E-KİMLİK YALAN OLDU!

24 Ekim 2014 Cuma 10:28
Ülkede, bu yılın Haziran ayında kullanımına başlanması hedeflenen Akıllı Kimlik Kartları halen daha hazırlanamadı. KKTC’de ‘el yazması’ kimlik kartlarının yerini alacak elektronik kimlik kartlarının, ilk etapta 1 Eylül 2012’de ardından da Haziran 2014’te kullanıma gireceği açıklanırken, elektronik kimlik kartları çalışması halen sonuçlandırılamadı. Bilindiği gibi, vatandaşların bürokratik işlemlerini daha kolay ve hızlı yapmasını sağlayacak e-kimlik kartlarında, Kıbrıs’ın kimliğini ve yerelliğini yansıtan figürler kullanılacak ve kişinin İngilizce bilgileri de yer alacak.
İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı, Türkiye Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’yla işbirliği içinde sürdürdüğü çalışmalar çerçevesinde e-kimliğin donanımı TÜRKSAT; yazılımı ise TÜBİTAK tarafından yapılıyor.
ÇEKİRDEĞİNE DAHİ BAŞARILAMADI
KKTC kimlik kartı üzerinde, temaslı çip ve işletim sistemi olarak TÜBİTAK tarafından geliştirilen çip ve işletim sistemi kullanılacak. Uluslar arası standartlara uygun, çağdaş ve daha kaliteli hizmet vermek amacıyla tasarlanan yeni elektronik kimlik kartlarının e-Devlet’in çekirdeği olması hedefleniyor.
TEKNİK SORUNLAR AŞILAMADI
İçişleri Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre, teknik bazı arızalardan ötürü gecikme yaşandı. Deneme baskısında sürekli teknik sorunlarla karşılaşıldığı ve bu sorunların giderilmesi için çalışmalar yürütüldüğü belirtildi.
Güvenilir bir kaynaktan edinilen bilgiye göre ise, ülkeye getirilen elektronik kimliklerin basımının sağlanacağı makinenin de arızalı olduğu ve TÜBİTAK’ın da çalışmalarını henüz tamamlayamadığı belirtiliyor.
SAHTE KİMLİKLERLE GERÇEKLERİ BİRBİRİNE GİRDİ
Öte yandan, güvenilir kaynaktan alınan bilgiye göre, piyasada bulunan çok miktarda sahte kimliğin ayrıştırılması çalışması yapıldığı için de, elektronik kimlik çalışması halen daha tamamlanamadı ve ülkede hedeflenen tarihte elektronik kimliğe geçilemedi.
E-KİMLİK SÜRECİ…
KKTC e-kimlik projesi görüşmelerine, 1 Aralık 2011’de Türkiye'yi ziyaret eden İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı heyetine, Ankara G-222 biriminde gerçekleştirilen ''Türkiye e-Kimlik Süreci'' sunumu ile başlandı. Sunumda, 2006-2010 yılları arasında TÜBİTAK BİLGEM tarafından e-kimlik projesi kapsamında gerçekleştirilen Ar-Ge çalışmaları, pilot uygulama denemeleri ve yaygınlaştırma hazırlık çalışmaları anlatıldı.
TÜBİTAK BİLGEM'in Türkiye'de yürüttüğü e-kimlik projesinde gerçekleştirilen çözümler, KKTC İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu’na, 11 Ocak 2012 tarihinde, TÜBİTAK BİLGEM'e yaptığı ziyaret sırasında tanıtıldı.
TÜBİTAK BİLGEM Başkanı Hasan Palaz, Bakan Çavuşoğlu'na TÜBİTAK BİLGEM'in geliştirdiği Akıllı Kart İşletim Sistemi (AKİS), Kimlik Kartı Dağıtım ve Yönetim Sistemi (KYS), Elektronik Kimlik Kartı Kişiselleştirme, Pasaport Yönetim Sistemi (PAYS) ve Kamu Sertifikasyon Merkezi yazılımlarını tanıttı.
KKTC TÜBİTAK'TAN TALEP ETTİ
Toplantı sonunda, TÜBİTAK BİLGEM’den KKTC e-kimlik ve e-pasaport projeleri için teklif verilmesi talep edildi. TÜBİTAK'ın teklifi 18 Ocak 2012'de KKTC İçişleri ve Yerel Yönetim Bakanlığı'na iletildi.
E-kimlik, e-pasaport çalışmaları çerçevesinde Ankara'da temaslarda bulunmak üzere Bakan Nazım Çavuşoğlu ve beraberindeki KKTC heyeti, şubat ayında Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile görüştü. Bakan Çavuşoğlu ayrıca e-kimlik ve e-pasaport çalışmaları için TÜBİTAK ve TÜRKSAT yetkileriyle görüştü.
TÜBİTAK BİLGEM ve TÜRKSAT proje ekipleri, KKTC'deki analiz çalışmalarını şubat ayında başlattı. Çalışmada, KKTC'nin mevcut kimlik yapısı incelendi. Mart ayında da KKTC'de gerçekleştirilen kimlik kartı gövde tasarımı, kart yönetim sistemi ve kimlik kartı içerik belirleme konularında teknik analizler yapıldı.
Bu analizler sonunda, elektronik tabanlı kimlik kartının hayata geçirilebilmesi için KKTC'ye, gerekli altyapı sistemlerin kurulmasına karar verildi.
AKILLI KİMLİK KARTLARI NASIL OLACAK?
KKTC'de kullanılacak kimlik kartlarının temininde, uluslararası üretim standartlarına uygun üretim yapan firmalarla çalışılacak.
KKTC kimlik kartı olarak kullanılacak akıllı kartlar, en az 10 yıl dayanıklılığa sahip polikarbon malzemeden yapılacak.
Kart materyali standartlara uygun yapıda, taklit, tahrif ve sahteciliği ortadan kaldıracak şekilde tasarlanacak.
KKTC kimlik kartı üzerinde temaslı çip ve işletim sistemi olarak TÜBİTAK-BİLGEM tarafından geliştirilen milli çip ve milli işletim sistemi kullanılacak.
Mevcut kimlik kartları yerine kullanılmak üzere tasarlanacak KKTC kimlik kartı üzerinde farklı uygulamalar bulunacak. Bu uygulamalar sayesinde KKTC kimlik kartı aynı zamanda, elektronik imza kartı, seyahat belgesi olarak da kullanılacak.
İncirli: Gelecek nesillere gurur duyacakları bir ülke bırakmak için çalışıyoruzCTP Genel Başkanı Sıla Usar İncirli, Lurucina Panayırı’nda kültür, dayanışma ve yeni geçiş kapılarının önemine vurgu yaptı; adil ve sürdürülebilir barış için kapıların açılmasının ortak talep olduğunu belirtti.03 Mayıs 2026 Pazar 21:30KIBRIS
Kariyer Günü’nde Büyük Buluşma!Dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesi arasında yer alan Yakın Doğu Üniversitesi’nde düzenlenen “Kariyer Günü 2026”, öğrencilerle iş dünyasını bir araya getirerek kariyer yolculuklarına rehberlik etti.03 Mayıs 2026 Pazar 18:03YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Erdal Abidin için acil AB pozitif trombosit kana ihtiyaç vardır.Erdal Abidin için acil AB pozitif trombosit kana ihtiyaç vardır.03 Mayıs 2026 Pazar 18:02KIBRIS
ARUCAD Dünya Dans Günü’nü “Bodies Speak / Ideas Move” Programıyla KutladıARUCAD Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Modern Dans Bölümü öncülüğünde gerçekleştirilen etkinlik, atölye çalışmaları, açık sahne performansları ve akşam gösterimleriyle yoğun bir katılıma sahne oldu.03 Mayıs 2026 Pazar 18:00ARUCAD
Kayıp Şahıslar Komitesine 1 milyon euro ödeyecekRum Yönetimi’nin, kayıpların kimlik tespitine yönelik testlerin yapılabilmesi amacıyla 1 milyon euro değerindeki ödeneği onayladığı belirtildi.03 Mayıs 2026 Pazar 17:58KIBRIS
Meclis Genel Kurulu yarın toplanacak…Gündemde 5 yasa tasarısı var03 Mayıs 2026 Pazar 17:56KIBRIS
Gazimağusa’da 3 yaşındaki çocuk hayatını kaybettiGazimağusa’da 3 yaşındaki Ayaz Kılbaş, ikametgâhı içerisinde aniden rahatsızlanarak yaşamını yitirdi.03 Mayıs 2026 Pazar 17:55KIBRIS
Erhürman, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nu kabul ettiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki heyeti kabul etti03 Mayıs 2026 Pazar 17:54KIBRIS
Merit Otellerinin geleneksel 23 Nisan şenlik ve eğlenceleri Merit Park Hotel’de yapıldıMerit International Sosyal İşler Koordinatörlüğü tarafından Merit Park Hotel’de düzenlenen Merit Otelleri İlkokullar 23 Nisan Oyunları ve Eğlencesi, bu yıl üçüncü kez gerçekleştirilerek çocuklara unutulmaz anlar yaşattı.03 Mayıs 2026 Pazar 17:51KIBRIS
Güney Kıbrıs'ta 2 şap vakası dahaRum basınında yer alan bilgilere göre Athineu'da iki çiftlikte şap hastalığı tespit edildi. Buna göre şap hastalığı görülen çiftlik sayısı 110’a ulaştı. Öte yandan nadir türlerin akıbetine ilişkin kararın önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.02 Mayıs 2026 Cumartesi 18:37GÜNEY KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs












Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.