19 Nisan 2024
  • Lefkoşa20°C
  • Mağusa20°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt18°C
  • İskele20°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara21°C

DÜNYA MEYDANLARDA

Dünya meydanlarda

01 Mayıs 2014 Perşembe 14:01

Rusya’nın başkenti Moskova’da kalabalık Rus bayraklarının renklerinde balonlar ve bayraklarıyla bir araya geldi. Kızıl Meydan’da sabah erken saatlerde toplanmaya başlayan on binlerce kişi, ellerindeki çiçek ve bayraklarla meydanı bayram yerine çevirdi.

KIZIL MEYDAN’DA 80 BİN KİŞİ

Geçit törenleri ve kutlamalar, işçi sendikaları, dernekler ve sivil toplum kuruluşları tarafından desteklendi. Rusya Komünist Partisi başta olmak üzere diğer siyasi partiler de sokaklardaki kutlamalarda hazır bulundu. Rusya İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre, işçi sendikalarının desteklediği kutlamaya en az 80 bin kişi katıldı.

Yetkililer tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Gösterilerin başlamasına 1.5 saat kala Vasilevskiy Spusk’da yaklaşık 80 bin kişi toplandı. Bu etkinliklere katılmak isteyen vatandaşlar gelmeye devam ediyor” ifadeleri yer aldı.

Ayrıca çeşitli meslek kuruluşları temsilcileri ve işçilerden oluşan 2 bin 500 kişi de Tsvetnoy Bulvarı’ndan Bolşoy Putinkovsky’ye olan yolda yürüyüş yaptı.

Moskova’da gösteri ve yürüyüşlerin yapıldığı yollar trafiğe kapatılmış durumda. Şehirde güvenliğin sağlanması için 18 bin polis ve askeri birlik görev alıyor.

ATİNA: İŞÇİ BOYUN EĞME

Yunanistan’ın başkenti Atina’da da binlerce işçi, hükümetin mali krizle mücadele kapsamında uyguladığı tasarruf politikası çerçevesinde alınan önlemleri protesto etti.

Sendikaların 1 Mayıs’a katılım çağrısıyla işçiler, parlamento binasının da bulunduğu Sintagma Meydanı’nda toplandı. “İşçi boyun eğme”, “Samaras defol” ve “Ekmek, eğitim, özgürlük” sloganları atan işçiler, Omonia Meydanı’na kadar yürüdü.

Ellerinde, “İşçi olmazsa ülke olmaz, 1 Mayıs kutsal gün ve IMF defol” yazılı dövizleri taşıyan grup, bir süre slogan attıktan sonra olaysız dağıldı.

Yunanistan Komünist Partisi’nin (KKE) Mücadeleci İşçi Kolları Birliği (PAME) üyeleri de Sintagma Meydanı’nda ayrı bir gösteri yaptı.

Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE) ve Kamu Çalışanları Konfederasyonunun (ADEDY) çağrısıyla işçiler, öğrenciler ve siyasi parti üyelerinden oluşan daha büyük bir grubun Klathmonos Meydanı’nda toplanması bekleniyor.

Asya ülkelerinde ise kutlamalar erken başladı. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Asya ülkelerinde emekçiler ve işsizlerin katılımıyla kutlandı.

Tayland, Kamboçya, Pakistan ve Endonezya’da yapılan kutlamalarda polisle, eylemciler arasında zaman zaman çatışma yaşandı.

ÇİN’DE SAKİN 1 MAYIS

Çin’de ise 1 Mayıs İşçi Bayramı sakin bir havada kutlandı. 4 günlük resmi tatilde halk parklara, tarihi yerlere ve eğlence merkezlerine akın etti. Çin’de 30 Nisan- 3 Mayıs arasında gerçekleşecek tatil boyunca da trenle 36 milyonun üzerinde yolcunun taşınması bekleniyor.

İtalya

Tayvan

Pakistan

Nepal

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA