25 Nisan 2024
  • Lefkoşa28°C
  • Mağusa26°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt30°C
  • İskele26°C
  • İstanbul20°C
  • Ankara22°C

DÜNYANIN GÖZÜ KIBRIS’TA… KIBRIS TÜRK HALKI NE DÜŞÜNÜYOR?

Dünyanın gözü Kıbrıs’ta… Kıbrıs Türk halkı ne düşünüyor?

31 Mart 2014 Pazartesi 11:50

Vatandaşlara Kıbrıs sorunu hakkında düşündüklerini; çözüm durumunda ekonomik yaşam ve sosyal hayatla ilgili öngörülerini ve KKTC’nin en büyük sorunu olarak neyi gördüklerini sorduk… Vatandaşa göre en büyük sorunlardan biri çözümsüzlük. Çözümsüzlüğü ise ‘yozlaşmış” siyasi sistem takip ediyor. Kıbrıs Türk insanı Kıbrıs sorununa bulunacak çözümün bir sihirli değnek etkisi yapmayacağının, her şeyin düzelmesi için zamana ihtiyaç olacağının da bilincinde, ancak düze çıkabilmek için bu geçiş dönemini yaşamaya hazır…

Rana SARRO/DETAY GAZETESİ

Ülker Fahri: Başarı şansı yüksek

“Kıbrıs sorunu, çözüm yoluna girmiştir, çözüm karşıtları sabote etmezse (Referandumda Hayır) başarı şansı yüksek. Kıbrıs’ta çözüm olması halinde, işini doğru yapanlar için evet yaşam çok daha iyi olacak. Yalanla para kazananlar için ise tam aksi olacak. KKTC'deki en büyük sorun ise, yozlaşmış ve çürümüş siyaset Kurumu, buna bağlı olarak devlet bürokrasisi.”

 

Hikmet Bizden: Avrupa’ya büyük bir göç yaşanır

“Üretmeyen sadece tüketen çalışmadan yaşamayı hak olarak gören bir toplum olarak Kıbrıs Sorunu tüm beceriksizliklerimizi tembelliklerimizin sebebi imiş gibi gösterdiğimiz bir can simididir. Bu halimizle çözüm olursa alışkanlıklarımızı devam ettirmek için elimizde olanları satmaktan kaçınmayacağımız kanaatindeyim. Daha sonra ne mi olacak, Avrupa ülkelerine büyük bir göç yaşanacak ve geri gelmek için bilet parası bulmak için uğraş vereceğiz. Ve bu yaşadıklarımızın sonucunda aklımız başımıza gelecektir.”

 

Arif Alasya: Ciddi değişiklikler olacak

“Kıbrıs sorunu Akdenizde bulunan petrol rezervleri nedeniyle uluslararası güçlerin isteği, Türkiye, Yunanistan ve İsrail’in müşterek bir planı ile çözülecek. Çözüm olduğu takdirde ekonomide ve siyasette ciddi değişiklikler olacak, üretim ve ihracat kalemlerinde ciddi artışlar sağlanacağı ve sosyal seviyenin yükseleceğini tahmin ederim. Zaten merkezi hükümet gelirlerindeki artışlar eğer iyi bir yönetimce planlanıp kullanılırsa ciddi gelişmeler yaşanır. Ancak bugünkü anlayışla kullanılacak oylar seçilecek kötü yönetim sayesinde bizi Rumların ilerisine değil, çok çok gerisine çeker ve varlıklarımızı kaybetmekle karşı karşıya kalırız.”

 

“Hizmet vermeyen hükümetlerin seçilmesi”

“Şu an KKTC'deki en ciddi sorun ise; populistpolitikalar ve seçmenin basit çıkarları için (asgari ücrette iş, barem içi artış ve bir dönüm tarla) verdikleri oylar nedeniyle bize hizmet etmeyen hükümetleri seçmeleri ve sözde bizi dayatma paketlerle kaldıracak yalanı ile bizi yokluğa sürüklemeleri vede toplumun elindeki tüm değerleri elden çıkarmaları.”

Hataylılar Derneği Başkanı Bertan Zaroğlu:

Çözüm söylemleri bırakılmalı

“KKTC’nin en büyük ve en önemli sorunu Kıbrıs Sorunu’dur. Bir çözüm olursa ekonomoyi iyi yönde etkileyeceğini düşünmüyorum, zira Rum Tarafı yakın zamanda nasıl bir çöküntüdeydi gördük. Kıbrıs sorunu hakkında, çözüm söylemlerini bırakıp öncelikli olarak devletimize sahip çıkmamız gerektiğini düşünüyorum. Özdil Nami’nin gizli görüşmelerindende birçok insanımız rahatsız. Kıbrıs Türkü’nün müzakere masasındaki tek temsilcisi Sn. Eroğlu’dur ve bizlerde sonuna kadar Eroğlu’nu destekliyoruz.”

Semavi Aşık: Ekonomi ve sosyal yaşam canlanır

“Kıbrıs sorunu yıllar önce çözülmüş olması gereken, ancak kronikleşmiş bir sorundur. Çözmek çok da kolay değildir. Bir tarafın bayram yapıp kutladığı bir olay, diğer tarafta yas ilan edilmesinin sebebidir. Her iki taraftaki aşırı milliyetçiler de, ne yazık ki yangına körükle gidercesine yaklaşıyorlar soruna ve çözmek daha da zorlaşıyor. Bir çözüm olabilirse ekonominin canlanacağı ve sosyal yaşamın daha iyi olacağı inancındayım.”

“Geçim sıkıntısı ve gelecek endişesi”

“Şu anda KKTC'deki en büyük sorunun ise; gelecek endişesi olduğunu düşünüyorum. Özel sektör önünü göremiyor. Üniversitede okuyan ya da mezun olan gençler işsiz kalma tehlikesiyle yüz yüzeler. Devlet çalışanları yıllardır zam almadıklarından ancak sürekli zamlanan elektrik, gaz, akaryakıt ve bunların zammından etkilenip pahalılaşan piyasa nedeni ile geçim sıkıntısı içinde. Kimse geleceğini göremiyor ve bu durum da insanları mutsuz ve verimsiz yapıyor.”

Özdil Talat Nami: Çözümsüzlüğün ta kendisi

“Kıbrıs sorunu bir anlık iyi niyetle çözülebilecek uzun yıllar süren bir müssübettir. Ekonomik yaşam ve sosyal hayat denen kavramlar, ancak çözüm olduğu takdirde başlamaları mümkündür. Şu an çözümsüzlük içerisinde yokuz, dünyada yokuz, canlı hayaletlerdir Kıbrıslıtürkler. Şu an KKTC'de en büyük sorunsa, tabii ki çözümsüzlüğün ta kendisidir.”

Yrd. Doç Dr. Hüseyin Işıksal:

Sihirili bir değnek gibi değişmez

“Kıbrıs sorununda ilk kez çözüm için bu kadar olumlu bir hava görüyorum, çünkü insiyatifler  tamamıyla bizim elimizden çıkmıştır. Özellikle ABD’nin enerji ve bölgesel siyaseti doğrultusunda zorladığı Kıbrıs’ta çözüm ısrarı bu süreci umulduğundan da hızlı ilerletebilir. Çözüm olursa ekonomik ve sosyal yaşamın ‘sihirili bir değnek’ değimiş gibi değişeceğini sanmak bence en iyi tarifiyle ‘saflıktır’. Toplumun çok büyük bir kısmının hazır olmadığı zorlu mücadele şartları, bugüne kadar rahata ve kayrılmaya alışmış kesimlerde soğuk duş etkisi yaratacaktır. Öte yandan evrensel kriterlere göre eğitim almış ve kendini geliştirimiş kesimlere olumlu yansıyacağı söylenebilir.”

“Sosyal adalet ve partizanlık”

“Bana göre şu an KKTC’deki en büyük sorun sosyal adalet ve partizanlık sorunudur. Gençlere liyakat esaslı iş bulma ve yükselme yerine, sadece torpil ve partizanlıkla bir yerlere gelebilecekleri bir sistemden başka bir alternatif sunulmamaktadır. Ayrıca haksız elde edilen mevki ve menfaatler toplumu gittikçe yozlaştırmakta ve bencilleştirmektedir.”

 

Cengiz Dindar: Bence sonumuz olur

“Ekonominin düzelmesi için, öncelikle bir ekonomimizin olması gerekiyor ki bu bence yok. Çünkü tamamen Türkiye’ye bağımlıyız ve üretici değil tüketici bir toplumuz. Bence KKTC’nin en büyük sorunu "bana dokunmayan yılan bin yaşasın" mantığındaki toplumumuz. Ve Kıbrıs sorunu hakkındaki düşüncem ise, bence sonumuz olur. Şuandaki çözümsüzlük aslında bir çözüm.”

Arzu Acet: Çözüm uzak görünüyor

“Kıbrıs sorunu’nun çözüleceğini düşünmüyorum. Çünkü bu sorun sadece iki devlet arasında değil garantör devletlerin çıkarları da söz konusu olduğundan çözüm bize uzak görünüyor. Eğer çözüme ulaşılırsa ki bu çok zor, ne şartlarda bir çözüm olacak bizim çıkarlarımıza uygun bir çözüm olacak mı? En büyük sıkıntı; ambargo ve izolasyonlardır. Bu sorunlar yüzünden adada pahalılık var ve maaşlar yetersiz kalıyor. Ev kiraları döviz üzerinden olduğu için kirada oturanlar için bu başlıca sorunlardan biri tl bazında maaş alıp döviz bazında kira ödemek insanların hayatını güçleştiriyor.”

Burak Gül: Derhal bir çözüm olmalı

“Kıbrıs sorunu hakkındaki tek bir cümle olarak, derhal iyi veya kötü bir şekilde çözüm sağlanmalıdır. Çözüm sağlandıktan sonra, beleş mallara konma ve bunun gibi abuk sabuk yönetimlerin olmayacağını ve daha iyi hakkı ne ise herkes onu kazanarak adeta insan gibi yasayacağımızı düşünüyorum. Şuanda KKTC deki en büyük sorunsa; ciddiyetsiz bir yönetimdir. Ciddiyetsiz yönetim derken buna her alandaki tüm yetkililer de dahildir.”

Murat Salel: Devlet ve hükümet olmayışı

“KKTC’deki en büyük sorun devlet ve hükümet olmayışı. Kisisel çıkarlar uğruna tiyatro oynanıyor olması. Çözümden kasıt nedir onun tarifi net olursa, fakat mevcut sartlarda bir anda meydana gelecek çözüm, barış vs nasıl adlandırılırsa hayrımıza olmayacağı kanaatindeyim. Çünkü ne eğitim ne de altyapı olarak, buna hazır değiliz. Rekabet etme şansımız yok.”

 

Metin Bazukuvvet: Bu tiyatroda sadece kuklayız

“Kıbrıs Sorunu bana göre bizim elimizde değil. Bu tamamen dış güçlerin elinde, bizimkiler ise bu tiyatroda sadece kukla. Çözüm olursa ben ekonomik açıdan daha rahat olacağına inanmam. Bunun Avrupa’da çok ülkede görürüz bazı sermayenin cebi dolacak o kadar. KKTC de en büyük sorun ise, yalancı siyasetçiler. Hergelen gideni aratır oldu, yandaşlarına menfaat sağlamaktan başka bi şey yaptıkları yok.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA