DONALD TRUMP'A SUİKAST GİRİŞİMİ: ÖLDÜRÜLEN SALDIRGANIN KİMLİĞİ AÇIKLANDI
Eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump'ın, Pennsylvania eyaletinde yaptığı seçim mitingi sırasında suikast girişimi düzenlendi.

14 Temmuz 2024 Pazar 12:12
Birkaç el silah sesinin duyulmasının ardından, Trump kürsünün arkasında eğilerek saklanmaya çalıştı ve gizli servis ajanları Trump'ı korumak için podyuma doğru koştu.
Bu sırada etrafını saran korumalara "Ayakkabılarımı alayım" dediği duyulan Trump, kürsüden götürülmeden önce kalabalığa doğru yumruğunu kaldırarak selam verdi. Olayın görüntülerinde Trump'ın kulağından kan aktığı da görüldü.
Saldırganın kimliği belirlendi
Olayın ardından açıklama yapan ABD'li üst düzey yetkilileri korumakla görevli Gizli Servis "saldırganın miting alanı dışındaki yüksek bir noktadan, 18.15 sıralarında sahneye doğru birden çok kez ateş açtığını" belirtti.Açıklamada mitinge katılan bir kişinin öldüğü, iki kişinin de ağır yaralandığı söylenirken, ajanların saldırganı olay yerinde öldürdüğü kaydedildi. Eski Başkan Trump'ın güvende olduğu belirtildi. Olayın soruşturma altında olduğu ve FBI'ın bilgilendirildiği eklendi.
Ardından FBI öldürülen saldırganın kimliğini belirledi. Thomas Matthew Crooks isimli bu kişinin 20 yaşında olduğu, suikast girişiminin gerçekleştiği yer olan Butler'da yaşadığı açıklandı.
FBI açıklamasında, "aktif ve devam eden bir soruşturma" olduğunu belirtti.
Donald Trump olayın hemen ardından kendi sosyal medya platformu Truth Social'da yaptığı ilk açıklamada "saldırıda yaptıkları çabuk müdahaleden" dolayı Gizli Servis ve diğer kolluk güçlerine teşekkür etti.
Trump, miting sırasında hayatını kaybeden taraftarının yakınlarına başsağlığı dilerken "Böyle bir olayın ülkemizde yaşanması inanılmaz" dedi.
Trump ayrıca "Sağ kulağımın üst kısmını delen bir mermiyle vuruldum. Bir şeylerin ters gittiğini hemen anladım. Bir vızıltı sesi ve silah sesleri duydum ve deriyi delen mermiyi derhal hissettim. Çok fazla kanama vardı ve o an neler olduğunu fark ettim" ifadelerini kullandı.
Donald Trump, hastanedeki kontrollerin ardından New Jersey'deki evine döndü.
Biden'dan ve Erdoğan'dan kınama
Başkan Joe Biden ise açıklamasında olayla ilgili bilgi aldığını belirtirken rakibi için "güvende ve iyi olduğu için müteşekkirim. Ona, ailesine ve mitingdeki herkese dua ediyorum. Jill ve ben Trump'ı güvende kıldıkları için Gizli Servis'e müteşekkiriz. Bu tür şiddetin Amerika'da yeri yok. Ulusça birleşip, olanları kınamalıyız" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da X'ten yaptığı bir paylaşımda, Trump’a yönelik suikast girişimini şiddetle kınadığını yazdı. Trump’a, ailesine ve sevenlerine geçmiş olsun dileklerini iletti.
Erdoğan şunları ekledi: "ABD seçimlerine ve küresel istikrara gölge düşmemesi için saldırıyla ilgili tahkikatın en etkili biçimde yapılacağına, faillerin ve azmettiricilerinin en kısa sürede adaletin huzuruna çıkarılacağına inanıyorum. Türkiye olarak dost ve müttefik ABD halkının yanında olacağız".
ABD'de hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi partili yetkililerden kınama mesajları geldi.
Demokrat Partili Pennsylvania Valisi Josh Shapiro "herhangi bir siyasi parti veya siyasi lideri hedef alan şiddet kabul edilemez" dedi.
Eski Başkan Yardımcısı Mike Pence, hem eşinin hem de kendisinin Trump için dua ettiğini belirtirken "Tüm Amerikalıların bize katılması çağrısı yapıyorum" dedi.
Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Partili azınlık lideri Hakeem Jeffries "Düşüncelerim ve dualarım eski Başkan Trump ile. Kolluk kuvvetlerinin kararlı müdahalesine müteşekkirim. Amerika bir demokrasidir. Herhangi bir siyasi şiddet asla kabul edilemez" mesajını paylaştı.
Senato'nun Demokrat Partili çoğunluk lideri Chuck Schumer da "Pennsylvania'daki Trump mitinginde olanlardan dehşete kapıldığını" söyledi ve Trump'ın iyi olmasıyla rahatladığını belirtti. Schumer ayrıca "Siyasi şiddetin ülkemizde yeri yok" dedi.
Bu arada milyarder iş insanı Elon Musk da olayın hemen ardından "Trump'ı tamamen destekliyorum" dediği bir X paylaşımı yaptı.
Kıbrıslı Türk babanın Limasol’da annesiyle yaşayan çocuğunu kaçırdığı iddia edildi: Anneye şiddet iddiasıRum basını, Limasol’da yaşayan bir kadının eski partnerinin çocuğunu kaçırdığı yönünde polise şikâyette bulunduğunu yazarken, annenin sosyal medyada yaptığı paylaşımda şahsın KKTC’de olabileceğini iddia ettiği belirtildi.13 Mayıs 2026 Çarşamba 16:53GÜNEY KIBRIS
Alsancak’ta kayıp Metin Üçeş aranıyor!Polis Basın Subaylığı, Alsancak’ta sakin 34 yaşındaki Metin Üçeş’in kayıp olduğunu açıkladı.13 Mayıs 2026 Çarşamba 16:51KIBRIS
Eski cezaevinde tahta kurusu!Eski cezaevinde tahta kurusu sorunu ortaya çıktı. Yaklaşık 30 kişinin bulunduğu C bölümü boşaltılırken, ilaçlama çalışmalarına başlandı.13 Mayıs 2026 Çarşamba 16:48KIBRIS
“Yem Yasa Tasarısı” komitede görüşülmeye başlandıCumhuriyet Meclisi’nde Avrupa Birliği uyum çalışmaları kapsamında hazırlanan “Yem Yasa Tasarısı” komitede görüşülmeye başlandı.13 Mayıs 2026 Çarşamba 16:46KIBRIS
Çamlıbel-Geçitköy ana yolunda asfalt yama faaliyeti başlatıldıKarayolları Dairesi, Çamlıbel – Geçitköy arası ana yol güzergahında çöken kısımlar için bugün asfalt yama yapım faaliyeti başlatıldığını bildirdi.13 Mayıs 2026 Çarşamba 16:44KIBRIS
Türkiye’de denizlerde yeni dönem: Mavi Vatan Kanunu geliyorAK Parti’den “Mavi Vatan” hamlesi: Deniz yetki alanları için yeni yasa geliyor13 Mayıs 2026 Çarşamba 15:42TÜRKİYE
Hristodulidis: Kıbrıs sorununda yıl sonuna kadar çözüm planı sunulabilirRum Yönetimi Başkanı Nikos Hristoduldidis “Kıbrıs sorununda çözüm planının yıl sonuna kadar hazır olabileceğini” savundu.13 Mayıs 2026 Çarşamba 15:41GÜNEY KIBRIS
Eczacılar, ses yükseltiyor: Yanlış sistemin bedelini halk sağlığıyla öderEczacılar, afişlerle 14 Mayıs Eczacılık Günü öncesinde ses yükseltiyor.13 Mayıs 2026 Çarşamba 15:37KIBRIS
CTP Mağusa İlçe Örgütü'nden “Yaza Merhaba” etkinliği: CTP ülkeyi yeniden ayağa kaldıracak iradeye sahipCTP Genel Başkanı Sıla Usar İncirli, Mağusa’da düzenlenen “Yaza Merhaba Buluşması” etkinliğinde yaptığı konuşmada, CTP’nin tek başına iktidar hedefi doğrultusunda kararlılıkla ilerlediğini belirterek, “Bu memleketi her alanda ayağa kaldıracağız” dedi.13 Mayıs 2026 Çarşamba 15:36KIBRIS
Erhürman, TDT Devlet Başkanları Konseyi Gayriresmî Zirvesi’ne katılacakCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, “Yapay Zekâ ve Dijital Kalkınma” temasıyla 15 Mayıs 2026 tarihinde düzenlenecek Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Konseyi Gayriresmî Zirvesi’ne katılacak.13 Mayıs 2026 Çarşamba 15:35KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.