28 Mart 2024
  • Lefkoşa23°C
  • Mağusa23°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt24°C
  • İskele23°C
  • İstanbul21°C
  • Ankara18°C

DOMUZ GRİBİNDEN İLK ÖLÜM

Domuz Gribinden İlk Ölüm

26 Ocak 2016 Salı 10:21

15 GÜN DAYANABİLDİ

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'ndeki H1N1 vakalarından birinin dün öldüğünü açıklandı. YDÜ Hastanesi bünyesinde düne kadar 10 çocuk ve 13 ergen olmak üzere 23 vakaya ulaşıldığı ifade edilirken 11 Ocak 2016 tarihinde YDÜ hastanesine kaldırılan 52 yaşındaki kadın hastanın yaşamını kaybettiği kaydedildi.

Dr.Salih IZBUL

BAKAN “ABARTILDI” DEMİŞTİ

Sağlık Bakanı Salih İzbul, “paniğe gerek yok, bu konu hakkında artık konuşmayacağım” demiş ve domuz gribinin basının abartısı olduğunu savunmuştu. İzbul, ülkede görülen domuz gribi ile ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında olayın gereğinden fazla büyütülerek tedirginliğe yol açtığını iddia etmişti.

Ülkede endişelere neden olan domuz gribinden ilk ölüm dün YDÜ Hastanesinde gerçekleşti. YDÜ’den yapılan açıklamada üniversite hastanesine başvuran hastalarda, diğer hastanelerde de olduğu gibi mevsimsel gribal enfeksiyonlarda büyük bir artış görüldüğü açıklandı. YDÜ Hastanesi Başhekimi Dr.Sevim Erkmen tarafından yapılan açıklamada üniversite hastanesindeki vakalar hakkında da bilgiler verildi.

11 Ocak 2016 tarihinden itibaren YDÜ’nün hastanesine müracaat eden gribal enfeksiyonlar içerisinde İnflenza A (H1N1) vakaları düne kadar 10 çocuk ve 13 ergen olmak üzere 23 vakaya ulaşırken, bu hastaların büyük bir kısmının sağlıklarına kavuşarak taburcu edildiği, şu anda özel olarak ayrılmış serviste tedavi gören hastaların durumunun da olumlu seyrettiği bildirildi.

TRANSFER HASTA

11 Ocak 2016 tarihinde özel bir hastaneden YDÜ’ye transfer olan 52 yaşındaki kliniği çok ağır seyreden ve Genel Yoğun Bakımda izlenen kadın hastanın ise dün sabah 08:11 itibariyle hayatını kaybettiği bildirildi.

ERKEN TEŞHİS İLE ENGELLENEBLİR

Domuz Gribi’nin erken teşhis ve doğru tedavi ile endişe edilecek boyuta ulaşması engellenebieceğine dikkat çeken hastane şunları da kaydetti;

01 domuz gribi alj w_0

“Yakın Doğu Ünivesitesi Hastanesi bünyesinde mevcut Enfeksiyon Kontrol Ekibi, Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı ile multidisipliner yaklaşım temelinde çalışmaktadır. Domuz Gribi hastalığının erken teşhis ve tedavisinde, hastalığın seyrinin endişe edilecek boyutlara ulaşma ihtimali az olmaktadır.

Hastalığın insandaki beliritleri grip ve grip benzeri hastalıkların semptomları ile aynıdır. Belirtiler; ateş, öksürük, boğaz ağrısı, vücut ağrısı, baş ağrısı, üşüme hissi ve yorgunluktur. Normalden daha fazla sayıda hasta ishal ve kusma şikayeti bildirmiştir. Ateşsiz, daha atipik seyreden vakalar da görülmektedir. Örneğin, bir aileden birisinde tipik grip semptomları olmasına rağmen ailenin başka üyelerinde hafif bir burun akıntısı, gözlerde batma şikayeti, boğaz ağrısı olabilmekte ve hiç ateşi olmayanlara rastlanmaktadır. İki hastadan biri hafif seyretmektedir. Ciddi vakaların hemen hemen hepsi ateşlidir.

Hastaneye yatış gerektiren ve yüksek risk taşıyan hastalar, 5 yaş altı, özellikle de 2 yaş altı çocuklar, gebeler, her yaş grubundan kronik hastalığı olanlar, yani astım, KOAH, kalp hastalığı, diyabeti olanlar, bağışıklığı baskılanmış olanlar, REYE sendromu nedeniyle 19 yaş altı aspirin tedavisi alanlardır. Hastaneye yatışların ise çok önemli bir kısmını pnömaniler oluşturmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü, Aralık 2009'a kadar 65 milyon aşının yapıldığını ve mevsimsel grip aşısında beklenenden farklı yan etkiye rastlandığını bizzat açıklamıştır.

Tedbir olarak, solunum maskeleri dışında, özellikle kalabalık ortamlarda bulunduktan sonra, eller sıklıkla sabun ve su ya da alkol içerikli kimyasallar ile yıkanmalıdır. İnsanlar ellerini yıkayamadıkları durumlarda, ağızlarına, burunlarına ve gözlerine elleriyle dokunmaktan kaçınmalıdır. Eğer öksürme gerekiyorsa ağız bir bez ya da kağıt ile kapatılmalı ve kullanılan kağıt ya da bez hemen çöpe atılmalıdır.

Tedavide dikkat edilmesi gereken en önemli husus, tedaviye, ilk 48 saat içinde ve ideal olarak ilk 24 saat içerisinde başlanmasıdır. Örneğin bir gebe, 2 yaş altı çocuk veya atımlı bir hasta geldiğinde tedavi yapılmadan hemen ilaç başlanmalıdır. Hafif hastalığı olan ve risk taşımayan bir kişide domuz gribi düşünülse bile ilaç verilmesi gerekmemektedir. İlaç hastanın durumuna ve riskine göre başlanmalıdır. Bu hastalıkta korunma çok önemlidir. Ayrıca, ateşi olan ve grip dışında bir hastalığı olan hastalar muhakkak bir doktora başvurmalıdır.”

Dr.-Sevim-Erkmen

BAKAN SON KEZ KONUŞUYORUM DEMİŞTİ

Sağlık Bakanı Salih İzbul, son günlerde ülke genelinde görülen domuz gribi ile ilgili olarak Bakanlık binasında geçtiğimiz haftalarda basın toplantısı gerçekleştirdi ve son kez basın açıklaması yapma gereksinimi duyduğunu söyledi. İzbul "Bu olay gerektiğinden çok fazla büyütüldü. İnsanlar arasında ciddi tedirginliğe yol açtı. Dolayısıyla bu konunun artık bundan sonra gündem olmaktan çıkması gerekmektedir" dedi.

GEREKSİZ BÜYÜTME

Gereksiz büyütme olduğunu ve gereksiz olarak da gündemin bu konuyla işgal edildiğini savunan İzbul, "Her sene kış mevsiminde grip salgınları olur. Bu grip salgınlarını yapan oldukça fazla miktarda grip virüs tipi vardır. Ve bunlar mevsimsel grip olarak adlandırılıyor" dedi. Bakan İzbul, griplere özel isimler takılmış olabileceğini ancak bu özel isimleri pek fazla kullanmak istemediklerini kaydetti. Bu isimler kullanıldığında insanlarda sanki ciddi bir olaymış gibi algılandığını belirten KKTC'li Bakan, "Söz konusu virüs H1N1 virüsüdür. Sebep olduğu hastalık da grip hastalığıdır. Grip yapan oldukça fazla sayıda virüs tipi vardır. Bütün bu virüs tiplerinin hepsinin çeşitli komplikasyonları vardır" ifadelerini kullanmıştı.

BARIŞCAN ŞEKERCİ

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA