22 Kasım 2024
  • Lefkoşa17°C
  • Mağusa18°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt16°C
  • İskele18°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara14°C

DR. SEYHAN ERİŞİR OYGUCU; "VAKALARIN YAKLAŞIK %2 Sİ GENETİK NEDENLERE BAĞLI"

Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Yeni Doğan Uzmanı Dr. Seyhan Erişir Oygucu 6 Ekim Dünya Serebral Palsi Günü sebebiyle bu hastalığın sebepleri ve toplumsal farkındalığın önemi hakkında bir açıklama yaptı.

Dr. Seyhan Erişir Oygucu; "Vakaların Yaklaşık %2 Si Genetik Nedenlere Bağlı"

03 Ekim 2018 Çarşamba 13:45

Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Yeni Doğan Uzmanı Dr. Seyhan Erişir Oygucu  6 Ekim Dünya Serebral Palsi Günü sebebiyle  bu hastalığın sebepleri ve  toplumsal farkındalığın önemi hakkında bir açıklama yaptı. Dr. Seyhan Erişir Oygucu,  serebral palsinin erken çocukluk döneminde ortaya çıkan bir grup kalıcı hareket bozukluğu olduğunu  ve beynin denge, duruş ve hareketten sorumlu bölgelerinin anormal gelişimi veya hasarlanması sonucu ortaya çıktığını söyledi.

 “ Kişi henüz anne karnındayken, doğumdan hemen sonra veya daha sonrasında bu duruma sebep olacak etkenlere maruz kalabilir ” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Yeni Doğan Uzmanı Dr. Seyhan Erişir Oygucu bu günün serebral palsili bireylerin toplumdaki diğer bireylerle aynı hak ve fırsatlara sahip olması ve toplumsal farkındalığı sağlamak için seçilmiş olduğunu belirtti. 

Dr. Seyhan Erişir Oygucu; "Vakaların Yaklaşık %2 Si Genetik Nedenlere Bağlı"

Oygucu, bu hastalığa neden olan başlıca risk faktörlerinin;  prematürite olmak, ikiz eşi olmak, annenin hamileliği sırasında geçirdiği enfeksiyonlar ve maruz kaldığı kimyasallar, zor doğum, yenidoğan döneminde sarılık, hayatın ilk yıllarında yaşanan kafa travmaları, ansefalit ve menenjit olduğunu kaydetti.  Vakaların yaklaşık %2 sinin genetik nedenlere bağlı olduğuna inanıldığının altını çizen Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Yeni Doğan Uzmanı  Dr. Seyhan Erişir Oygucu, zihinsel yetersizlik, havale, osteoporoz, iletişim bozuklukları, malnütrisyon, uyku bozuklukları, depresyon ve anksiyetenin  hastalığa eşlik edebilen durumlar olduğunu ifade etti.  Dr. Seyhan Erişir Oygucu ilerleyici bir bozukluk olmayan serebral palsinin tedavisine yönelik kök hücre tedavisi gibi yöntemlerin deneysel aşamada olduğunu söyledi.

Dr. Seyhan Erişir Oygucu; "Serebral Palsili Bireylerin Öğrenme Bozuklukları Görülse de Normal Zeka Düzeyine Sahip Olabilirler"

Oygucu, serebral palsili bireylerin entellektüel potansiyellerinin genellikle okul çağına gelinceye kadar anlaşılamadığını, çoğunlukla öğrenme bozuklukları görülebilse de normal zeka düzeyine sahip olabileceklerini ifade etti.  Dr. Seyhan Erişir Oygucu, erken başlanan destek tedaviler, eğitim ve rehabilitasyonla beyin gelişiminin olumlu yönde etkilendiğini ve tedavide çocuk nörolojisi uzmanı, ortopedi uzmanı, fizyoterapist, diyetisyen ve diğer sağlık çalışanlarının çocuğun ailesi ile birlikte koordineli olarak etkin rol oynadığını hatırlattı.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Yeni Doğan Uzmanı  Dr. Seyhan Erişir Oygucu  fizik tedavi , konuşma terapisi, hidroterapi, iş uğraşı terapisi, kasların gevşemesini sağlayan bazı ilaçlar, psikolojik destek  ve cerrahi girişimlerin çocukların günlük yaşam kalitesi arttırabileceğini ve yaşamlarını bağımsız sürdürmeleri sağlayabileceğini ifade ederek sürdüğü  konuşmasını  “ Serebral palsinin ne olduğunu öğrenmeye ve bu bireylerin neler yaşadıklarını anlamaya çalışırsak onların yanında olduğumuzu hissettirebiliriz” diyerek tamamladı. “

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA