26 Nisan 2024
  • Lefkoşa28°C
  • Mağusa28°C
  • Girne26°C
  • Güzelyurt29°C
  • İskele28°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara26°C

DURAN ADAM TAKSİM’DEKİ EYLEMİNİ BİTİRDİ

Duran adam Taksim’deki eylemini bitirdi

18 Haziran 2013 Salı 08:23

yeni-eylem-duran-adam--3382980[1]Taksim meydanı bugün en sakin günlerinden birini yaşıyordu. Ta ki gece olup, meydan boşalıp “duran adam”ın tek başına yaptığı “durma eylemi” daha gözle görünür hale gelene kadar.

Duran adam Erdem Gündüz konuşmuyordu. Sessiz bir eylem onunki. Sadece durmaktan ibaret. Yüzü AKM’ye bakıyordu.

Onun eylemine destek vermek için yanında duranlar bir süre sonra çekildi. Onu korumak için gelmişlerdi. Bir süre sonra onunla durmayıp, etrafında insan zinciri oluşturdular ve kalabalık arttı.

Ona gelenlerden biri Barış Can Ergen. “Gezi Parkı’na gelen ilk 20 kişiden biriyim” diyor. “İlk bu arkadaş duruyordu” diye devam ediyor ve “durmaya destek vermek için geldiğinde “duran adamın ona söylediklerini aktarıyor: “Sadece durarak eylem yapalım. Böyle durursak gaz da atamazlar, gözaltına da alamazlar, sadece duralım, konuşmayalım’ dedi.”

Ancak eylemin sonu tahmin ettiği gibi olmadı. Kalabalık arttıkça polisin hareketliliği de arttı ve “duran adam” olmasa da duranların bir kısmı gözaltına alındı.

Sayıyı öğrenmeye çalıştığım bir polis memuru, sayıyı bilmediğini söylerken, yanındaki “siz daha iyi bilirsiniz” diyerek yanıt vermeyi reddediyor.

Duran adam ise eylemini bitirdi. Bitirme gerekçesinin ise polisin müdahale etmesini, biber gazı ve tazyikli su kullanmasını engellemek olduğunu söylüyor.

Adını vermek istemeyen ve eylemi bitirmesinin ardından “duran adam” ile konuşan bir kişi ise onun söylediklerini twitter’dan aktardı. BBC Türkçe’nin konuştuğu twitter kullanıcısı “duran adam”ın tepkisinin Gezi eylemlerinde yaşanan şiddete olduğunu söylüyor.

Hesabından paylaştığı notlardan birinde duran insanın şöyle dediğini aktarıyor: “Benim duruşum medyaya karşı.. 4 insan öldü ve medya bunu görmedi. Çevik kuvvet müdahaleye hazırlanıyordu. İnsanlar zarar görmesin diye bitirdim.”

Performans sanatçısı olan eylemcinin ayrıca, “Ben bir kişiyim. Yarın bir başkası gelir durur. Bu devam eder. Duran adam bir kişi değildir,” dediğini söylüyor.

Türkiye’nin ve İstanbul’un farklı yerlerinden twitter kullanıcılarının paylaştığı haberler de onu doğrular gibi. Kadıköy’de ve İskenderun’da durma eylemi yapıldığına ilişkin paylaşımlar sosyal medyada yayıldı.

Duran insanın eylemini bir ay sürdüreceği söyleniyordu. Taksim meydanında bir günü tamamlayamadı ancak mesajı geniş bir kitleye ulaşmış görünüyor.

Ondan meydanda arta kalanlar ise belediyenin temizlik çalışanları tarafından kaldırıldı.

Şu an Taksim meydanında gruplar halinde onlarca polis duruyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA