29 Mart 2024
  • Lefkoşa13°C
  • Mağusa15°C
  • Girne16°C
  • Güzelyurt15°C
  • İskele15°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara15°C

DÜNYA İÇİN KORKUTAN 'ZİKA' VİRÜSÜ AÇIKLAMASI

Güney Amerika'da binlerce bebeğin beyinlerine hasar veren Zika virüsü hakkında Dünya Sağlık Örgütü’nden (WHO) korkutan açıklama… WHO yetkilileri virüsün 3-4 milyon kişide görülmesinin beklendiğini açıkladı.

Dünya için korkutan 'Zika' virüsü açıklaması

28 Ocak 2016 Perşembe 16:12

Dünya Sağlık Örgütü bugün Güney Amerika’da ortaya çıkan ve son günlerde Avrupa’ya da sıçrayan Zika virüsü sebebiyle acil bir toplantı gerçekleştirdi.

WHO Direktörü Dr. Margaret Chan virüsün, “çok hızlı yayıldığını” açıkladı.

Bebeklerin küçük beyinle doğmasına neden olan mikrosefali hastalığıyla direkt bağlantısı olup olmadığının kesin olarak bilinmediği belirtilse de, “alarm seviyesinin oldukça yüksek” olduğunu duyuruldu.

ZİKA VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ NELER?

Uzmanlara göre virüsü alan insanların birçoğu rahatsızlanmıyor. Hafif ateş, döküntü, kas ağrısı ve göz kızarması gibi belirtileri olan virüsün bu etkileri 1 haftadan daha fazla etkilemiyor.

Şu ana kadar kesin bir tedavisi ya da aşısı bulunmayan virüsün periyodik olarak salgına neden olduğu belirtiliyor.

AVRUPA’YA SIÇRADI

Amerika kıtasının tamamına yayılabileceğini açıklanan Zika virüsü Avrupa’ya sıçradı.Danimarka ve Birleşik Krallık’ta virüs taşıyan hastalara rastlandı. Sivrisineklerin taşıdığı virüs özellikle hamileler için risk teşkil ediyor.

Orta ve Güney Amerika’da binlerce kişiyi etkisi alan ve özellikle hamile kadınlar için tehdit oluşturan Zika virüsü Danimarka ve Birleşik Krallık’a ulaştı.

Danimarka devlet televizyonu DR, Güney Amerika’yı ziyaret etmiş bir Danimarka vatandaşının virüs taşıdığının doğrulandığını belirtti.

İngiltere Kamu Sağlığı Merkezi ise Birleşik Krallık’ta üç kişinin Zika taşıdığının tespit edildiğini söyledi. Virüsün şimdiden 21 ülkede görüldüğü biliniyor.

zika_virusu

5 soruda Zika virüsü

Dünyayı şimdi de Zika virüsü paniği sardı. Amerika Kıtası'nı etkileyen virüs az da olsa Avrupa'da da  görüldü. İngiltere ve Hollanda'nın ardından Danimarka'da 1 kişi ve İsviçre'de 2 kişide Zika virüsü taşıyan hastalara rastlandı. Virüsü taşıyan 5 kişiden sadece 1'i hastalığa dair belirti veriyor.

ZİKA VİRÜSÜ İLK NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI?

1947 yılında ortaya çıktı. İlk olarak Uganda'da maymunlarda bulunan virüs insanlarda bugüne kadar büyük bir salgına neden olmamıştı.

ZİKA VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ NELER?

Uzmanlara göre virüsü alan insanların birçoğu rahatsızlanmıyor. Hafif ateş, döküntü, kas ağrısı ve göz kızarması gibi belirtileri olan virüsün bu etkileri 1 haftadan daha fazla etkilemiyor. Şu ana kadar kesin bir tedavisi ya da aşısı bulunmayan virüsün periyodik olarak salgına neden olduğu belirtiliyor.

ZİKA VİRÜSÜ NEDEN ENDİŞE YARATIYOR?

Brezilya'da virüsü kapan hamile kadınların bebeklerinde mikrosefali denilen hastalığa rastlandı. Mikrosefali bebeklerin kafalarının normalden küçük doğması ve beynin de aynı şekilde gelişmemesine neden olan bir hastalık ve ölümle sonuçlanabiliyor. El Salvador'daSağlık Bakanlığı bu nedenle 2 yıl boyunca hamile kalınmamasını önerdi.

Yine Brezilya'da mikrosefali hastalığı bebeklerde, normalde yılda ortalama 200 bebekte görülürken virüsün yayıldığı ekim ayından itibaren bu sayı 4 bine yaklaştı.

TÜRKİYE'YE GELİR Mİ?

Türkiye için henüz kesin bir risk görülmüyor. Bunun yanında, virüsün görüldüğü ülkelere seyahat edilmemesi uyarıları yapılıyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA