DÜNYA YAŞLANIYOR: EN YÜKSEK YAŞLI NÜFUS ORANI AVRUPA'DA
Dünya genelinde yaşlı nüfus oranı artmaya devam ediyor. Nüfusu en yaşlı kıtalar arasında Avrupa önde geliyor.

22 Mart 2022 Salı 15:02
Dünya genelinde yaşlı nüfus oranı artmaya devam ediyor. Nüfusu en yaşlı kıtalar arasında Avrupa önde geliyor.
Yaşlı nüfus artış hızına paralel olarak yaşlılık ve yaşlı sağlığı konularında farkındalık yaratmak amacıyla 18–24 Mart "Yaşlılara Saygı Haftası" olarak anılıp bu tarihlerde etkinlikler düzenleniyor.
Dünyada sağlık alanındaki gelişmeler, yaşam standartlarının ve refah düzeyinin yükselmesi, doğum ve ölüm oranlarındaki azalmayla ortalama yaşam süresi artarken nüfusun yaş ortalaması da yükseliyor.
Dünya nüfusunun yaklaşık 1 milyarını 60 yaş ve üzerindekiler oluşturuyor
Yaşlı nüfusun toplam nüfusa oranının yüzde 10,0'u geçmesi, nüfusun yaşlanmasının göstergesi kabul ediliyor.
Avrupa kıtası yaşlı nüfus oranının en yüksek olduğu kıtaların başını çekerken dünya genelinde 65 yaş ve üstü kişiler en fazla düşük ve orta gelirli ülkelerde görülüyor.
Küresel nüfus yapısında yaşlı olarak kabul edilen 65 yaş ve üzerindekilerin sayısı her geçen gün artarken bunun toplumun hemen her yönünü etkilediği belirtiliyor.
Dünya nüfusunun yaklaşık 1 milyarını 60 yaş ve üzerindekiler oluştururken nüfusun yaşlanması, en fazla ülkelerin sosyal güvenlik sistemlerini ve ekonomilerini etkiliyor.
En yüksek yaşlı nüfus oranı Avrupa'da
Son on yıllarda hızla ve büyük oranda artış gösteren dünya nüfusu, 1999'da 6 milyar iken 2011'de 7 milyarı buldu, bu yıl ise BM verilerine göre dünya nüfusu 7,9 milyarı aştı.
Dünya nüfusunun yüzde 59,33'ü Asya kıtasında yer alırken 17,51'i Afrika, 9,77'si Avrupa, 8,37'si Güney Amerika, 4,73'ü Kuzey Amerika ve 0,56'sı Okyanusya'da bulunuyor.
İnternet üzerinden istatistik verileri sunan "Statista" şirketinin 2021'e ilişkin verilerine göre, yaşlı nüfus oranında yüzde 19 ile Avrupa başı çekerken burayı yüzde 17 ile Kuzey Amerika, yüzde 13 ile Okyanusya, yüzde 9 ile Asya ve Güney Amerika izledi. Ortalama yaşam sürelerinin en düşük olduğu Afrika kıtası ise yüzde 4 ile yaşlı nüfus oranı en düşük kıta oldu.
Almanya yaşlı nüfusa en fazla katkı yapan ülke
Almanya 17,78 milyonla Avrupa yaşlı nüfusuna en fazla katkıyı yapan ülke olurken burayı 13,76 milyonla İtalya, 13,16 ile Fransa ve 12,24 ile İngiltere takip etti.
BM'ye göre, 1950-2010 arasında ortalama yaşam süresi 46'dan 68 yıla çıkarken 2020'de bu oran 73,2'ye yükseldi.
"Statista"nın 2021 yılına ilişkin verilerine göre ise dünya nüfusunun yüzde 26'sını 15 yaş ve altındakiler, yüzde 10'unu ise 65 yaş ve üzerindekiler oluşturuyor.
En fazla yaşlı insan sayısı Çin'de
Yaşlı nüfusun genel nüfusa oranı yüzde 11,9 olan 1,4 milyar nüfuslu Çin, 166 milyonla en fazla yaşlı nüfusuna sahip ülke konumunda bulunuyor. Bu ülkeyi ise 84,9 milyonla Hindistan, 52,76 milyonla ABD ve 35,58 milyonla Japonya takip ediyor.
Ortalama yaşam süresinde 85 yıl ile Japonya başta gelirken bu ülkenin ardından 84,25 yıl ile İsviçre, 84,07 ile Singapur, 84,01 ile İtalya geliyor.
Afrika kıtası en düşük yaşlı oranlarına sahip bölge olarak öne çıkarken Orta Afrika Cumhuriyeti 54,36 yıllık ortalama yaşam süresinin en düşük olduğu ülke oldu.
Dünyada her 8 kişiden biri 60 yaş ve üstü
Dünyada her 8 kişiden biri 60 yaş ve üstünde ve BM'ye göre, doğurganlık oranları düşmeye ve ortalama yaşam süresi yükselmeye devam ettiği sürece dünyadaki yaşlıların sayısı istikrarlı şekilde artacak.
Dünya genelinde 2050'de 65 yaş üzerindeki insan sayısının 1,5 milyarı bulması ve yaşlı nüfusun, dünya nüfusunun yüzde 22'sini oluşturması bekleniyor.
Nüfus tahminlerine göre, 2050 itibarıyla yaşlı nüfusuna dünya nüfusunun yarısından fazlasına ev sahipliği yapan Asya kıtasının katkı sunması öngörülüyor.
Halihazırda dünya nüfusunun yüzde 12,3'ünü oluşturan 60 yaş ve üstü insanların 2050'ye kadar nüfusun yaklaşık yüzde 22'sini oluşturacağı tahmin ediliyor.
Küresel ölçekteki yaşlı nüfusunun artmasının ülkelerin sağlık sistemlerine daha büyük yükler getirip sağlık harcamalarını artırabileceği iddia ediliyor.
Türkiye'de yaşlı nüfus 5 yılda yüzde 24 arttı
Türkiye'de yaşlı nüfus, 2016'da 6 milyon 651 bin 503 kişi iken bu sayı son 5 yılda yüzde 24 artarak 2021'de 8 milyon 245 bin 124 kişi oldu.
Türkiye'nin çocuk ve gençlerin toplam nüfus içindeki oranı azalırken yaşlıların toplam nüfus içindeki oranı artış gösterdi.
Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı ise 2016'da yüzde 8,3 iken 2021'de yüzde 9,7'ye yükseldi. Yaşlı nüfusun 2021'de yüzde 44,3'ünü erkek nüfus, yüzde 55,7'sini de kadın nüfus oluşturdu.
Nüfus tahminlerinde yaşlı nüfus oranının 2025'de yüzde 11,0, 2030'da yüzde 12,9, 2040'da yüzde 16,3, 2060'da yüzde 22,6 ve 2080 yılında ise yüzde 25,6 olacağı öngörüldü.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İnönü Kavşağında korkutan kaza... 1 yaralıİnönü Kavşağında meydana gelen trafik kazasında bir kişi yaralandı.13 Temmuz 2025 Pazar 15:18KIBRIS
Kosova’da Basketbol ve Dostluk Rüzgarı: KKTC’li Sporculardan Anlamlı ZiyaretKosova Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, İskele-Mağusa U14 Basketbol Karması’nı makamında ağırladı.13 Temmuz 2025 Pazar 15:14BASKETBOL
Bilimin Görünmeyen Yüzü: Prof. Dr. Başer’den İlham Veren KitapYakın Doğu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden Prof. Dr. K. Hüsnü Can Başer, “Araştırma Sonuçlarının Ardındaki Hikayeler” adlı kitabıyla bilimsel başarıların arkasındaki sabır, tutku ve sezgiyi samimi bir dille anlatıyor.12 Temmuz 2025 Cumartesi 18:23YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
LAÜ’lü Öğrencilerden Gemikonağı Sahiline Temizlik EliLAÜ Turizm Kulübü öğrencileri, “Let’s Clean It Up!” etkinliği kapsamında Gemikonağı sahilini temizleyerek çevre bilincine dikkat çekti. Etkinlikte doğaya katkı sağlayan öğrenciler, bu tür faaliyetlerin yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı.12 Temmuz 2025 Cumartesi 17:20LAÜ - LEFKE AVRUPA ÜNİVERSİTESİ
DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Mezunları Hipokrat Yemini ile Meslek Hayatına BaşladıDAÜ ile Marmara Üniversitesi iş birliğinde yürütülen Uluslararası Ortak Tıp Programı’nın 2024-2025 Bahar Dönemi mezunları, düzenlenen törenle hekimliğe ilk adımlarını attı. Mezunlar, Hipokrat Yemini ederek insanlık adına büyük bir sorumluluğu üstlendiler.12 Temmuz 2025 Cumartesi 16:19DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Mehmet Harmancı: Bu yaz 15 bin ton asfalt dökülecek!LTB Başkanı Mehmet Harmancı, asfalt çalışmalarının bölge bölge sürdüğünü belirterek yaz boyunca en az 15 bin ton asfalt dökümü yapılacağını açıkladı. “Daha yeni başladık” diyen Harmancı, çalışmaların tüm kente yayılacağını kaydetti.12 Temmuz 2025 Cumartesi 16:13KIBRIS
30 devlet görevlisi hem maaş hem emekli maaşı alıyorRum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in de aralarında bulunduğu yaklaşık 30 seçilmiş ve atanmış yetkilinin, mevcut görevleri nedeniyle aldıkları maaş yanında, emekli maaşı da aldığı bildirildi.12 Temmuz 2025 Cumartesi 15:13GÜNEY KIBRIS
İbrahim Selim’in Katılımıyla Delta ve Era Doğaya UğurlandıMeritta Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavileri tamamlanan Delta ve Era adlı Caretta Caretta’lar, ünlü oyuncu İbrahim Selim’in de katıldığı etkinlikle denize bırakıldı.12 Temmuz 2025 Cumartesi 15:12KIBRIS
Türkiye'den üzen haber.. Yusuf'un acı ölümüKonya'da okulda sınıf arkadaşı İ.Ç. (10) tarafından boğazının sıkılması sonucu hastanede tedavi gören Yusuf Taşkın (10), 45 gün sonra hayatını kaybetti.12 Temmuz 2025 Cumartesi 14:55TÜRKİYE
Çaldıkları ziynet eşyaları ve para Salamis Ormanı'nda gömülü bulunduGazimağusa bölgesinde 21-29 Haziran tarihinde yaşanan ev açma ve hırsızlıkla alakalı tutuklanan 3 kişiyle ilgili yürütülen ileri soruşturma neticesinde çaldıkları ziynet eşyaları, çek defteri ve paralar Salamis Ormanı’nda gömülü şekilde bulundu.12 Temmuz 2025 Cumartesi 14:37KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs