25 Nisan 2024
  • Lefkoşa36°C
  • Mağusa34°C
  • Girne34°C
  • Güzelyurt35°C
  • İskele34°C
  • İstanbul23°C
  • Ankara27°C

DÜNYA’DA YOK! KKTC’DE VAR!

Dünya’da yok! KKTC’de var!

07 Temmuz 2014 Pazartesi 13:26

SEBEP ÇOK: Yağan yağmur, aşırı sıcak, rüzgar gibi nedenler ile Kıbrıs Türk halkı yıllardır elektrik kesintilerine farklı nedenlerle maruz kalıyor. İletim hatlarında tamir amaçlı yapılacak kesintiler için vatandaşlara bilgi verilirken, arızalar sonucu gerçekleşen kesintiler için ne muhatap bulunabiliyor, ne de elektriklerin ne zaman düzeleceği hakkında bilgi alınabiliyor.

HAYAT ÇEKİLMEZ HALE GELİYOR: Ülkemizde neredeyse normalmiş gibi algılanan elektrik kesintileri özellikle yaz sıcaklarında halkın hayatını çekilmez hale getiriyor. Elektrik kesintileri, jeneratörü olmayan işletmeleri de zor durumda bırakırken, ekonomik kayıplara da neden oluyor.

GELİŞMEMİŞLİK BELİRTİSİ: Kıbrıslı Türkler yıllardır elektrik kesintileri ile yaşamak zorunda kalırken, 2011 yılında gerçekleşen patlama sonrasında yaşanan kötü durum dışında, ne yan komşumuz Güney Kıbrıs, ne Türkiye’nin gelişmiş bölgeleri, ne de İngiltere gibi gelişmiş ülkeler elektrik kesintisinin ne anlama geldiğini bilmiyor.

Rana SARRO

Ülkemizde yaz sıcakları ile birlikte aşırı yüklenme nedeni ile alışılagelmiş hale gelen elektrik kesintileri halkı bıktırdı. Özellikle, yağmur, şimşek, fırtına ve kötü hava koşulları nedeniyle, yaşanan elektrik kesintilerinin yanısıra, bu sıcak yaz günlerinde elektriklerin kesilmesi halkı isyan noktasına getiriyor.

Zaman zaman gece geç saatlerde veya sabaha karşı ülkenin ya da belli bölgelerin elektriksiz bırakılması vatandaşların tepkisine yol açıyor. Elektrik kesintilerinin bildirilerek nedeninin sorulduğu ‘188 Elektrik Arıza’ yetkilileri ise, halka gerekli açıklamayı yapamıyor.

Elektrik kesintileri nedeniyle, halk kavurucu yaz sıcağında, sıcak ve sineklere mahkûm edilirken; özellikle ilaçlarını buzdolabında muhafaza etmek zorunda olan şeker hastaları ile elektrikli yatağa mahkûm olan yatalak hastaların canı ile oynanıyor. Kesintinin nedeninin sorulduğu Elektrik Arıza Yetkilileri ise, “Merkezden kesildi. Sistemden kaynaklanan birşeydir” yanıtını veriyor.

“Kesintiler bıktırdı”

Vatandaşlar ise, yağmur, şimşek, fırtınada kesilmesi bir yana; yaz günü elektriklerin kesilmesine bir anlam veremeyerek, “Arıza olmadığı halde merkezden keyfi kesinti yapıldığı” görüşünde.

Bilindiği gibi, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) tarafından şebekelerde yapılacak bakım/ çalışmalar nedeniyle belli bölgelere elektrik verilemeyeceği sıklıkla bildiriliyor.

Bildirim yapılmadan yapılan ve kamuoyuna herhangi bir açıklamada bulunulmayan elektrik kesintilerinin ise yasal olmadığı üzerinde duruluyor.

Dış ülkelerde elektrik kesintisi gibi bir durumla karşılaşılmazken; elektrik faturasını ödeyen vatandaşların elektriklerinin kesilmesinin, KKTC’ye özgü bir durum olduğu belirtiliyor. Türkiye, Güney Kıbrıs ve İngiltere’de yaşayan vatandaşlar, gazetemize konuştu.

Ayşegül GARABLİ (Türkiye - KKTC) :  Türkiye’de keyfi kesinti olmaz!

“Türkiye’de elektrik kesintisi, binde bir olur. Kesinti ancak arıza veya bakım, yenileme gibi durumlarda ancak yaşanır. Yani KKTC’deki gibi keyfi kesintiler yapılmıyor. Buna rağmen, o gibi durumlarda yapılan elektrik kesintilerine halk tepki gösteriyor. Ülkemizde, sıklıkla elektrik kesintisi yapılarak, aslında özellikle hasta insanların hayatı ile oynanıyor. Şeker hastalarının kullandığı ve hayati önem taşıyan ayrıca, 200 TL’lik iğneleri buzdolabında tutulması gerekir. Bir hastanın şekeri düştüğünde o ilacı kullanması lazım. Elektrik kesintileri nedeniyle, o ilacımı birçok kez çöpe attım. Peki ya o sırada, şekerim düşmüş olsa, bunun hesabını kim verecek? Kaldı ki, halkın elektronik cihazlarının bozulmasına da neden olunuyor. Buna hakları yok.”

Hasan RECEP (İngiltere):  37 yılda 1 kez kesildi, özür dilediler

“İngilitere’de 37 senede bir defa bizim mahallede elektrik kesilmişti. Sonra, radyodan özür diliyerek, yarım saat içinde tekrar devreye gireceğini anons etmişlerdi. O da bir tren kazasından olmuştu sanırım.”

Belgin Kılıç (İngiltere) : 20 senedir karşılaşmadım

“İngiltere’de elektik kesintisi diye bir durum söz konusu değildir. Elektrik kesintisi hiç olmaz. Ben 20 senedir burda yaşarım, daha oyle bir olayla karşılaşmadım, Allah’a şükür. Bu sanırım İngiliz’in başarısı. Yani İngiliz'e teşekkür etmek lazım.”

Zekiye Yiğit (İngiltere): 6 yıldır hiç kesilmedi

“Elektrik kesintisi mi, 6 senedir buradayım hiç elektrik kesilmedi. KKTC’de ise, bu zamanda böyle aciz bir devlet! Sadece elektrik değil ki, gerçekten çok seyin değişmesi lazım ama sorunların çözüldüğünü görmüyorum.”

Ozay Hüseyin Kurtdere (İngiltere): İngiltere’de gülünç olurdu

“İngiltere’de elektrik kesintisi gülünç olurdu. Özellikle Metrolpol şehirlerdeki elektrik kesintisinden kaynaklanan zararın tazminatı her halde elektrik şirketleri ödeyemezdi. Bunun için ben özelleştirmeyi kapitalizmde normal görürüm. Hatta olması halk yararınadır. Serbest rekabet olmazsa halk lehine gelişme olmaz.”

Mihailis Demetriu (Güney Kıbrıs): Çok ender kesilir

“Elektriklerimiz çok ender kesiliyor. 2011 yılında Mari’de gerçekleşen patlama sonrasında uzun bir süre elektrikle ilgili ciddi sıkıntılar yaşadık. Yetkililerin gerek Kuzey’den satın aldıkları elektrik, gerekse yaptıkları altarnatif elektrik uygulamaları bugün bizi çok farklı bir noktaya getirdi. 2011 öncesinde çok fazla yenilenebilir enerji kaynaklarımız bulunmazken, Avrupa Birliği’nin yaptırımları ve ortaya çıkan kötü sonuç nedeniyle artık güneş ve rüzgâr enerjilerini de çok daha yoğun kullanabiliyoruz. Şuan elektrikle ilgili görünen ciddi bir sorunumuz bulunmuyor. Kıbrıs hükümeti patlama sonrasında elektrik fiyatlarına ciddi bir artış getirmişti. O şartlar altında vatandaşlarımız bu fiyat artışına ihtiyaç olduğunun bilinciyle çok büyük tepkiler göstermemişti.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA