISITMA SİSTEMİ

Ecdattan 785 yıl önce alttan ısıtma sistemi

21 Şubat 2014 Cuma 19:55

Sivas'ın Divriği ilçesinde 785 yıl önce inşa edilen Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nda, günümüzde kullanılır durumda olmayan alttan ısıtma sistemi bulunduğu belirtiliyor.

SİVAS - Mücahit Koç

Sivas'ın Divriği ilçesinde 785 yıl önce inşa edilen ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) "Dünya Kültür Mirası Listesi"nde yer alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nda, ecdadın asırlar önce kurduğu, günümüzde kullanılır durumda olmayan alttan ısıtma sistemi bulunduğu belirtiliyor.

Anadolu beyliklerinden Mengücekoğulları döneminde 1228 yılında yaptırılan, "görmeden ölmeyin" sloganıyla tanıtılan ve Avrupalı bilim adamlarınca "Anadolu'nun El-Hamrası" olarak nitelendirilen Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, ecdadın mimari zekasını gözler önüne seren eşsiz bir eser olarak göze çarpıyor.

Süsleme ve örtü biçimlerinin dengeli ve uyumlu bir şekilde ayarlanmasıyla başlı başına kendine özgü bir yapı olan eserde, ecdadın asırlar önce kurduğu, günümüzde kullanılır durumda olmayan alttan ısıtma sistemi bulunduğu belirtiliyor.

Eserin, başmimar Muğis oğlu Ahlatlı Hürrem Şah ve işçilerce 785 yıl önce tarihi yapının yaklaşık 100 metre ilerisine yapılan hamamın bacasından çıkan buharla ısıtıldığı ifade ediliyor. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nın "Cennet kapısı" üzerindeki altıgenin, eserin alttan ısıtma sistemi planı olduğu kaydediliyor. Tarihi yapıda günümüzde herhangi bir ısıtma sistemi bulunmuyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA