20 Nisan 2024
  • Lefkoşa14°C
  • Mağusa15°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt13°C
  • İskele15°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara11°C

DÜNYADA FAHİŞELİK

Dünyada Fahişelik

25 Eylül 2014 Perşembe 10:21

Red_light_district_Wallpaper_JxHyFahişelik, hayat kadınlığı; kimine göre “en namuslu”, tarihin en eski mesleği; kimine göreyse insanlığın en utanç verici işi

Alihan MESTCİ / HT

Bazıları için onlar “profesyonel sevgili”, bazıları içinse hayatın en karanlık yüzü... Fuhuş ve ahlak tartışıladursun, her ülke meseleye bakış açısını yasalarla ortaya koyuyor. Mesela Bulgaristan ve Hindistan’da konuya dair net bir yasal düzenleme yok. ABD, Çin ve Kuzey Kore ise fahişeliği yasaklıyor; fahişeleri, aracıları, yani Türkçe’deki nazik tabirle “muhabbet tellalları”nı ve müşterileri cezaya tabi tutuyor. Illinois Eyaleti’nde 25 bin dolar, Pennsylvania’da 5 yıl hapis cezası var. Kuzey Kore’de hayat kadınlarının, Çin’de kadın satıcılarının cezası idam! İstisnalar da yok değil. Yasakçı ülkeler arasında yer alan Tayland’da fahişeler önemli bir turizm girdisi yarattıklarından “yasadışı” genelevler aslında birer bacasız fabrika! Türkiye ise fahişeliği yasal bir meslek olarak tanıyan ve düzenleyen nadir ülkelerden. Meselenin konu olduğu Fransız Le Monde Gazetesi, Türkiye’deki durumun altını çizmiş ve büyükçe bir başlıkla okurlara aktarmış: “İslamcı bir partinin hükümette olduğu Türkiye’de fahişeliğe sadece devletten sertifikalı genelevlerde izin veriliyor. Komşu Yunanistan’da da durum böyle...” Almanya’da ve Hollanda’daysa fahişelik yasal bir sektör; sosyal güvenlik çatısı altında.

ONLAR KARŞI

Fahişeliğe karşı olan ama tümden yasaklamayan ülkeler; Fransa, İspanya, İtalya, İngiltere, Kanada, Brezilya diye sıralanıyor. İtalya, genelevleri 1956’da kapatmış. Belçika ve İspanya bir nebze tolere ediyor. Ancak pek çok meselede olduğu gibi burada da bir İskandinav modeli var. İsveç’te bu işi icra edenlere yasal bir kısıtlama getirilmezken müşterilere 1 yıla varan hapis cezası uygulanıyor. Ülkede fahişelik, özellikle erkeklerin kadınlara uyguladığı bir çeşit cinsel şiddet olarak görülüyor. İsveçliler meseleye şöyle bakıyor: “Kadın erkek eşitliğinin desteklendiği bir ülkede fuhuş yasalarla düzenlenen bir meslek olamaz.” Fahişe sendikası Rose Alliance İsveç’teki yasal düzenlemeye her fırsatta karşı çıkıyor. ABD’de yaklaşık 500 bin, İspanya’da 400 bin, İngiltere’de 100 bin, Almanya’da 70 ile 400 bin, Fransa’da 40 bin, İsveç’te bin kişi fahişelik yapıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün raporuna göre Türkiye genelinde, seks sektöründe 15 bini vesikalı yaklaşık 100 bin kadın bulunuyor. Genelevde çalışan kadınların yüzde 80’inin sigortası bulunmuyor.

Türkiye'de nasıl?

Türkiye’de fuhuş, Türk Ceza Kanunu’nda 5237 sayılı yasanın 227. maddesi tarafından düzenlenmiş. Fuhuşa teşvik eden ve yolunu kolaylaştırana 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası uygulanıyor. Ayrıca fahişelerin yabancı olmaması gerekiyor. Pasaport Kanunu’nun 8. maddesine göre Türkiye’ye girmelerine izin verilmeyen kimseler arasında “Fahişeler ve kadınları fuhuşa sevk ederek geçinmeyi meslek edinenlerle beyaz kadın ticareti yapanlar ve her nevi kaçakçılar” bulunmakta. Türkiye’de genelevlere ruhsat veriliyor, bunu düzenleyen bir tüzük var: Genel Kadınlar ve Genelevlerin Tabi Olacakları Hükümler ve Fuhuş Yüzünden Bulaşan Zührevi Hastalıklarla Mücadele Tüzüğü.

ABD

Fuhuş Nevada’da 12 bölgede yasalarla düzenleniyor. Las Vegas dahil ülkenin tamamında yasadışı.

Şili

Karşılıklı rıza olduğu sürece fuhuş yasal. Ancak ahlaki suç teşkil eden durumlarda tutuklama mümkün. Genelevler ve kadın satıcıları yasaklı. Hayat kadınları kayıt altında ve düzenli sağlık kontrolünden geçiriliyorlar.

İsviçre

1942’den beri hayat kadınlığı, 1992’den beri erkek fahişeler yasal. Uygulama kantonlara göre değişiklik gösteriyor. 2013’te Zürih’te “arabada seks” de yasal oldu.

Norveç

2009’da İsveç modeline geçildi ve yabancılar dahil fuhuş hizmeti alanlar cezaya tabi tutuldu. Böylelikle seks turizminin de önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Finlandiya

İnsan ticaretinden faydalanmaya çalışanlar hariç 2006’dan bu yana kadın erkek fahişeler ve müşteriler cezaya tabi tutulmuyor.

Çin

Makau ve Hong Kong’daki kişiye ait yasal genelevler hariç Çin’de fuhuş yasadışı.

Tayvan

“Red Light” mahalleleri 2011’den bu yana yasal.

Tunus

Ceza Kanunu fuhuşu yasaklıyor. Ama yasal genelevler de mevcut.

Nijerya

Şeriatın hüküm sürdüğü Kuzey Nijerya hariç fuhuş 2003’te suç olmaktan çıkarıldı. Avrupa’ya insan kaçakçılığı yapan fuhuş şebekeleriyle mücadele ediliyor.

Avustralya

Federal sistemin işlediği ülkede Batı Avustralya hariç fuhuş yasal düzenleme altında. Batı Avustralya’da, teoride fuhuş karşıtı olsa da pratikte düzenleyici bir sistem işliyor. Tazmanya ve Güney Avustralya’daysa fuhuş yasadışı...

  • 1949’da, BM Genel Kurulu “İnsan Ticaretinin ve Fahişelerin Sömürülmesinin Ortadan Kaldırılmasına Dair Sözleşme”yi kabul etti.
  •  2006 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan ve fuhuşu yasalarla düzenleyen ülkelerden Almanya’da, dünyanın dört bir yanından ülkeye gelen taraftarların fuhuşa talebi artırmasıyla birlikte fuhuş istismarının önüne geçmek için, Avrupa Parlementosu “Fuhuşa kırmızı kart” kampanyası başlattı.
  • 2013’te Avrupa Parlamentosu fuhuşu “kadına şiddet ve insan hakları ihlali” listesine dahil etti.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA