DÜNYA GENELİNDE 2020'DE MÜZELERİN YÜZDE 90'I KOVİD-19 NEDENİYLE ORTALAMA 155 GÜN KAPALI KALDI
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumunun (UNESCO) raporuna göre, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle geçen yıl müzelerin yaklaşık yüzde 90'ı ortalama 155 gün ziyarete kapatıldı.
19 Mayıs 2021 Çarşamba 14:54
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumunun (UNESCO) raporuna göre, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle geçen yıl müzelerin yaklaşık yüzde 90'ı ortalama 155 gün ziyarete kapatıldı.
Dünya genelinde normal zamanlarda müzelerin genelde haftada 1 gün tatil olduğu dikkate alındığında, aslında bu rakam, müzelerin yılın yarısını kapalı geçirdikleri anlamına geliyor. Bunun yanında, 2021'in başından bu yana da çoğu müze artan enfeksiyon oranları nedeniyle kapılarını tekrar kapatmak zorunda kaldı.
AA muhabirinin 18-24 Mayıs Müzeler Haftası için derlediği bilgilere göre, dünyanın dört bir yanındaki müzeler, Kovid-19 kaynaklı kısıtlamalar nedeniyle zor günler geçiriyor. Dünya çapında müzelerden bazıları çevrim içi sergilere yönelirken bazıları ciddi ekonomik sıkıntılarla boğuşuyor.
UNESCO’nun 87 üye devletteki 104 bin müzenin verilerine dayanarak hazırladığı rapora göre, kültür ve sanat sektörü Kovid-19 salgınından ciddi şekilde etkilenirken, özellikle müzeler ağır darbe aldı.
- 2020'de 2019'a kıyasla ziyaretçi sayısında ortalama yüzde 70 düşüş gerçekleşti
UNESCO raporuna göre, geçen yıl müzelerin yaklaşık yüzde 90'ı ortalama 155 gün kapalı kaldı.
Raporda, salgın nedeniyle 2020'de 2019'a kıyasla ziyaretçi sayısında ortalama yüzde 70, gelirlerde ise yüzde 40 ila 60 düşüş olduğu kaydedildi.
Raporda görüşlerine yer verilen UNESCO Başkanı Audrey Azoulay ortaya çıkan tabloyla ilgili "Kovid-19 salgını gibi bir krizin ortasında bile kültüre erişimi sağlamanın ve ortak mirasımızı tüm çeşitliliği içinde korumanın temel önemini gözden kaçırmamalıyız." ifadesini kullandı.
Salgını iyileştirme politikalarında müzelere ayırdıkları yerin, korunmak istenen toplumsal değerler hakkında çok şey söylediğini kaydeden Azoulay, devletlerin bu zor dönemde, sadece hayatta kalmalarını garanti altına almak için değil aynı zamanda onları geleceğe hazırlamak için de iddialı bir kültür politikası yoluyla müzeleri desteklemede önemli rolünün olduğunu belirtti.
UNESCO’dan yapılan açıklamada, müzelerin gelecek nesiller için mirası koruduğu, yaşam boyu öğrenmeyi teşvik ettiği, kültüre eşit erişim sağladığı ve insanlığın ortak değerlerinin yayılmasına yardımcı olduğu vurgulandı.
Müzelerin sahip olduğu toplumsal kalıntıların toplumları bir arada tutmaya yardımcı olmak için hayati öneme sahip olduğuna ve turizm endüstrisinde önemli rol oynadığına dikkat çekiliyor.
- Müzeleri geleceğe taşımak
Dünyanın dört bir yanındaki müzelerde yapılan öneriler arasında koleksiyonlar için büyük ölçekli bir dijitalleştirme politikasının yanı sıra daha fazla eğitim, öğretim ve araştırmayı desteklemeye yönelik tedbirler yer alıyor.
Ayrıca uzmanlar müzeler arasında uluslararası düzeyde iş birliği ve kamu otoritelerinin salgın boyunca finansal destek sağlaması ve gelecekte kültürleri güçlendirerek kurumları daha dirençli hale getirmesi gerektiğini savunuyor.
Müzeler ise kapılarının kapalı olmasının getirdiği olumsuz etkiyi farklı yöntemlerle aşmayı denedi. Bazıları personelini izne çıkarmak zorunda kaldı bazıları ise çalışanlarının yarısını işten çıkardı. Birçok müze ise dijital arşivlerini ve sosyal medya faaliyetlerini başarılı şekilde genişleterek salgının etkisini hafifletmeye çalıştı.
ABD’DE 12 BİN MÜZE EKONOMİK NEDENLERLE KAPANABİLİR
Uluslararası Müzeler Konseyine (ICOM) göre, dünyanın en ünlü müzelerinden Paris'teki Louvre Müzesi, salgın sırasında uğradığı maddi zararı sınırlamak için bağış toplama kampanyalarına yöneldi. Yıllık ziyaretçilerinin yaklaşık dörtte üçü, özellikle Çin ve ABD gibi uzak ülkelerden oluşan müzenin 2020’de 90 milyon avro gelir kaybettiği öngörülüyor. Louvre Müzesi de bu durum karşısında çareyi dijitalleşmede buldu. Ünlü DJ David Guetta’nın konseriyle açılan dijital sergiyle milyonlarca avro gelir elde etti.
Avrupa’nın bir diğer büyük müzesi Almanya Hamburg’daki Hamburger Kunsthalle Müzesi ise tamamen dijital turla gezilebiliyor ve sergi açılışlarını da canlı olarak yayınlıyor.
Hollanda’nın başkenti Amsterdam'daki Rijksmuseum da Kovid-19 nedeniyle ziyaretçi sayısındaki büyük düşüşü koleksiyonunu dijitalleştirerek çevrim içi ziyaretçilerinin artmasıyla önlemeye çalıştı. Rijksmuseum’un internet sitesinin kapsamlı revizyonundan sonra sosyal medya takipçileri yüzde 23 artarak 1,4 milyona ulaştı.
ABD'deki müzeler de benzer zorluklarla karşı karşıya. Amerikan Müzeler Birliği (AAM) temmuzda ABD'de 12 bin müzenin kapanabileceğini açıkladı.
AAM Başkanı ve CEO'su Laura Lott yaptığı açıklamada, pek çok müzenin finansal güvenliğinin bulunmadığını belirterek, "12 bin müzenin kalıcı olarak kapatılması toplum, ekonomi, eğitim sistemi ve kültürel tarihimiz için yıkıcı olacak." ifadesini kullandı.
İngiltere'de 132 günün ardından bugün, tiyatro ve sinema gibi iç mekan alanlarıyla birlikte açılan müzeler Fransa, Hollanda ve kısıtlı kapasitelerde olmak şartıyla İspanya'da da bugünden itibaren yeniden ziyaret edilebilecek.
- Cumartesi günü hava yağmurluKKTC’de bu sabah yer yer sis, cumartesi günü de öğleye kadar doğu kesimlerde sağanak yağış bekleniyor.09 Ocak 2025 Perşembe 10:34KIBRIS
- Sterlin son bir ayın en düşük seviyesindeSterlin son bir ayın en düşük seviyesine geriledi.09 Ocak 2025 Perşembe 10:32KIBRIS
- Berova, bugün sendikalarla görüşecekMaliye Bakanı Özdemir Berova, hayat pahalılığı ödeneğiyle ilgili öngördükleri yasal düzenlemeyi ele almak üzere bugün saat 14.30’da sendikalarla bir araya geleceklerini açıkladı.09 Ocak 2025 Perşembe 10:30KIBRIS
- Dwight Howard'a 'sil' baskısıABD'li eski NBA yıldızlarından Dwight Howard, 'Filistin'e Özgürlük' paylaşımı nedeniyle "Neredeyse ligden atılıyordum." diyerek paylaşımı silmesi için baskı yapıldığını söyledi.08 Ocak 2025 Çarşamba 20:16BASKETBOL
- İskele'de elektrik kesintisiKıbrıs Türk Elektrik Kurumu elektrik kesintisi olacağını duyurdu...08 Ocak 2025 Çarşamba 19:18İSKELE
- Dünya 2024'te en sıcak yılı yaşadıAvrupa Birliği'nin (AB) Copernicus uydu izleme sistemi, 2024'ün en sıcak yıl olarak kayıtlara geçtiğini duyurdu.08 Ocak 2025 Çarşamba 19:13ÇEVRE
- Copernicus uyarıyor: 2024'ün ardından küresel ısınmada yeni rekorlar kapıdaAvrupa Birliği'nin (AB) Copernicus uydu izleme sisteminin İklim Değişikliği Direktörü Carlo Buontempo, 2024'ün kayıtlardaki en sıcak yıl olmasının ardından gelecek dönemde yeni sıcaklık rekorlarının kırılacağını belirterek, hazırlıklı olma çağrısı yaptı.08 Ocak 2025 Çarşamba 18:12ÇEVRE
- Çocuklarda görünmeyen tehdit: DissosiyasyonDissosiyasyon, kişinin zihin ve gerçeklik arasında kopukluk yaşadığı bir durum. Travma sonrası ortaya çıkan bu mekanizma, bireyin duygusal ve sosyal yaşamını derinden etkileyebiliyor.08 Ocak 2025 Çarşamba 17:18YAŞAM
- İtalya’da bebek kutusu faciası: Alarm çalışmadı, bir aylık bebek öldüİtalya'nın güneyindeki Bari kentinde, terk edilen bebeklerin bırakıldığı bir beşik kutusunda bir aylık bir bebeğin cansız bedeni bulundu. Olay, San Giovanni Battista Kilisesi'nde perşembe günü yaşandı.08 Ocak 2025 Çarşamba 17:16KIBRIS
- UBP'de MYK adayı olmak bile 20 Bin TL!UBP'de MYK seçimi 11 Ocak Cumartesi yapılıyor08 Ocak 2025 Çarşamba 15:34KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.